25 Eylül 2024 Çarşamba

Polisin milletvekilinin kolunu kırması 'hukuka uygun' bulundu

HDP Milletvekili Feleknas Uca'nın kolunun kırılmasına ilişkin polisler hakkında yapılan suç duyurusuna, "müdahale hukuka uygun" denilerek takipsizlik kararı verildi. Mahkemenin itirazı reddetmesi üzerine Uca'nın avukatı Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Batman Cumhuriyet Başsavcılığı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca'nın bir açıklama sırasından polis saldırısında kolunun kırılmasına ilişkin yapılan suç duyurusuna kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Batman 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne yapılan suç duyurusu, saldırının "Hukuka uygun" olduğu savunularak reddedildi.
 
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, açlık grevleri sürecinde, 13 Mayıs 2019'da Batman'da yapılmak istenen basın açıklamasına, "valilik yasağı" gerekçesiyle izin verilmemiş, yaşanan saldırıda Uca'nın sol kolu kırılmıştı. Uca'nın avukatları, 14 Mayıs'ta olaya ilişkin görüntü ve hastane raporlarıyla birlikte, polisler hakkında "işkence ve kötü muameleden ve milletvekilliği dokunulmazlığının ihlal edilerek zorla gözaltına alınmasından" dolayı suç duyurusunda bulundu.
 
'KANUNUN TANIDIĞI YETKİ' KULLANILMIŞ
Batman Cumhuriyet Başsavcılığı, 9 gün sonra olaya ilişkin soruşturma ve kovuşturmaya yer olmadığı kararını verdi. Savcılık takipsizlik kararını şu gerekçeyle açıkladı: "Kolluk kuvvetleri tarafından Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu'nun kendilerine verdiği yetki çerçevesinde gruba orantılı şekilde müdahale edildiği, yasak toplantının dağılmasının kolluk kuvvetlerinin görev olduğu, söz konusu olayda kanunun tanıdığı yetki kullanılmış olduğundan hukuka uygunluk sebebinin bulunduğu, bu nedenle kolluk görevleri hakkında dava açma imkanı bulunmadığı anlaşılmakla..."

MAHKEME İTİRAZI REDDETTİ
Savcılığın takipsizlik kararının kaldırılması için Uca'nın avukatı Reyhan Yalçındağ'ın Batman 2.Sulh Ceza Mahkemesi'ne yaptığı başvuru reddedildi. Mahkeme, savcılık kararında bir isabetsizlik bulunmadığını, bu nedenle kovuşturmaya yer olmadığına dair kararının usul ve yasaya uygun olduğuna karar vererek, kovuşturmanın ret kararının kaldırılması için yapılan itirazı reddetti.

ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURU
Uca'nın avukatı Yalçındağ, mahkemenin ret kararının ardından "toplantı ve gösteri hakkının ihlali", düşünce ve ifade özgürlüğü hakkının ihlali" ile "işkence ve kötü muameleyi önleme yasağının" ihlali başlıklarında Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Yalçındağ, AYM'den olumsuz sonuç çıkması durumunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuru yapacaklarını söyledi.