25 Eylül 2024 Çarşamba

Peri'de direniş sürüyor: Belediye askeri kışlaya dönüştürüldü

HDP'li Akpazar Belediyesi’nin kayyumla gasp edilmesine karşı tepkiler sürüyor. Belediye önünde çok sayıda kurumun katılımı ile yapılan açıklamada konuşan Belediye Eşbaşkanı Orhan Çelebi, "Halka hizmet vermesi gereken belediye askeri kışlaya dönüştürülmüştür" dedi, mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

Dersim'in Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar (Peri) Belediyesi'nin kayyumla gasp edilmesine karşı başlayan eylemler 21. gününde devam ediyor.

Bugün de belediye önünde eylem yapıldı. Eyleme Belediye Eşbaşkanları Songül Doğal ve Orhan Çelebi ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim İl Örgütü, Dersim Dernekler Federasyonu (DEDEF), Mazgirt Dayanışma ve Kültür Derneği, Alibeyköy Dersimliler Derneği, Ovacıklılar Derneği ile Munzur Çevre Derneği yönetici ve üyeleri de katıldı.

'BELEDİYE BARİKATLARLA ASKERİ KIŞLAYA ÇEVRİLDİ'
Yerine kayyım atanan Akpazar Belediye Eşbaşkanı Orhan Çelebi, halka hizmet vermesi gereken belediye binasının askeri kışlaya çevrildiğini vurguladı.

Belediye Meclis üyelerinin keyfi şekilde belediyeye alınmadığını ve görevlerinden el çektirildiğini söyleyen Çelebi, konuşmasına şöyle devam etti: "Belediyemize yönelik irade gasbının bugün 21'inci günü. O günden bugün belediyemizin mevcut tablosu görüldüğü gibi halka hizmet verememekte. Bu durumu protesto ettiğimizi, halkın belediyesinin bir an önce halka açılması gerektiğine inanıyoruz. Bugün normalde belediye meclis toplantımızı yapmamız gerekiyordu. Şu ana kadar meclis üyelerimize hiçbir davetiye gelmemiştir. Bizimle birlikte meclis üyelerimiz bypas edilerek görevlerinden el çektirilmiştir. Bir hukuksuzluk da burada işlenmiş oluyor. Bundan sonra alınan kararların tek ağızdan yani kayyımın ağzından çıkacağının bilinmesi gerekiyor."

'TEK BİR SUÇ VAR, BELEDİYELER HALK İLE BİRLİKTE ÇALIŞTI'
Dersim Dernekler Federasyonu (DEDEF) Başkanı Ali Haydar Ben, "Buranın halka açık olması gerekirken zırhlı araçlarla çevrilerek halka kapatılmış. Bu, devletin halk ile arasına nasıl duvar ördüğünü de gösteriyor" dedi ve kayyum atamalarının keyfi, antidemokratik olduğunu belirtti.

Kayyuma karşı seçilmiş başkanlarla mücadele edeceklerini belirten Ben, "Birçok belediye eş başkanı tutuklanarak hapishanelere atıldı. Ortada bir suç yok. Tek bir suç var; bu belediyeler halk ile birlikte halkın çıkarları doğrultusunda mücadele yürüttü. Peri belediyemizin yanındayız ve bütün çalışmalarını destekleyeceğiz" diye konuştu.

'ÜRETİMİ ENGELLEMEYE ÇALIŞIYORLAR'
Mazgirt Dayanışma ve Kültü Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan, Akpazar Belediyesi ile ortak kuracakları kooperatifleri hatırlatarak yapılacak üretimin engellenmeye çalışıldığını dile getirdi.

Arslan, halkın ayaklarına pranga vurulduğunu ifade ederek "Peri belediyesi ile ortak çalışma ile coğrafyamızda üretimi yeniden canlandıracak, kooperatifleri halk ile birlikte kuracaktık. Önce bu üretimin önünü kestiler, engellemeye çalıştılar. Fakat belediye yönetimi bu çalışmalarını devam ettirecek. Demokrasi herkese lazım" şeklinde konuştu.

'HALKIMIZIN DEMOKRATİK MÜCADELESİNE SAHİP ÇIKIYORUZ'
Son olarak söz alan Munzur Çevre Derneği Yöneticisi Ali Yıldız, ülkedeki uygulamaların hukuktan uzaklaştığına dikkat çekti.

Yıldız, şöyle konuştu: "Coğrafyamızın tamamında kayyım ile evrensel hukuka uymayan faşizan uygulamaların hüküm sürdüğü bir yerde haktan, hukuktan bahsetmek hayaldir. Halkın kendi iradesi ile seçtiği bir yerde demokratik olmayan keyfi uygulamaları devreye sokarak halk ile seçilmişler arasında duvar örmeye çalışıyorlar. Bu antidemokratik, faşizan uygulamaları şiddetle kınıyoruz. Belediyelerimizin yanındayız ve kayyımları tanımıyoruz. Belediye ile halkın arasına asla set çekemeyecekler. Halkımızın demokratik mücadelesine sahip çıkıyoruz."