23 Eylül 2024 Pazartesi

Pervin Buldan tekstil ve fıstık işçileriyle buluştu: Hep birlikte kazanacağız

Sayhan'da tekstil ve fıstık işçileriyle buluşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, işçilerin emeklerinin ülkeyi yönetenlerce yok sayıldığına dikkat çekerek, "Hep birlikte kazanacağız" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Fatma Kurtulan, Ekoloji Komisyonu Eşsözcüsü Menekşe Kızıldere, Kadın Meclisi Üyeleri Seher Kadiroğlu, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce ve Adana İl Kadın Meclisi üyelerinden oluşan heyet, "Kadınlar için adalet" kampanyasının ikinci etabı olan "Kadın yoksulluğuna hayır" buluşmalarına Çukurova'da devam ediyor.

Heyet, Çukurova'daki planlamanın ikinci gününde de Adana'daki kadınlarla buluşuyor. HDP Eş Genel Başkan Buldan'ın da dahil olduğu heyetin bugünkü ilk durağı tekstil işçisi kadınlar oldu. Sıcak bir şekilde heyeti karşılayan kadınlar, ülkedeki ekonomik krizden kaynaklı yaşadıkları zorluklardan bahsetti.

Tekstil işçisi bir kadın, sabah 08.00'den akşam 18.00'e kadar asgari ücretle çalıştıklarını belirterek, "Elbette ki aldığımız para yetmiyor. Bu bizlerle ilgili bir durum değil ülkenin geneli ile ilgili" dedi.

Ziyaretin ardından heyet, basın açıklaması yaptı. Açıklamada ilk olarak konuşana SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, "Dünyanın yükünün çoğunu biz kadınlar yükleniyoruz. Biliyoruz ki gücümüzü birleştirirsek daha çok görünür olur hem de haklarımızı ve taleplerimizi daha çok yükseltiriz. Bugün bu nedenle buradayız" dedi.

'EMEKÇİLERİN SESİNİ DUYURMAYA ÇALIŞIYORUZ'
Ardından konuşan Buldan, kampanyalarına ilişkin bilgi vererek şunları söyledi: "Bugün Türkiye'de çok zor koşullarda çalışan ancak emeğinin karşılığını alamayan milyonlarca işçi ve emekçi kadın var. Dolayısıyla biz bu kadın emekçilerin seslerini TBMM'de kamuoyuyla paylaşmaya ve duyurmaya çalışıyoruz."

İşçilerin ülkeyi yönetenlerce emeklerinin yok sayıldığını belirten Buldan, işçilerin yaşadığı sorunların çözümü için mücadele ettiklerini kaydetti. Buldan, "Biz HDP olarak elbette ki, bugün bu ülkede yaşayan milyonlarca işçinin ve emekçinin ama aynı zamanda kadın işçilerin de yaşadığı bin bir türlü sıkıntının olduğunu biliyoruz. Hele hele pandemi koşullarında. Özellikle bir, bir buçuk yıldır kadınlar, işçiler ve emekçiler her türlü zor şartlarda çalışmaya ve üretmeye zorlandılar. Bunu yaparlarken birçok sıkıntıyla karşılaştılar. Fakat biz HDP sizlerin yaşadığı bütün sıkıntıları dile getirmek için bugün buradayız. Varsa eğer sıkıntınız, sorunlarınız elbette ki, bunları dinlemeye de hazırız. Bunu da ifade etmek isterim. Bir kez daha sizlere çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum. Emeğinize ve yüreğinize sağlık. Hep birlikte kazanacağımıza olan inancımı bir kez daha ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

3 GÜN STAJDA, 4 GÜN TARLADAYIM
Heyet daha sonra Ceyhan ilçesinde fıstık işçisi kadınları ziyaret etti. Sabah saat 06.00'dan akşam 17.00'ye kadar günlük 95 TL'ye çalıştıklarını belirten kadınlar, kazandıklarının ancak birincil ihtiyaçlarına yettiğini söyledi. Muhasebe okuyan üniversite öğrencisi genç bir kadın, "3 gün stajda, 4 gün buradayım. Evde yalnız ben çalışıyorum. Babam 3 yıldır işsiz. Aldığımız para yetmiyor. Her şey çok pahalı" dedi.

Tarlada çalışan kadınlarla sohbet eden Buldan kadınların seslerini Meclis'e taşıyacaklarını söyledi. Buldan, "Kadın Meclisimizin başlattığı ‘Kadın yoksulluğuna hayır' buluşmamızdan sizlerin yaşadığı sıkıntıları inceleyerek tespit etmeye çalışıyoruz. Birçok bölgede ziyaretlerimiz oldu. Arkadaşlarımız kadınlarla tarlalarda, atölyelerde, fabrikalarda bir araya geldiler; çalışan kadınların sorunlarını dertlerini dinlediler. Bu dinlediklerini de parlamentoda dile getirmeye çalıştılar. Bugün de buradayız. Sizlerle biraz sorunlarınızı konuşmak istiyoruz" dedi.