1 Ekim 2024 Salı

Polis saldırısı tutsak yakınlarının eylemini engelleyemedi

Hasta ve infazı yakılan tutsak yakınlarının İstanbul Adliyesi önünde yapmak istediği Adalet Nöbeti, polis saldırısı ve işkenceye rağmen bu hafta da devam ettirildi. Nöbete katılan 5 kişi işkenceyle gözaltına alınırken, tutsak yakınları zindanların sesine ses olma çağrısının bir kez daha altını çizdi.

Hasta ve infazı yakılan tutsak yakınlarının Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde gerçekleştirmek istediği nöbete polis saldırdı. Tutsak yakınları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Musa Piroğlu, Hüda Kaya, HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir ve çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisiyle birlikte adliye önünde hapishanelerde süregelen katliam politikalarına ve hak ihlallerine ilişkin bu hafta da Adalet Nöbeti tutmak konusundaki ısrarını sürdürdü. 

Tutsak ailelerini gözaltıyla tehdit eden polis, Musa Piroğlu'na ancak kendisinin tek başına bir açıklama yapabileceğini söyledi. Duruma tepki göstererek eylemi gerçekleştireceklerini dile getiren tutsak yakınları, polis ablukası altına alındı. 

Ablukada konuşan Musa Piroğlu, "Bu anneler çocuklarının tabutla gelmesini istemiyorlar ama burada yapılanlar, basit bir şeyi gösteriyor: İktidar hapishanelerden tabut çıkmasını istiyor" ifadelerini kullandı. Ablukada polis saldırısına direnen tutsak yakınları, işkenceyle gözaltına alınırken, basın emekçileri ve avukatlar da darp edilerek alandan uzaklaştırılmaya çalışıldı. Bir tutsak annesi duruma "Buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz. Siz işkence yapıyorsunuz, hani Türkiye'de işkence yoktu" diyerek tepki gösterdikten sonra sürüklenerek gözaltı aracına bindirildi.

2'si tutsak annesi toplamda 5 kişi gözaltına alınırken, polis saldırısı zılgıtlar ve "Siyasi tutsaklar onurumuzdur", "Bijî berxwedana zindana" sloganlarıyla protesto edildi. Saldırı sonrası konuşan Musa Piroğlu, tutsak annelerine işkence uygulayan iktidarın bu ülkede herkese işkence uygulayacağını söyledi. 

"Kadın katilleri sokakta, mafya baronları sokakta, uyuşturucu kaçakçıları sokakta, İŞİD katilleri sokakta, Hizbullah katilleri sokakta ama hasta tutsaklar ölüme terk ediliyor ve onları savunan herkes darp ediliyor" diyen Piroğlu, tüm halka seslenerek tutsak yakınlarının yalnız bırakılmaması gerektiğinin altını çizdi. Piroğlu, "Anneleri yalnız bıraktığımız sürece bütün ülke hapishaneye dönüyor" ifadelerini kullandı.