24 Eylül 2024 Salı

Pınarbaşı Köylüleri zeytinliklerinin satışa sunulmasını engelledi

"Havamız, suyumuz, toprağımız kirlenecek" diyen Pınarbaşı Köylüleri, zeytinliklerin ihale ile satışa sunulmasını engelledi.

Pınarbaşı Köyü'nün kendi elliyle diktiği ortak mülkiyeti zeytinlikler Büyükşehir Yasası'dan sonra Edremit Belediyesi'ne geçti. Belediye de bu alanları 29 Ağustos salı günü saat 14.00'de yapacağı konut amaçlı arsa satış ihalesi ile satışa çıkardı. İhale yarın Belediye Meclis salonunda yapılacaktı. Köylülerin mücadelesi ihalenin iptalini sağladı.

'KÖYÜMÜZÜN ZEYTİNLİKLERİ İHALE İLE SATIŞA ÇIKARILDI'
Edremit Belediyesi önünde TİP, Sol Pati, emek ve demokrasi örgütlerinin destek verdiği eylemde basın metnini köyün muhtarı Serap Ergül okudu. Ergül, "Edremit İlçesi Pınarbaşı köyümüzün zeytinlikleri Edremit Belediyesi tarafından satılmak isteniyor. Köylünün ortak kullanımında olan ve köylünün kendi elleriyle diktiği bu alanlar ne yazık ki Büyükşehir yasasının uygulanmaya başlanmasından sonra Edremit Belediyesi'ne devredildi. Zeytinlik vasfında olan 141 ada 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 No'lu parseller için Belediye Meclisi'nin 16 Ağustos 2023 tarih ve 695 sayılı kararı uyarınca satış kararı alındığını öğrendik.  Köyümüzün zeytinlikleri, 29 Ağustos 2023 tarihinde, yarın, saat 14.00'de Meclis Toplantısı'nda ihale ile satışa çıkartılacaktır" dedi.

'HAVAMIZ, SUYUMUZ, TOPRAĞIMIZ KİRLENECEK'
Balıkesir'in tüm ilçelerinde kamuya ait alanlar, müşterekleri sürekli satılmakta ve imara açılmakta ve leblebi çerez dağıtır gibi inşaat ruhsatı dağıtıldığının altını çizen Ergül, "Tek bir köy, yayla, ova, vadi, dere yatağı yok ki, orası imara açılmasın. İmar rantı artık her yerde, her köşede. Edremit İlçemizde de kamusal alanlar, belediye mülkiyetine geçmiş alanlar sürekli satılmakta. Ne yazık ki Meclis kararlarının çoğu imar ve arsa satışı ile ilgili. Köylülerden habersiz, sorulmadan, rızaları alınmadan satılmak istenen zeytinlikler Pınarbaşı köyümüzün yıllardır kullandığı müşterek alanlarıdır ve ihtiyaç sahibi köylüler buradan yararlanmaktadır.  Satılması durumunda zeytinler kesilerek yerine konutlar yapılacaktır. Pınarbaşı köyümüzde betonlaşma artacak, köylüler daha da yoksullaşacaktır. Sahil kesimlerinde tanık olduğumuz betonlaşma, köyümüzde de, kırsalda da meydana gelecek, havamız, suyumuz toprağımız kirlenecektir" ifadelerini kullandı.

'TEK BİR AĞACIN BİLE KESİLMESİNE TAHAMMÜLÜMÜZ YOKTUR'
"Zeytincilik sahaları daraltılamaz. Bu sahalardaki zeytin ağaçlarının sökülmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının fenni gerekçeye dayalı iznine tabidir. Bu iznin verilmesinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı araştırma enstitülerinin ve mahallinde varsa ziraat odasının uygun görüşü alınır. Bu hâlde dahi kesin zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemez ve sökülemez" diyen 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun'un 20. maddesinin 2. fıkrasına dikkat çeken Ergül, şöyle devam etti: "Bu yasa hala yürürlüktedir. İmar planları yapılırken bu izinlerin alınıp, alınmadığını bilmiyoruz.  Görüyoruz ki madencilerin, enerji şirketlerinin, inşaat şirketlerinin gözü zeytinliklerdedir. Diğer yandan, iklim değişikliğinin ve küresel ısınmanın sonuçlarını her gün daha yakından hissediyoruz. Hayatlarımızı, tarımsal üretimimizi, sağlığımızı derinden etkileyen bu süreçte tek bir ağacın bile kesilmesine tahammülümüz yoktur.

'ZEYTİNLİKLERİMİZİ BİZE BIRAKIN'
"Kamu kurumlarının, belediyelerin, karar vericilerin, müştereklerimize göz koymasını, doğamızın dengesini bozmalarını ve insanımızın sağlığını bozmalarını istemiyoruz. Halkçı devletçilik ve  belediyecilik anlayışı bu olmasa gerekir. Bir köyün zeytinliğinin geleceğine karar verecek olan köylünün kendisidir. Köylüler olarak defalarca bu girişime karşı çıktık. Ne yazık ki, sözümüzü dinletemedik ve Edremit yereline de sesimizi yeteri kadar duyuramadık. Kamuoyunun desteğini bekliyoruz. Pınarbaşı köylüleri olarak, bu satışı, zeytinliklerimizin idam fermanı olarak görüyoruz. Köyümüzün rant uğruna yapılaşmaya açılmasını istemiyoruz. Bu konuda dilekçelerimizi biraz önce Belediye Başkanlığı'na verdik. Buradan belediye yetkilerine bir kez daha sesleniyoruz: İmar rantından vazgeçin ve Köylülerimizin geçim kaynağı, doğal ve bacasız fabrika olan zeytinliklerimizin satış ihalesini iptal edin ve zeytinliklerimizi bize bırakın."

İHALE İPTAL EDİLDİ
"Havama, suyuma, zeytinime dokunma" diyen köylüler belediye başkanlığına toplu dilekçe vererek ihalenin iptalini istedi. Oluşturulan bir heyetle belediye başkan yardımcısı Tümdeniz Çelebi ile görüştü. Talepleri değerlendiren Başkanı Hasan Selman Arslan ihaleyi iptal edeceğini duyurdu.