22 Eylül 2024 Pazar

Polis: Leyla Güven'i teşhis et savcı sana yardım eder

DTK Eşbaşkanı Güven'in üzerine ifade veren Evindar Oruç, polislerin "Sen Leyla Güven'i teşhis et, savcı her türlü kolaylığı yapar" diyerek, ifade tutanağı imzalattırıldığını belirtti. Oruç, Leyla ile Leyla Güven'in aynı kişi olmadığını net olarak belirtti. Buna rağmen mahkeme Güven hakkındaki adli kontrolü kaldırmadı, duruşma ertelendi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven hakkında "örgüt yöneticiliği" yaptığı iddiasıyla açılan davanın 12. duruşması Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Güven'in katılmadığı duruşmada avukatları hazır bulundu. Duruşmada tanık olarak dinlenen Evindar Oruç ise Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. 

'ÜZERİNE İFADE VERDİĞİM LEYLA İLE LEYLA GÜVEN AYNI KİŞİ DEĞİLDİR'
Duruşmada ilk olarak dinlenen Evindar Oruç, Leyla Güven'i milletvekili olarak tanıdığını, özel olarak tanımadığını, kendisinin PKK ile bağlantısı olup olmadığını bilmediğini ve kendisi ile teması olmadığını söyledi. Oruç, Suriye'de yaralandığını söyleyerek devamında şunları kaydetti: "Suriye'de yaralandım sonrasında Türkiye'ye geldim. Leyla isimli bir kadın beni tedaviye götürdü, o da bu Leyla değildir. Ağır yaralanmıştım. İki üç aya yakın yatalaktım. Beni İstanbul'a götürdüler. Benim ifadem alındı ve ifadem 10 saat sürdü. Ben artık ifadeden kurtulmak istiyordum. Benzerlik olduğunu ve beni getiren Leyla'nın 40-45 yaş aralarında olduğunu söyledim. Sonra ifade devam ederken kolluk güçleri savcının bana yardım edeceğini söyledi. Bana, 'sen bu Leyla Güven'i teşhis et savcı sana yardım eder. Her türlü kolaylığı gösterir' dediler. Bunun üzerine ben de yardım edilsin diye teşhis tutanağını imzaladım. Ben net olarak söylüyorum ki beni İstanbul'a götüren Leyla ile Leyla Güven aynı kişi değildir."

Güven'in avukatları aleyhe olan hususları kabul etmediklerini ve Güven'in adli kontrol tedbirinin kaldırılmasını istedi. 

Mahkeme heyeti, adli kontrol tedbirinin kaldırılması talebini reddetti, duruşmayı 18 Kasım'a erteledi.