'Pınar'ın katilleri cezalandırılana kadar sokaklardayız'
Pınar Gültekin'i katleden Cemal Metin Avcı ile kardeşi Mertcan Avcı, hakim karşısında. Adliye önünde açıklama yapan kadınlar, katillerin cezalandırılmasını istedi, birleşik mücadeleyi büyüteceklerini belirtti.
Muğla'da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'i katleden Cemal Metin Avcı ile kardeşi Mertcan Avcı'nın yargılanmasına başlandı.
Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmayı Gültekin'in ailesi ile çok sayıda kadın ve kadın örgütü takip etti.
'KAMPÜSLERİ, SOKAKLARI, MEYDANLARI BIRAKMAYACAĞIZ'
Duruşma öncesi adliye önünde açıklama yapıldı, kürsü kuruldu. Eyleme, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da katıldı. "Öfkeliyiz tesadüf değil erkek şiddeti" pankartının açıldığı eylemde, "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Yasta değil isyandayız", "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz" sloganları atıldı
Açıklama yapan Esra Namazcı, kadınların "hayır" dedikleri ve kendi hayatlarına ilişkin karar verdikleri için katledildiklerini belirtti.
Muğla'da 5 ayda 4 kadının, 2019 Ocak ayından bu yana ise 10 kadının katledildiğini hatırlatan Namazcı, kadınların, şiddete, katliamlara karşı her yerde mücadeleyi sürdürdüğünü söyledi. Namazcı, "Katillerin, tecavüzcülerin, potansiyel katillerin elini kolunu sallayarak gezmesini istemiyoruz. İyi hal indirimi, 'tıraş olmuş', 'seviyormuş' gibi zırvalıklar duymak istemiyoruz. Kadına şiddete, tacize caydırıcı uygulamalar gelene kadar en kadınca çığlıklarımızı atmaya ve dayanışma ağımızı güçlendirmeye devam edeceğiz. Katillere en ağır cezalar verilene kadar meydanları, üniversiteleri, kampüsleri, sokakları bırakmayacağız" şeklinde konuştu.
KEMALBAY: TEKÇİ ERKEK ZİHNİYETE KARŞI BARİKAT KURMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Ardında serbest kürsü kuruldu. Burada söz alan HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, erkek şiddetinin, mücadelenin yükseltilmesiyle durdurulabileceğini söyledi. Kemalbay, "Kadın cinayetlerinin münferit değil yapısal bir sorun olduğunu" belirtti, erkek egemen kapitalist anlayışın iktidara sindiğini ve kadınların katledilmesinin kaynağı olduğunu söyledi. Kemalbay, "Adalet sağlanabilmesi için toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin ortadan kalkması, kadınların erkeklerden daha aşağı görülmesini sağlayan bu yapısal düzenin alt üst edilmesi gerekiyor. Bunun için feminist hareket çok çaba harcadı. İstanbul Sözleşmesi, 6284 sayılı yasa bunun eseridir. Fakat ne yazık ki mevcut iktidar ne İstanbul Sözleşmesi'ni ne de 6284 sayılı yasayı uygulamıyor" dedi.
Erkek egemen düzeni değiştirmek için "Kadınlar birlikte güçlü sloganını" haykırdıklarını ifade eden Kemalbay, "Bu tekçi erkek zihniyete karşı kadınlar olarak barikat kurmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Kemalbay'ın ardından söz alan kadınlar da birlikte mücadeleyi büyüteceklerini vurguladı.
Kadınlar, açıklamanın ardından davayı takip etmek için adliyeye geçti.