23 Eylül 2024 Pazartesi

Pınar Gayıp yazdı | Örgütlendiler, direndiler, kazandılar

Maruz kaldıkları baskılara karşı örgütlü mücadeleyi seçen ve sarı sendika dayatmasına karşı direnen Ağaç AŞ. işçileri kazandı. Yıl başından bu yana dalga dalga yayılan işçi direnişlerine eklenen bu yeni kazanım bir kez daha umut oldu. Bu direniş hiçbir kuvvetin örgütlü ve mücadele eden işçilerin karşısında duramayacağını gösterdi. Bize de umut oldu. Var olsun işçi sınıfı!

Sermayedarlarla işbirliği içindeki Türk-İş'e bağlı sendikalara üye olma baskısı, mobbing, psikolojik şiddet, kadın düşmanlığı, haraç toplama gibi saldırılarla gündeme gelen Ağaç AŞ'de işçiler, iş, ekmek ve onur mücadelesini kazandı.

İyi Partililerin (İYİP) yönetimindeki Ağaç AŞ'de işçilere yönelik baskıların ardı arkası kesilmiyordu. İşçiler maruz kaldıkları hak ihlallerine, işten atma tehditlerine karşı mücadele etmek için DİSK'e bağlı BTO-SEN'de örgütlenmeye başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı Ağaç AŞ. işçileri maruz kaldıkları baskıları defalarca belediye yönetimine iletmelerine rağmen sorunlar çözülmedi, hatta baskılar arttı. BTO-SEN üyesi işçiler sürgün edildi, işten atma tehditlerinde bulunuldu, hatta bir kısmı işten atıldı. İşçilerin zorla e-devlet şifrelerini alan Ağaç AŞ. yöneticileri, BTO-SEN üyeliklerini düşürerek Türk-İş'e bağlı sendikalara üye olmaya zorladı.

Tüm tehditlere rağmen Ağaç AŞ. işçileri BTO-SEN'de örgütlenmekten vazgeçmedi, diğer işçileri sendikaya üye yapma çalışmalarına katıldı. Sendikasıyla birlikte direnişe geçti. 13 Haziran Pazartesi günü Ağaç AŞ. işçileri binler olup Saraçhane'de bulunan İBB önünde direniş başlattı. Talepleri net ve geri adım atılamazdı: "İşçilerle hazırlanan toplu iş sözleşmesi taslağının imzalanması. İşten çıkarılan işçilerin geri alınması. İşçilere mobbing uygulayan, sendikal örgütlenmenin önüne geçen yöneticiler hakkında soruşturma açılması ve yaptırım uygulanması."

"Birleşe birleşe kazanacağız", "Ağaç AŞ. işçisi köle değildir" sloganıyla Saraçhane'yi inleten direnişçi işçiler, halaylarıyla ve danslarıyla direniş alanını renklendirdi. Geceyi geçirmek için kurdukları çadıra polisin saldırı tehdidine rağmen işçilerin kararlılığı karşısında geri adım atan polis oldu... İşçiler direniş çadırını kurdu ve eylem kararlılığından taviz vermedi.

Direniş alanında işçilerle görüştük. "Taleplerimiz kabul edilene kadar geri adım atmayacağız" diyen işçilerin kararlılığı yalın biçimde yansıyordu. Direnişe oğluyla birlikte katılan Muammer Almaz, mobbing ve psikolojik şiddetle istifaya zorlanan işçilerden. Almaz şirket aracına seks işçilerinin alınmasıyla ilgili şikayette bulunduğu için yöneticileri tarafından "Şeflerini dinlemiyorsun hak ediyorsun" denilerek tehdit edildi.

ETHA'ya konuşan Almaz, süreci şöyle aktardı: "Kamu aracında yaşanan fuhuşu meydana çıkardım. Ardından Pendik şefi Huriye Hız tarafından önce yalancılıkla suçlandım, sonra da mobbinge maruz kaldım. İşe geldiğim günler yok sayıldı. Arkadaşlarımın içinde hakarete uğradım, ‘seni burada istemiyorum, terk et burayı, sana burada ekmek yedirmeyeceğiz' diyerek tehdit edildim."

Maruz kaldığı baskıları üst birimlere taşıdığını belirten Almaz, işlerin daha da kötüye gittiğini söyledi ve şöyle devam etti: "İnsan Kaynaklarından Aylin hanıma, Mustafa Kibar'a taşıdım. Onlar da ‘şeflerini dinlemezsen böyle olur, hak ediyorsun' dediler. Sürgün ettiler. Evime çok uzak olan Kadıköy'e, Beykoz'a sürdüler, yol ve servis parası da vermediler. En sonunda istifa etmek zorunda kaldım."

Emeğinin karşılığını alamadığı gibi, mobbing, sürgünlerle işten çıkmaya zorlandıklarını, işten atıldığını kaydeden Muammer Almaz, oğluyla birlikte direnişe katıldığını söyledi. Kazanana kadar mücadeleye devam edeceklerinin altını çizen Almaz, "Ağaç AŞ. işçileri her zaman kazanacak" diyerek sol yumruğunu kaldırdı. Tebessüm etti.

Almaz'la görüşmemizden dakikalar sonra BTO-SEN Başdanışmanı Şeref Özcan, tüm taleplerin kabul edildiğini duyurdu...

Ağaç AŞ. işçileri bu direnişle bir kez daha hiçbir kuvvetin örgütlü ve mücadele eden işçilerin karşısında duramayacağını gösterdi. Bize de umut oldu. Var olsun işçi sınıfı!