22 Eylül 2024 Pazar

Remziye Yoldaş'ın katili erkeğe müebbet hapis istemi

Remziye Yoldaş'ın katili Veysi Yoldaş'a "kasten öldürmekten" müebbet hapis cezası istendi. Avukatlar savcının mütalaasına itiraz ederek, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti.

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesine bağlı Aziziye Mahallesi'nde 28 Ağustos 2020 tarihinde Remziye Yoldaş'ı katleden Veysi Yoldaş'ın yargılandığı davanın 3'üncü duruşması Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada Remziye Yoldaş'ın ailesi ve Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatı Nilda Baltalı ve avukat Diren Vurgun, tutuklu yargılanan katil Veysi Yoldaş ve avukatları ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı vekili hazır bulundu.

Duruşma salonuna izleyici alınmazken, duruşma tanıkların dinlenmesiyle başladı.

'ÖNCE TEHDİT ETTİ SONRA KATLETTİ'
Remziye Yoldaş'ın kardeşi Mustafa Tura, sanığın ablasını katletmek için cezaevinden kaçtığını ve ablasını katletmeden üç gün önce babası ve ablası ile birlikte çalıştıkları dükkana geldiğini söyledi. Tura, "Dükkanın içerisine girerek ablamı darp etti. Sanığın belinde silah vardı çıkarıp, 'hepinizi öldüreceğim' dedi. Ardından sanığı durdurmak için üstüne yürüdüm bunun üzerine dükkandan kaçtı. Üç gün sonra da ablamı katletti" dedi.

Tura, katil Veysi Yoldaş'ın Remziye Yoldaş'ı öldürmek için silah aldığını ve üzerinde taşıdığını da söyledi.

'ABLAM BOŞANMAK İSTEDİĞİ İÇİN KATLEDİLDİ'
Remziye Yoldaş'ın kardeşlerinden Asiye Tura da, ablasının boşanmak istediği için katledildiğini söyledi. Katil Veysi Yoldaş'ın cezaevinden kaçtıktan sonra fiziki ve telefonla ablasını rahatsız ettiğini bunun üzerine ablasının karakola başvurduğunu anlatan Asiye Tura'nın, "Ablam polisleri arayıp durumu bildirdi fakat polisler ablama 'onu görünce haber ver' demekle yetindiler" sözlerine mahkeme başkanı müdahale etti. Polislerin Remziye Yoldaş'ı korumadığının ortaya çıkmasından rahatsız olan mahkeme başkanı, "sadece gördüklerini anlat" diyerek Asiye Tura'nın sözünü kesti. Konuşmasına devam eden Tura, "Ablam 'bu adam hiç değişmeyecek' diyerek, boşanma dilekçesi vereceğini söylüyordu. Bu adam da ablamın kendisinden boşanmak istediğini öğrenince daha çok sinirlendi" dedi.

Katil erkek tanıkların anlatımına rağmen Remziye Yoldaş'a şiddet uygulamadığını iddia etti.

Savcı, Remziye'yi katleden Veysi Yoldaş hakkında mütalaasını sundu, "kasten öldürme" suçundan müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti.

'REMZİYE TASARLANARAK KATLEDİLDİ'
Avukat Nilda Baltalı, katliamın planlı ve tasarlanarak işlendiğine söyledi, "Bu konuda en ufak bir şüphemiz yoktur. Sanık eşini öldürmek maksadıyla cezaevinden firar etmiştir. Kendisini reddeden bir kadına karşı adım adım planlanmış bir cinayet söz konusudur. Bu konuda inandırıcı deliller de dosyada mevcut" diye konuştu. Avukat Baltalı, katil erkeğin, 'tasarlayarak kasten öldürme suçundan' ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istedi.

Remziye Yoldaş'ın annesi Sevile ve babası Ahmet Tura da sanığın en ağır cezayla cezalandırılmasını istedi.

SANIK AVUKATI REMZİYE'NİN KATLEDİLMESİNİ GÖRMEZDEN GELDİ
Sanık avukatı, müvekkillinin Remziye Yoldaş'ı katletmek istese daha önce de katledebileceğini fakat yapmadığını, bu nedenle olayda katletme kastı bulunmadığını iddia etti,  Remziye'nin kan kaybından hayatını kaybettiğini savunarak sanığı aklamaya çalıştı.

Mahkeme verdiği kısa aranın ardından dosyaya dair kararı açıklamak üzere duruşmayı 8 Şubat 2022 tarihine erteledi.