30 Eylül 2024 Pazartesi

Paylan: Merkez Bankası yönetimine de bir güreşçiyi mi atayacaksınız?

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Merkez Bankası başkan yardımcılığı atamalarında, 'tecrübe şartı' kaldırılmasına ilişkin Meclis'e soru önergesi veren HDP milletvekili Paylan, "Merkez Bankası yönetimine de bir güreşçiyi mi atayacaksınız?" dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, 10 Temmuz 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Merkez Bankası başkan yardımcılığı atamalarında, 'tecrübe şartı' kaldırılmasına ilişkin Meclis'e soru önergesi verdi.

Cumhurbaşkanı tarafından alınan bu kararla, herhangi bir üniversite mezununun, mesleki yeterlilik ve tecrübe aranmaksızın 'Merkez Bankası Başkan Yardımcısı' olarak atanmasının yolu açıldığına dikkat çeken Paylan, "Bu kararla, Merkez Bankası, Saray'a daha bağımlı ve liyakatten yoksun kişilerce yönetilecektir. Merkez Bankası tarafından belirlenen para politikasının tecrübesiz kişilerin eline verilmesi, Türkiye ekonomisine olan güvenin daha da azalmasına sebep olacaktır. Bu kararla, Vakıfbank yönetimine güreşçi Hamza Yerlikaya'nın atandığı gibi, Merkez Bankası yönetimine de liyakatsiz kişilerin atanmasının önü açılmıştır" diye belirtti.

Paylan, konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:
Merkez Bankası yönetiminde olmanın tek şartı, Cumhurbaşkanı'na sadakat mi olacaktır?
Merkez Bankası, Saray'a tam bağımlı hale geldikçe, Merkez Bankası'nın ve ülke ekonomisinin güvenirliğinin düştüğünü hala anlamadınız mı?
'Bankaların bankası' olan Merkez Bankası, tecrübesiz kişilerce nasıl yönetilecektir?
Merkez Bankası yönetimine de bir güreşçiyi mi atayacaksınız?