1 Ekim 2024 Salı

Paylan: İnsanlık mirası olan kültürel varlıkları neden camiye çeviriyorsunuz?

Kariye Manastırı'nın camiye çevrilmesine ilişkin Meclis'e soru önergesi veren HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a "İnsanlık mirası olan kültürel varlıkları neden camiye çeviriyorsunuz?" diye sordu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Bizans'ın en önemli eserlerinden olan Kariye Manastırı'nın camiye çevrilmesine ilişkin Meclis'e soru önergesi verdi.

Kariye Manastırı'nın 1000 yıl kilise, 400 yıl cami olarak inananlara hizmet ettikten sonra, 1948 yılından itibaren müze olarak varlığını sürdürdüğü kaydedilen önergede, "Mabedin bulunduğu Edirnekapı semti ve çevresinde bir çok cami bulunmasına ve ek cami ihtiyacı olmamasına rağmen; Kariye Müzesi, dün yayımlanan bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile camiye dönüştürülmüştür. İstanbul ve Türkiye'nin en çok ziyaret edilen kültürel mekanlarından biri olan Kariye Müzesi'nin camiye çevrilmesi kararı ile ülkemizde bulunan eşsiz bir dünya mirası daha tekçi anlayışa kurban edilmiştir" diye belirtti.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:
İnsanlık mirası olan kültürel varlıkları neden camiye çeviriyorsunuz?
Kariye müzesini camiye çevirirken, yüzlerce fresk ve mozaiği nasıl koruyacaksınız?
1945'te Bakanlar Kurulu tarafından alınan Kariye'yi müze yapma kararı, 11 Kasım 2019'da Danıştay tarafından iptal edilmişti. Kariye'yi camiye çevirmek için bu kadar beklemenizin sebebi neydi?
Tarihi kiliseleri camiye çevirerek ülkemizde ve dünyadaki Hristiyanları incittiğinizin farkında mısınız?
Bu kararla, Türkiye'nin çoğulcu hikayesinin tabutuna bir çivi daha çaktığınızın farkında mısınız?