23 Eylül 2024 Pazartesi

Prof. Pala: Türkiye'de ölen her üç kişiden biri 65 yaşını göremiyor

Sağlığa erişim konusunda Türkiye'nin doğusu ile batısı arasında korkunç bir eşitsizliğin olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kayhan Pala, Türkiye'de ölen her üç kişiden birinin 65 yaşını göremediğini söyledi.
Diyarbakır Tabip Odası, 14 Mart Tıp Haftası dolayısıyla Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Odasında "Sosyal Eşitsizlikler" konulu panel düzenledi.
 
Panelin açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, Tıp Haftası kapsamında yapacakları etkinlikler hakkında bilgi verdi.
 
Sağlığın sadece tıbba indirgenemeyeceğini kaydeden Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, sağlık meselesinin bir sistem sorunu olduğunu belirterek barış ve adaletin olmadığı yerde sağlıktan bahsedilemeyeceğini söyledi. Yerlikaya, "Sağlıklı bir toplum hedefliyorsak, siyasal alanla ilgilenmek zorundayız" dedi.
 
"Türkiye'de Sağlık Eşitsizliği" sunumunu Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Kayhan Pala yaptı. Dünyadan verdiği örneklerle Türkiye'de yaşanan sağlık sorunlarına dikkat çeken Pala, sağlığa erişim konusunda Türkiye'nin doğusu ve batısı arasında korkunç bir eşitsizlik olduğunu kaydetti. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) araştırmalarına dayandırdığı bazı verileri aktaran Pala, "Türkiye'de ölen her üç kişiden biri 65 yaşını göremiyor. Kastamonu da yüz kişiden 19'u, Şırnak'ta ise ölen yüz kişiden 56'sı, 65 yaş altıdır" diye belirtti.
 
'BİR YILINI DOLDURAMAYAN ÇOCUKLAR'
 
Eşitsizliğin toplumun sağlığını doğrudan etkilediğini vurgulayan Pala, sağlık gereksinimleri karşılanmayan insanları doğu-batı kıyaslaması yaptıklarında yine ciddi bir fark olduğunu söyledi. Türkiye'nin, OECD ülkeler arasında yoksul çocukların en fazla olduğu ülke konumunda olduğunu belirten Kaya, yine ülkenin doğusuna baktıklarında ise bu fotoğrafın daha fazla kötüleştiğini ifade etti. Pala, "Doğduğu koşullardan dolayı bir yılını dolduramayan çocuklar var. Batıda bir yılda doğan her bin çocuğun 11'i hayatını kaybediyor. Doğuda bu rakam 24'e çıkıyor" diye kaydetti.
 
Doktor Şeyhmus Gökalp ise sağlıkta eşitsizliğin anne karnında başladığını dile getirerek, sağlık alanında yapılan değişikliklerle Türkiye'de sağlığını eşitsizliği ürettiğini belirtti. AKP'li sözcülerin açıklamalarını hatırlatan Gökalp, şunları söyledi: "AKP'li bakan ve sözcüler ne diyor, 'sağlıkta devrim yaptık', doğru mu, yapılan araştırma ve hastanedeki gözlemlerimize baktığımızda bunun sadece bir palavradan ibaret olduğunu görüyoruz maalesef. Sağlık politikalarını doğrudan yönlendiren piyasacı anlayış iyileştirmiyor."