30 Eylül 2024 Pazartesi

Polis provokasyonu HDP'yi engelleyemedi: Zaxo katliamını kınıyoruz

Zaxo katliamına ilişkin il binası önünde açıklama yapan HDP İstanbul İl Örgütü, polisin tüm provokasyon girişimlerine rağmen katliamı lanetledi. Kürt halkına yönelik bu katliamı gerçekleştirenlerin kim olduğunu bildiklerini kaydeden HDP İl Örgütü, kamuoyuna dayanışma çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, sömürgeci faşist Türk devletinin gerçekleştirdiği Zaxo katliamına polisin engelleme girişimine rağmen il binası önünde yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. 

POLİS ABLUKASI
Açıklamaya saatler kala Tarlabaşı bulvarını onlarca polis otobüsü ve "akrep" denilen zırhlı araçlar ve TOMA'larla ablukaya alındı. Öte yandan yine HDP'nin bulunduğu sokağın başından bina önüne kadar sokağın bir tarafı polis otobüsleriyle kuşatılırken karşı tarafına da polis barikatları kuruldu. 

Polis eylem öncesi HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol'a kitlenin kaldırımdan taşması takdirde açıklamaya izin vermeyeceğini söyleyerek saldırıyla tehdit etti. Ancak Birol ve diğer Eşbaşkan Ferhat Encü, açıklama yapacaklarının altını çizdi. 

POLİSTEN PROVOKASYON GİRİŞİMİ
Açıklamaya yakın polis, HDP önündeki kaldırıma çok yakın şekilde barikat kurdu. Gerekçe olarak HDP'lilerin ve basın emekçilerinin sokağı trafiğe kapattığını öne sürdü. Basın emekçilerini ve kitleyi sık sık "sokağa taştığı" iddiasıyla taciz eden polisin provokasyon girişimi ise tutmadı. 

Kürtçe ve Türkçe "Zaxo'da yaşanan katliamı kınıyoruz" yazılı pankartın açıldığı eyleme HDP Milletvekili Hüda  Kaya, HDP bileşenleri, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü üyeleri katıldı. 

BİROL: BİR SİLAHA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Basın metnini okuyan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol, 20 Temmuz günü gerçekleşen katliamda 8'i çocuk 9 kişinin katledildiğini, 23 kişinin yaralandığını hatırlattı. Birol, "Zaxo katliamıyla bir kez daha görülmüştür ki hukuk, insanlığın ortak değerleri etrafında soykırım ve katliamlarla yüzleşmenin, hesaplaşmanın değil; tersine egemenin çıkarına, halkların aleyhine kullanılan bir silaha dönüştürülmüştür. Zilan, Dersim, Roboskî, Şengal Qamışlo ve daha nice katliamların hesabını görmeyen-göremeyen 'ulusal-uluslararası hukuk' düzeneği Zaxo katliamının baş müsebbiplerindendir" dedi. 

Zaxo katliamının bölgede nüfuz alanı geliştirmek isteyen, bölge halklarının özgür ve eşit varlık mücadelesini imha etmek isteyen, bölge kaynaklarını bir avuç sermayedara peşkeş çekmek isteyen, bölgesel tüm planlarını savaşa dayandıran bir zihniyetin ürünü olduğunun altını çizen Birol, şöyle devam etti: "Zaxo katliamının gösterdiği gerçek çıplaktır. Savaş ve çatışma, işgal ve yayılmacılık bölge halklarının bir arada yaşamını dinamitliyor ve topyekün yoksulluk ve yoksunluğa mahkum ediyor. Türkiye de AKP-MHP iktidarının dayandığı inkarcılık ve yayılmacılık fikri büyük tehlikelerin, büyük düşmanlıkların, büyük yoksullukların yaşanacağı bir gelecek dışında sonuç üretmeyecektir. Tüm toplumu böylesine karanlık bir geleceğe doludizgin götürmeye çalışan iktidar başta olmak üzere tüm ilgili güçlere sesleniyoruz.

'BARIŞ İÇİN SORUMLULUK ALIN'
Artık Vazgeçin. Çatışma ve savaş seviciliğinden vazgeçin. Düşman hukuku uygulamaktan, inkara dayalı, hakikatten uzaklaşan bölge siyasetinden vazgeçin. Yayılmacı çizgiden vazgeçin. Demokrasi ve Barış fikrine dayalı gelecek ülkenin ve bölgenin tüm halkları için tek seçenektir. Toplumsal muhalefet güçlerini, tüm siyasi partileri ve tabi ki toplumumuzu bölgeyi tam bir cendereye almış savaş siyasetinin karşısında durmaya, ses çıkarmaya, barış söylemini güçlendirmeye çağırıyoruz. Uluslararası toplumu ve ilgili tüm kuruluşları bölgede barışın hâkim kılınması noktasında sorumluluğa davet ediyoruz."

ENCÜ: KÜRT HALKI HEDEF ALINMAKTADIR
Açıklamanın ardından HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü Kürtçe bir konuşma yaptı. Encü, "Zaxo'da piknik yapmak için toplanan halka yönelik bir saldırı gerçekleşti ve aralarında çocukların da olduğu insanlar katledildi. O çocukları öldürmek o ülkeyi öldürmektir. AKP MHP iktidarı bu saldırısı ile Kürt halkını hedef almaktadır" dedi.

Eylem slogan, alkış ve zılgıtlarla sona erdi.