22 Eylül 2024 Pazar

Paris'te katledilenler için halklar sokağa çıktı

Avrupa'da Türkiye'de ve Kuzey ve Doğu Suriye'nin kentlerinde halk Paris'te katledilen Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ve Avrupa Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahî), Emine Kara (Evîn Goyî), Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl için sokağa döküldü. Katliamın Türk devleti tarafından gerçekleştiği hatırlatılırken, Fransız devletinin de işbirliğine vurgu yapıldı. Eylemlerde, mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı.

Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleşen katliamda şehit düşen Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ve Avrupa Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahî), Emine Kara (Evîn Goyî), Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl için başta Fransa olmak üzere Avrupa'da, Kuzey ve Doğu Suriye'de, Türkiye'de halklar sokağa çıktı. 9 Ocak 2013 yılında Türk devletinin tetikçileri tarafından gerçekleşen katliamda ölümsüzleşen şehitlerin hesabının sorulacağının sözü yinelendi.

FRANSA
Başta Fransa adalet ve güvenlik kurumları olmak üzere Fransa devletinin katliamı henüz aydınlatmaması nedeniyle alanda öfkesini yükselten halklar adalet ve hakikatı haykırdı. Sabah 05.00'ten itibaren Fransa hükümetinin "devlet sırrı" olarak adlandırıp katliamı aydınlatmamasına tepki gösterdi.

AVRUPA ÜLKELERİNDEN PARİS'E AKTILAR
Avrupa'nın farklı ülkelerinden 200 otobüs ile Kürtler ve dostları Paris'e aktı. Yürüyüş Tertip Komitesinden edinilen bilgilere göre şu ülke ve kentlerden Kürtler Almanya'nın Essen, Velbert, Gelsenkirchen, Bielefeld, Freiburg, Emmendingen, Luhr, Offenburg, Bocholt, Emmerich, Kleve, Goch, Wesel, Dinslaken, Marxloh, Duisburg, Oberhausen, Mülheim a.d. Ruhr, Moers, Dortmund, Meschede, Neheim, Hagen, Hamburg, Bremen, Tübingen, Maichingen, Bad Cannstatt, Heilbronn, Esslingen, Ludwigsburg, Hanau, Mainz, Gießen, Dieburg, Darmstadt, Heppenheim, Bensheim, Mannheim, Neunkirchen, Merzig, Beckingen, Völlingen, Frankfurt, Osnabrück, Münster, Gifhorn, Braunschweig, Hildesheim, Hannover, Düsseldorf, Wuppertal, Krefeld, Mönchengladbach, Köln kentinden; İsviçre'nin St.Galen, Winterthur, Rapperswil, Zürich, Zug, Luzern, Biel, Bern, Basel, Solothurn, Aarau, Lozan, Cenevre kentinden; Belçika'nın Verviyes, Liege, Brussel, Charlorie, Anvers, Leuven, Genk kentinden; Hollanda'nın Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Arnhem, Eindhoven kentinden onbinler şehitlerin hesabını sormak için alanda yerini aldı.

ADALETİ AYDINLATMAYAN FRANSA DEVLETİNE TEPKİ
Gare du Nord'dan Republique Meydanı'na gerçeklelşen yürüyüşte, Fransa'nın güvenlik ve adalet makamlarının "devlet sırrı" diyerek katliamı aydınlatmadığının altı çizildi, adalet talebi yinelendi. Yürüyüşe katılan Fransız senatörler, "L'Etat français doit lever le secret-defense! (Fransa hükümeti devlet sırrını kaldırmalıdır)" pankartı ile yürüdü. Ayrıca Fransız Komünist Partisi senatörleri de adaleti sağlamayan Fransa devletine tepki gösterdi.

SANATÇILAR: ŞEHİTLERİMİZ İÇİN ADALET
Sanatçılar ayrı bir kortejde yürüdü. Paris katliamlarının aydınlatılması için yapılan yürüyüşe katılan TEV-ÇAND üyesi Kürt sanatçılar, "Justice pour nos martyrs (Şehitlerimiz için adalet)" pankartıyla yürüdü.

