25 Eylül 2024 Çarşamba

Polis engeline rağmen katledilen translar anıldı

Polisin tüm engellemesine rağmen İzmir'de nefret suçu mağdurları transları anma etkinlikleri kapsamında yürüyüş yapıldı. 

İzmir Barosu'nun "Nefret suçu mağduru transları anma günü" etkinlikleri kapsamında Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde yapılmak istenen yürüyüş engellenmeye rağmen gerçekleştirildi.

Alsancak'ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen İzmir Barosu LGBTİ Hakları Komisyonu üyeleri, "LGBTİ+’ların haklarını savunuyoruz", "Translar vardır", "Cinsel yönelim ve cinsiyet  kimliği ayrımcılığı suçtur" "Trans cinayetleri politiktir", "Hande, Buse, Kader aşkımızda yaşıyor" yazılı sloganların olduğu dövizler ve katledilen transların fotoğrafları ile LGBTİ+ bayraklarının taşıdı. Yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "İzmir Barosu LGBTİ+ Hakları Komisyonu olarak tüm avukatların ve tüm yargı mensuplarını, insan haklarının ütopyalarda kalmaması için farkındalığa, ayrımcılık, ötekileştirme ve nefretin cezasızkalmaması için çalışma yapmaya davet ediyoruz. İrem Okan'ın annesi Melek Okan'ın şu sözleriyle basın açıklamamızı sonlandıracağız, 'koskoca dünyaya benim çocuğumu sığdıramadınız!'"

Basın açıklamasının ardından Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yürüyüş yapılmak istendi. Kitlenin etrafının kalkanlarla ablukaya alan polisler, ancak dövizlerin indirilmesi ve tek sıra olunması halinde yürüyüşe izin vereceklerini aksi takdirde gözaltı yapmakla tehdit etti. Polisin tehdidine tepki gösteren Baro Başkanı Özkan Yücel, dövizlerde yasak kapsamında bir şey yazmadığını vurguladı. Yücel, "Bırakın tartışma yaşanmadan yürüyüşümüzü gerçekleştirelim. Ben bu pankartla baroya yürüyorum, bildirileri de dağıtacağım. Arkadaşlarım da tek tek kortej olmadan arkamdan gelecek" dedi.

Polis ablukasına ve tüm engelleme girişimine rağmen yürüyüş yapıldı ve bildiri dağıtıldı. Yürüyüş sırasında halka yönelik konuşmalarla polisin tutumu protesto edilirken, nefret suçu hakkında da bilgilendirme yapıldı.

20 KASIM NEFRET SUÇU MAĞDURU TRANSLARI ANMA GÜNÜ NEDİR?
Trans kadın Rita Hester, Kasım 1998'de ABD'nin Boston şehrinde kendi evinde göğsüne aldığı 20 bıçak darbesiyle öldürüldü. Polisler bedenini 28 Kasım'da buldu. 4 Aralık'ta Rita'nın öldürüldüğü Allston semtinde mumlu bir yürüyüş düzenlendi ve o güne kadarki en kalabalık eylem oldu. Bundan bir yıl sonra 1999 yılında trans aktivist ve grafik tasarımcı Gwendolyn Ann Smith "Remembering Our Dead" (Ölülerimizi Anmak) web projesini başlattı. Transgender Day of Remembrance (Transları Anma Günü) bu proje ile ortaya çıktı. Dünya trans hakları hareketi Rita Hester cinayetini sembol haline getirerek, her yılın 20 Kasım gününü Nefret Cinayeti Mağduru Transları Anma Günü olarak çeşitli etkinliklerle toplumun gündeminde tutmaya devam ediyor.