21 Eylül 2024 Cumartesi

Rengin Kadın Korosu'ndan 8 Mart konseri

SKB'nin inisiyatifiyle Londra'da kurulan Rengin Kadın Korosu, 8 Mart hazırlık çalışmaları kapsamında bir konser düzenledi. Kadınların yaşamına ve mücadelelerine dair Türkçe, Kürtçe ve Ermenice 22 parçanın seslendirildiği konser, kalabalık ve coşkulu geçti.

Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) Londra'nın inisiyatifiyle kurulan Rengin kadın korosu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü hazırlık çalışmaları kapsamında bir konser düzenledi. 

Açılış konuşmasında 8 Mart'ın kadınlar için önemine değinildi ve Rengin kadın korosunun kuruluş süreci aktarıldı: "Sosyalist Kadınlar Birliği'nin çağrısıyla dün kırk bugün yetmişe yakın kadın bir araya geldik. Tanımıyorduk birbirimizi fakat acılarımız ortak, evlere sığmayan düşlerimiz birdi. Kız kardeşliğin umutlu, sabırlı ve kucaklayıcı güzelliğiyle çocukluk hayallerimizin izini sürdük yeniden. Heyecanla bekledik bir sonraki buluşmayı. ‘Başarabilir miyim ki' sorusu ‘daha fazla ne yapabilirim' kararlılığına dönüştü usul usul. Tökezleyen adımlar, incelikle dans etmeye koyuldu. Kalplerimiz ritmine, seslerimiz ahengine kavuştu. İşte ‘Rengin Kadın Korosu' böyle gelişti."

Yaklaşık 70 kadından oluşan koro, "Bu bir türkü: toprak çanaklarda güneşi içenlerin türküsü! Bu türkü; umudu kız kardeşliğin mayasıyla yoğuranların türküsü. Bu türkü;  gelecek güzel günlere olan inancın türküsü. Bu türkü; direnen tüm güzel kadınların türküsü. Bu türkü; Sosyalist Kadınlar Birliği'nin, bu türkü Rengin Kadın Korosu'nun türküsü" sözleriyle sahneye çıktı. Kadınların yaşam ve mücadelelerini konu alan Türkçe, Kürtçe ve Ermenice 22 parçanın seslendirildiği konser kitlesel ve coşkulu geçti.

Koro şefi Zuhal Yıldırım Gök, pandemi döneminde kadınların sorunlarına bir çözüm arayışı sonucu koronun önemli bir kazanım haline geldiğini belirtti. Koro bileşeni ve koroya destek veren bütün kadın ve dostlara teşekkür eden Yıldırım Gök, "Birbirimizin dermanı bizdedir" dedi.

AVCIL: 8 MART'TA SAVAŞ KARŞITI MÜCADELEYİ BÜYÜTELİM
SKB Londra Sözcüsü Bedriye Avcıl, bu konseri 8 Mart'ta sokağa çağrı yapmanın bir vesilesi olarak örgütlediklerini belirtti. 21. yüzyılda cins eşitsizliğinin bir cins kırımına dönüştüğünü ifade eden Avcıl, bütün haklarının "mücadelenin, kadınların sokakları ne koşulda olursa olsun terk etmemesinin, korkusuzca erkek egemenliğine karşı durmasının bir sonucu" olarak kazanıldığını dile getirdi. Ukrayna'da patlak veren emperyalistler arası savaştan en fazla kadınların etkileneceğini kaydeden Avcıl, 8 Mart'ta savaş karşıtı mücadeleyi büyüteceklerini ifade etti.