21 Eylül 2024 Cumartesi

Pınar için Adalet Nöbeti'nin ikincisi tutuldu

Pınar Gültekin için Muğla'da başlayan Adalet Nöbeti ikinci haftasında. Hre bir kadın cinayetini sahiplendiklerini kaydeden kadınlar adalet sağlanana kadar mücadele edeceklerini söyledi. 

Pınar Gültekin'i katleden fail Metin Cemal Avcı'nın yargılandığı davada "haksız tahrik" indirimi uygulanarak 23 yıl hapis cezası verilmesine ve katliamın diğer faillerine beraat kararı verilmesine tepki gösteren Menteşe Kadın Platformu'nun Muğla'nın Menteşe ilçesinde bulunan Sınırsızlık Meydanı'nda başlattığı Adalet Nöbeti ikinci haftasında devam etti. "Pınar Gültekin için adalet nöbetindeyiz. Bu dava daha bitmedi" yazılı pankartın açıldığı nöbette kadınlar sık sık "Pınar'ın hesabı sorulacak", "Erkek adalet değil gerçek adalet", "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" sloganlarını attı. Basın açıklamasını kadınlar adına Dilek Bulut okudu.

Dava sürecinde yaşananları ve Avcı'nın nasıl korunduğunu hatırlatan Bulut, hiçbir pişmanlık belirtisi göstermeyen faile "haksız tahrik" indirimi verilmesinin İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesinden kaynaklandığını ifade etti. 

Bulut, "Sözleşme'nin 42'nci maddesi, herhangi bir şiddet eyleminden sonra başlayan cezai soruşturma ve kovuşturmalarda, erkeklerin namus, gelenek, görenek, erkeklik onuru, kültür, toplumsal durum gibi bahanelerle cezada indirim alamayacağını, bu sebeplerle haksız tahrik hükmünün uygulanmayacağını garanti altına alıyordu. Bunun içindir İstanbul Sözleşmesi inadımız. Yaşamlarımızdan vazgeçmememiz katiller tahrik olduklarında indirim alıp sokaklara salınmasınlar diyedir" dedi.

Verilen kararın İstinaf Mahkemesi ve Yargıtay aşamalarında da iptal olmaması durumunda failin cezanın belli bir kısmını yattıktan sonra denetimli serbestlik hükümleri ile serbest bırakılacağına dikkat çeken Bulut, "Tüm istinaf ve Yargıtay süresince tüm kadınlar bu davanın takipçisi olacağız. Bir tek kadın daha öldürülmesin, katiller tahrik indirimi alamasın diye. Her bir kadın cinayeti davası bizim davamızdır, kadınlar için dava bitmedi" dedi.

Eylem, basın metninin ardından oturma eylemiyle sona erdi.