1 Ekim 2024 Salı

PSAKD Kurulu'nda 'birlikte mücadele' çağrısı

PSAKD'nin 16. Dönem Olağan Genel Kurulu'nun ilk gününde birlikte mücadele yürütmenin önemine dikkat çekildi. Yapılan konuşmalarda yalnızca direnerek değil birlikte mücadele ile kazanılacağı kaydedildi. 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin (PSAKD) 16. Dönem olağan Genel Kurulu Ankara'daki Türkiye Barolar Birliği salonunda sürüyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) MYK üyesi ve Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Sözcüsü Çiçek Otlu'nun da aralarında olduğu siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı.

KAPLAN: DEVLET GENEL MERKEZLİ YAPILARA DAYANDI
Devrim ve özgürlük mücadelesinde şehit düşenler anısına saygı duruşu sonrasında PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, açılış konuşması yaptı. Kaplan, "Aleviler Millet ittifakına oy verebilirler ancak 3'üncü bir ittifakın da kurulması lazım ki parlamentoda yeterli çoğunluğun sağlanması gerek. Alevi örgütlerinin taşın altına elini değil gövdesini sokmalı. 2015'te göreve geldiğimizde ülke kan gölüne döndü, OHAL yaşandı ve pandemi oldu. Umut ediyorum ki bir daha böyle süreçler yaşanmaz. Kayyumlar atandığında CHP'yi özellikle uyardık. Bu sizi de vurur dedik ve Diyarbakır'a giderek dostlarımıza destek verdik. 3 bin üzerinde Cemevi gezdiler ve şubelerinize 'Genel merkezden ayrılın'denildi. Milyonlarca para dağıtmalarına rağmen örgütleri bölemedi. Devlet, cemevlerine giderek dedemize Kur'an verdi. Sağolsun dedemiz de 3 kere öptü. Devlet, düne kadar 'Cümbüş evi'diyordu. Cemevine dozer dayayan kişi bugün Cumhurbaşkanı. Devlet şu an genel merkezli yapılara dayanmış durumda. Saraydan davet de edildik, gitmedik. Şart olarak 'Alevi köylerindeki camileri kaldırın, Alevilerin haklarını verip özür dileyin'dedik" ifadelerini kullandı. 

Kaplan, adaylara başarılar diledi. 

GÜNAY: ALEVİLERİN TALEPLERİ, TALEPLERİMİZDİR
Kongrede daha sonra konuklar söz aldı. HDP Parti sözcüsü Ebru Günay,  Dersim Katliamının yıldönümü sebebiyle yaşamını yitirenleri anarak konuşmasına başladı. Günay, "Koçgiri'nin 100. yılındayız. Zarife'nin direnişi ile sizleri selamlıyorum" dedi ve şöyle devam etti: "Devletin inkarcı politikaları nedeniyle başta Alevi toplumunun bu topraklarda kendini ifade edebilmesi için hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Alevilerin talepleri bizim talebimizdir. Demokrasi İttifakı'nı güçlendirmeliyiz. Ancak o zaman ülke barışa yürüyecek. Birimizin kırk, kırkımızın bir olma ruhu ile hepinizi selamlıyorum."

OTLU: SADECE DİRENEREK DEĞİL BİRLEŞEREK KAZANACAĞIZ
ESP MYK üyesi ve SKM Sözcüsü Çiçek Otlu da "Umutlu olmak gerekir" diyerek sözlerine başladı. 1 Temmuz'da, 25 Kasım'da 8 Mart'ta AKP ve erkek egemen rejime karşı kadınların sokakta söz söylediğini hatırlatan Otlu, şu ifadeleri kullandı: "Kadınların yenilmeyeceğini, kesinlikle sokakta olduğunu gösterdik. Ve AKP rejiminin korkulu rüyası olduk. 21 Mart'ta Amed'den İstanbul'a, Van'dan Zonguldak'a kadar Kürtler ve Türkler, Ermeniler, Araplar ulusal özgürlük mücadelesini baharını yaşattılar. 1 Mayıs'ta da işçiler emekçiler, işçilerin baharını yaşattı. Demek ki demokratik Alevi hareketi de kendi baharı için ,eşit yurttaşlık için Osmanlı'dan bugüne kadar yürüttüğü mücadelesini sürdürmeli. AKP-MHP faşizmine karşı Alevilerin var olduğunu göstermeli. Nasıl kadınlar var olduğunu gösteriyorsa, Kürt ulusu bugüne kadar nasıl var olduğunu gösteriyorsa Aleviler de kendi varlığını göstermeli. Sadece direnerek değil birleşerek kazanacağımıza inanıyoruz." 

Otlu, Denizlerden, Mahirlerden, Kaypakkayalardan, Kemal Pirlerden aldıkları direnişin gücüyle birlik olmak gerektiğinin atını çizdi.

GÜZELGÜL: BİRLİK DİYORUZ
Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül de iktidarın dindar ve kindar bir nesil yaratmaya çalıştığını hatırlattı. Güzelgül, "Bu zihniyet tarafından sürekli Aleviler hakarete uğruyor. Elektrik faturaları konusunda cemevleri için 60 avukat ile mücadele yürütüyoruz. Yasama, yürütme, yargı kendi tekellerinde. Milli Eğitim Şurasında Milli Eğitim, din işlerine, tarikatlara teslim edildi. 4 yaşındaki çocuğun oyuna ihtiyacı var. Ama bunlar Arap İslamiyet'i dayatıp dindar bir nesil yaratıyor. Asimilasyona yönelik program yapıp müfredat bu şekilde yapılmış. Yok olma safhasında olan bu hükümet her türlü entrikalara başvurmakta. Her yerde diyoruz ki 'hakkımızı helal etmiyoruz'diyoruz. Çünkü vergi veriyoruz ama eşit paylaşılmıyor. Ortak akıl yaratılmadan başarı olmaz. İlkeler üzerinde eleştiri yapıp ancak o zaman başarıyı buluruz. Birlik, birlik diyor, Xızır yoldaşımız olsun."

PSAKD'nin iki gün sürecek 16. Dönem Olağan Genel Kurulunun ilk günü konuk ve delegeler konuştu. İhraç edilen kişilerin yeniden üyelikleri oylamaya sunulduğu genel kuruldu, Disiplin ve Mali kurul kararlarının okunmasıyla birlikte ilk gün sona erdi.