25 Eylül 2024 Çarşamba

Polisler duruşmaya katılmadı, başka mahkemede ifade verdi

Diyarbakır'da HDP'nin mitingine yönelik IŞİD'ın gerçekleştirdiği bombalı saldırıda "Görevi kötüye kullanmak" iddiasıyla 19 polisin yargılandığı duruşma ertelendi. Duruşmaya katılmayan polislerin, başka mahkemelerde ifade veriği öğrenildi.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 5 Haziran 2015'te Diyarbakır'da düzenlediği mitinde IŞİD çetelerinin gerçekleştirdiği saldırının ardından "Görevi kötüye kullanmak" suçundan 19 polis hakkında açılan davaya Diyarbakır 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Duruşmaya sanık polislerin katılmadı, avukatları hazır bulundu. Davayı Suruç Aileleri İnisiyatifi, HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen ve ESP yöneticileri de izledi.

DURUŞMA ÖNCESİNDE SAVUNMALARI ALINDI
Mahkemenin kararıyla ikinci patlamanın yaşandığı yerde güvenliği sağlamakla görevli 1 emniyet müdürü, 1 komiser ve 3 polis hakkında "görevi kötüye kullanmak" suçlarından hazırlanan ikinci iddianamenin dosyayla birleştirilmesinin ardıdan polislerin, tayinlerinin çıktığı kentlerde farklı mahkemelerde savunma verdikleri belirtildi.

AĞIR CEZA MAHKEMESİNE GÖNDERME TALEBİ
Duruşmaya katılan mağdurların avukatı Nadide Kurul, yargılamanın ilk başladığı günden bu yana mahkemenin görevsizlik kararı vermesi talebinde bulunduklarını kaydetti. 5 polis hakkında hazırlanan yeni iddianamenin de yasaya uygun hazırlanmadığını belirten Kurul, "Bu davada yasaya uygun bir türlü iddianame hazırlanmadı. Bu dosya açısından mahkemenin görevsizlik kararı vermesi gerekir. Polis memurları görevlerini yerine getirme şekli Türk Ceza Kanunun 83 ve 89'uncu maddelerine uyuyor. Bu anlamda mahkemenizin görevsizlik kararı verip, dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam etmesi gerektiğini düşünüyor ve talep ediyoruz" diye konuştu.

Avukat Zeynep Işık ise HDP'nin davaya katılma talebini tekrarlayarak, "Bu talebimize ilişkin bir karar verilmedi. Ankara'da görülen davada katılma talebi kabul edildi. Patlama HDP mitinginde gerçekleştiği için katılma taleplerinin kabul edilmesini talep ediyorum" dedi.

'YÜZ YÜZELİK İLKESİNE AYKIRI'
Avukat Gurbet Yavuz, sanık polislerin farklı mahkemelede ifadesinin alınmasının yüz yüzelik ilkesine aykırı olduğunu belirterek, soru sorma haklarının engellendiğini söyledi. Yavuz, sanıkların duruşmalardan vareste tutulmadığını da hatırlatarak, hazır edilmelerini istedi.

'DAVAYA KATILMAK İSTİYORUZ'
Patlamada yaralan ya da yakınların kaybeden Naciye Güzel, Remziye Yıldız, Gülistan Yıldız, Fesih Karakoç, Yalçın Soner, Sebahattin Bekçi, Ceylan Arslan, Mazlum Arslan, Askeri Yıldırım, Delal Fidan ve Adalet Sevil duruşmaya katılarak şikayetçi oldu. Naciye Güzel, mitingde bulunduğunu, ağabeyini kaybettiğini ve suçluların cezalandırılmasını istedi, davaya katılma talebini yineledi.

Remziye Yıldız, yaralandığını ve bir ay hastanede kaldığını belirterek, 1 yıl yürüyemediğini söyledi. Yıldız, şikayetçi olduğunu da bildirdi. Mitinge katıldığını ve oğlunu kaybettiğini ifade eden Şaban Arslan, sanıkların cezalandırılmasını istedi.

Fesih Karakoç, ayağından yaralandığını, yüzde 21 raporunun olduğunu, çalışmadığını belirterek, patlamada güvenlik zafiyetinin olduğunu ve adaletin yerini bulmasını istediğini söyledi. Yalçın Soner, "Rozerin Soner'in babasıyım kızım yaralandı. Şikayetçiyim davacıyım" dedi.
Yaşamını yitiren Civan Arslan'ın ablası Ceylan Arslan, meydanda düzensizlik olduğunu, güvenliğin olmadığını, çantalarının aranmadan içeri alındıklarını belirterek, güvenlik zafiyetine dikkat çekti.

Patlamada, yaralanan ya da yaşamını yitirenlerin yakınları, davaya müşteki olarak katılma talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, sanıkların mahkemede ifade vermesini ve mahkemenin görevsizlik kararı verme yönündeki talepleri reddetti, müşteki sıfatıyla ifade verenlerin davaya katılma talebine ise celse arasında değerlendirilmesine karar verdi. Saldırının failleri Orhan Gönder, İlhami Bali, İsmail Korkmaz ve Burhan Gök'ün KİHBİ kayıtlarının olup olmadığına ilişkin Emniyet Müdürlüğüne müzakere yazılmasına da karar verilerek, duruşma 5 Mart 2020'ye erteledi.

'DAVANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'
Aileler, duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yaptı. Açıklama yapan HDP İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık, saldırının, 2015 yılında HDP'ye yönelik başlatılan saldırıların parçası olduğunu belirtti. Davaya müdahil olma talebinde bulunduklarını söyleyen Uyanık, "Güvenlik zafiyeti olan görevlilerin de cezalandırılması için mahkemeleri takip etmeye devam edeceğiz. Kamuoyunun duyarlı olmasını istiyoruz" dedi.