21 Eylül 2024 Cumartesi

Pınar'ı vahşice katleden Avcı'ya mahkemeden ödül

Pınar Gültekin'i diri diri yakmasına rağmen vicdanının rahat olduğunu öne süren Cemal Metin Avcı'yı mahkeme cezasızlıkla ödüllendirdi.

Muğla'da 21 Temmuz 2020'de üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'i vahşice katleden Cemal Metin Avcı ve Mertcan Avcı'nın "canavarca hisle öldürmek" ve failin annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eşi Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan'ın suç delillerini gizlemek suçundan yargılandığı davanın karar duruşması Muğla 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya taraf avukatları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı, tutuksuz yargılanan Mertcan Avcı, Pınar'ın ailesi hazır bulunurken fail erkek Cemal Metin Avcı ise tutuklu bulunduğu Afyon Hapishanesi'nden SEGBİS ile katıldı. Tutuksuz yargılanan diğer failler ise duruşmaya katılmadı.

Duruşmayı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Muğla Barosu Kadın Hakları Komisyonu ve kadın kurumları takip etti.

ANNE GÜLTEKİN: ADALET YERİNİ BULSUN
Duruşmaya kimlik tespiti ile başlandı. İlk olarak söz verilen Pınar'ın annesi Şefika Gültekin, "Biz ailece mahvolduk, iki yıldır ilaçla yaşıyorum! Pınar, artık yok gelmeyecek ama artık adalet yerini bulsun, her gün kadınlar ölmesin" dedi.

Ardından savunması alınan fail Metin Cemal Avcı, Pınar'ı şantajla suçlayarak katliamı ağır tahrik altında işlediğini iddia etti. Fail, katliamı yalnız işlediğini ileri sürerek, "Mahkeme heyeti benim gerçeği söylediğimi biliyor, iddia makamının ise iddia ettiğini biliyor. Hiçbir gözaltı kararı bile olmadan suçumu itiraf ettim" dedi. Pınar'ı diri diri yakarak katletmesine rağmen Avcı, "Ben canavarca hisle hareket etmedim. Bu konuda benim vicdanım rahat mahkeme heyetinin de olsun" iddiasında bulundu.

SANIK AVUKATI: MÜVEKKİLİM OLMASAYDI CESEDİ BULAMAZDINIZ
Cemal Metin Avcı'nın avukatı ise, müvekkilinin canavarca hisle hareket etmediğini iddia etti. Avukat, "Adalet tecelli etsin deniyor ama müvekkilim itiraf edip cesedin yerini gösterdiği için bu aşamaya gelinmiştir yoksa maktulün cesedinin bulunması mümkün değildi. Müvekkil durup dururken gideyim şu Pınar'ı öldüreyim dememiştir, müvekkilin getirildiği noktaya bakalım" dedi. 

Avukat, aynı üniversiteye bağlı ATK'den aldığı yeni rapora göre, doku örneğinin tek bir yerden alındığı için "güvenilemez" olduğunu öne sürdü.

Pınar'ın avukatı Rezan ise Adnan Menderes Üniversitesi'nden alınan dört ATK raporunda, Pınar'ın canlıyken yakılarak katledildiğinin belirlendiğini hatırlattı.

Mahkeme heyeti, Cemal Metin Avcı hakkında ağırlaştırılmış müebbet cezası verirken, bu cezayı "haksız tahrik indirimi" sonucu 23 yıla indirdi. Diğer 5 fail ise beraat etti.

AV. EPÖZDEMİR: BURADA HUKUK ÖLDÜ 
Pınar'ın ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, "Bugün burada hukuk ölmüştür, adalet ölmüştür. Bugün Muğla'da adalet ölmüştür" diyerek tepki gösterdi. Rezan,  "Diri diri yakıyor, gömüyor, bütün delilleri değiştiriyor, kimsenin inanmadığı bir kurgu savunmaya mahkeme itibar edip haksız tahrik indirimi uyguluyor" dedi.

Epözdemir, davayı istinafa taşıyacaklarını duyurdu.

BABA GÜLTEKİN: İSYANIM ÖYLE BÜYÜK OLACAK Kİ HERKES KONUŞACAK
Pınar'ın babası Sıddık Gültekin, ise, özel bir televizyon kanalına bağlanarak, "Karşı taraf maddiyat açısından daha güçlüydü. Türkiye'de adalet yok, ölmüş. Verilen cezayı kamuoyunun vicdanına bırakıyorum. Cumhurbaşkanı hani bu işin takipçisi olacaktı? Bu, Dolmabahçe'de kadın cinayetlerine karşı verilen iftar yemeğine benzemez. Gelsin Muğla'da görsün, defalarca söyledik... Artık diyecek bir şey bulamıyoruz. Böyle adalet mi olur? Bir üniversite öğrencisini diri diri yakan birine 23 yıl ceza verilir mi? Ben artık isyan ediyorum, isyanım öyle büyük olacak ki 10 yıl herkes tarafından konuşulacak" diye konuştu.

ANNE GÜLTEKİN: BENİM KIZIMI DİRİ DİRİ YAKTILAR
Pınar'ın annesi Şefika Gültekin de, "Hak, hukuk, adalet bu değil. Adalet Bakanı'na, Cumhurbaşkanı'na sesleniyorum. Benim kızımı diri diri yaktılar. Bütün dünya görsün, böyle olmaz. Bu cezayı kesinlikle kabul etmiyoruz" sözlerini kullandı.