1 Ekim 2024 Salı

Provokasyon girişimine İstanbul'dan yanıt

HDP Genel Merkezi önünde yapılmak istenen provokasyon girişimine karşı İstanbul İl Örgütü önünde bir araya gelen çok sayıda kişi, "HDP'ye bir adım dahi geri attıramazsınız" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü'nün çağrısıyla Beyoğlu'nda bulunan il binası önünde bir araya gelen HDP'liler, HDP Genel Merkez'ine dönük faşist provokasyon ve polis ablukası ile Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran'ın tehdit edilerek hedef gösterilmesine tepki gösterdi. "Geçmişten aldığımız güç ve mirasımızla asla yılmadık, yılmayacağız" pankartı açılan eylemde, "HDP umuttur umut dimdik ayakta", "Berxwedan jiyane", "Faşizmi yıkacağız tecridi kıracağız" "Direne direne kazanacağız" dövizleri taşındı.

HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm, Filiz Kerestecioğlu, Emekçi Hareket Partisi (EHP) Sözcüsü Özge Akman, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) sözcüsü Sevtap Akdağ, Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Burcugül Çubuk, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) İstanbul İl Örgütü Eşbaşkanı Gürşenay Dalveren, KESK İstanbul Şubeler Platformu Sözcüsü Ayfer Koçak ve çok sayıda kişinin katıldığı açıklama öncesi il örgütü binası polis ablukasına alındı. HDP'liler ablukaya, "HDP halktır, halk burada" sloganı ve alkışlarla tepki gösterdi. 

ENCÜ: BİR ADIM GERİ ATMAYACAĞIZ
Eylemde söz alan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü, AKP-MHP faşist iktidarının masada kurguladığı provokasyonun polis eliyle HDP Genel Merkezi önünde gerçekleştirilmek istendiğini kaydetti. "Kapatma davalarıyla dize getirilemeyen, Kobanê kumpas davasıyla dize getirilemeyen HDP'yi, provokasyon girişimiyle dize getirmeye çalışıyorlar" diyen Encü, "HDP faşizme boyun eğmedi, eğmeyecektir. HDP antidemokratik anlayışlara boyun eğmedi, geçit vermedi, vermeyecektir. HDP hakikat mücadelesinden asla bir geri adım atmayacaktır" diye vurguladı. 

'FAŞİZMİ TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE GÖNDERECEĞİZ'
HDP'nin demokratik siyaseti, barışı, adaleti ve özgürlüğü savunmaya; faşizme karşı mücadeleye devam edeceğini söyleyen Encü, iktidarın hukuksuzluklarının üzerini HDP'ye saldırarak örtmeye çalıştığını kaydetti. "HDP'yi kriminalize edemezsiniz" diye seslenen Encü, derhal bu antidemokratik uygulamalardan vazgeçilmesini istedi. HDP'nin halkın iradesi olduğunu söyleyen Encü, "Faşizmi tarihin çöplüğüne gönderene kadar mücadelemiz sürecek" dedi. 

GÜLÜM: SİZİN HADDİNİZE DEĞİL BİZİ ÇİVİLEMEK
HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, polisin Ayşe Acar Başaran'a dönük tehditine işaret ederek, "Biz yıllarca özgürlüğü için, eşitliği için mücadele eden, bedel ödeyen kadınlarız. Kimsenin haddine değil bizi çivilemek haddinizi bilin" dedi. İktidarın çete-mafya ortaklığının üstünün kapatılamayacağını, iktidarın kaybetmesinin önüne geçilemeyeceğinin altını çizen Gülüm, "Halklar bir arada eşit koşullarda, özgür bir şekilde yaşamı kuracak. İstediğiniz kadar dayatın, istediğiniz kadar oyunlar oynayın, istediğiniz kadar provokatif girişimlerde bulunun biz özgürlüğü kurmakta kararlıyız. Biz geleceği kurmakta kararlıyız. Biz halkların sömürülmediği, emekçinin  sömürülmediği, kimsenin ötekileştirilmediği bir ülkeyi kurmakta kararlıyız. Bunu dostlarımızla, yan yana yürüdüklerimizle, yol arkadaşlarımızla birlikte yapacağız. Hep beraber kurtuluşun olduğunu biliyoruz. Bir aradayız, birlikteyiz, geleceği biz kuracağız" diye konuştu. 

ÇUBUK: KURDUĞUNUZ BARİKATLARI KORKUYLA KAÇARAK TERK EDECEKSİNİZ
Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Burcugül Çubuk, polis ablukasını eleştirerek, polislere "Yüzlerce şehidi, binlerce tutsağı olan bir halkın partisinin karşısındasınız. Kendinize gelin" diye seslendi. Tutsakların ve ölümsüzlerin, kadınların, LGBTİ+ların, ezilenlerin sesini her yerde yükselten HDP ve Ayşe Acar Başaran'a yönelik tehdide tek bir yanıt olduğunu söyleyen Çubuk, bu yanıtın birleşik mücadelede olduğunu vurguladı. Çubuk, şöyle devam etti: "Siz hiçbirimizi çivileyemezsiniz ama biz sizin sırtınızı yasladığınız faşizmi yeneceğiz. Bugün kurduğunuz barikatları korkuyla kaçarak terk edeceksiniz!"

AKMAN: İKTİDAR BU PROVOKASYONLARLA AYAKTA KALAMAYACAK
Emekçi Hareket Partisi (EHP) Sözcüsü Özge Akman, "Biz bu provokasyonları çok gördük; asla alışmadık, asla yılmadık. Her daim karşısında dimdik ayakta duranlar olarak buradayız" dedi. Kürt halkının temsilcisinin de bu provokasyonlar karşısında diz çökmeyeceğinin altını çizen Akman, AKP iktidarının bu provokasyonlarla da ayakta kalamayacağını söyledi. 

DALVEREN: BİZLERİ YOK EDEMEZSİNİZ
SYKP İstanbul İl Örgütü Eşbaşkanı Gürşenay Yılmaz Dalveren ise iktidarın HDP'yi hiçbir şekilde silemeyeceğini kaydetti. "Bizleri hiçbir şeklide yok edemezsiniz, baskılarınızla durduramazsınız" dedi ve HDP'nin yanında olduklarını kaydetti. 

AKDAĞ: KORKUYORLAR
SODAP Sözcüsü Sevtap Akdağ ise, iktidarın korktuğu için saldırdığını kaydetti. "Çünkü onlar için bir tek gerçek var, halkların sırtından iktidarlarının devamı" diyen Akdağ, bu nedenle her defasında HDP'ye saldırdığını belirtti. 

Eylem boyunca, "Biji berxwedana HDP", "HDP umuttur, umut dimdik ayakta", "Faşizme karşı omuz omuza", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Jin jiyan azadi" sloganları atıldı.