KADINLAR 'JİN, JİYAN, AZADÎ' SLOGANINI YÜKSELTTİ
Kadınlar da "La femme, la vie, liberte brisée l'obscurité (Karanlığa karşı jin, jiyan, azadî)" pankartı arkasında "Jin, jiyan, azadî" sloganı atarak yürüdü.

Gare du Nord'dan Republique Meydanı'na kadar yürüyen kitle, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü isteyen pankartlar da taşıdı.

Republique Meydanı'ndaki miting, Ey Reqîb Marşı ve şehitler için saygı duruşu ile başladı.

DANİMARKA
Danimarka'nın başkenti Kopenhang'da Paris katliamları protesot edildi. Fransa konsolosluğu önünde buluşan çok sayıda kişi şehitler için saygı duruşunda bulundu, hep bir ağızdan "Jin, jiyan, azadî" ve "Sara, Rojbin, Ronahî" sloganları yükseldi. Ardından Danca yapılan konuşmalarda katliamın sorumlusunun Türk  devleti ve Erdoğan olduğunun altı çizildi ve yargılanmaları istendi. Anmada ayrıca Fransa ile uluslararası kamuoyunun sessizliği kınandı.


 
ALMANYA
Almanya'nın başkenti Berlin'de Dest-Dan Kadın Meclisinin organize ettiği yürüyüş Hermannplatz meydanında başlayarak Oranienplatz meydanında son buldu. Paris katliamlarında yaşamını yitirenler şahsında tüm devrim şehitleri için saygı duruşu yapıldı.

Saygı duruşunun ardından açıklamalar yapıldı. Ezîdî Kadın Meclisleri Çatı Örgütü sözcüsü Nurê Alkiş, polislerin yasaklama çabalarına tepki göstererek "Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın kadın özgürlükçü paradigması ile Önderliğimiz her zaman yanımızda, her zaman Önderliğimiz olmaya devam edecektir" dedi.

Die Linke Eyalet milletvekili Ferhat Koçak da konuşma yaparak, Paris'te yaşanan katliamların NATO partneri Türk devletinin istihbarat servisi ile bağlantılı olduğunu ve bu katliamın faillerinin yargılanmasının önüne geçen Fransa Devletinin devlet sırrıyla korunduğunu belirtti.

Yürüyüş boyunca "Sara Rojbin Ronahi jin, jiyan, azadî", "Şehit Namirin", "Biji Serok Apo" sloganları atıldı.

KİEL'DE YOĞUN YAĞIŞA RAĞMEN YÜRÜYÜŞ
Kiel'de bir araya gelen çok sayıda kişi, saygı duruşunda bulundu. Kiel merkez tren istasyonu önünden Alter Markt'a kadar yürüyen kitle sık sık "Terorist Erdoğan" sloganlarını attı. Fransız devletine sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapıldı. Yoğun kar yağışı ve soğuk havaya rağmen çok sayıda kişinin katıldığı eylem sloganlarla sona erdi.

KIBRIS
Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'da bulunan Fransa konsolosluğu önünde Kıbrıs Kürt Halk Meclisine bağlı kadın komitesi öncülüğünde gerçekleştirilen eylem saygı duruşu ile başladı.

Kıbrıs Kürt Halk meclisine bağlı diplomasi üyeleri tarafından konsolosluk yetkililerine, "katliamı aydınlat", "Katliama ortak olma" başlığında hazırlanan dosya verildi.

İSVEÇ
İsveç'in başkenti Stockholm'da düzenlenen yürüyüşte, katliama ilişkin bildiri okundu. "Jin, jiyan, azadî", "Sara Rojbin Ronahi", "Şehit Namirin!" "Bijî Serok Apo!" "Terörist, katil Erdoğan" başta olmak üzere çok sayıda sloganla katliama tepki gösterildi.Yürüyüş sonunda merkezdeki meydanda toplanan kitle saygı duruşunda bulundu. Daha sonra İskandinavya Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NCDK) Eşbaşkan Menice Yiğit bir konuşma yaptı ve, "Türk devleti Paris'te 10 yıl arayla iki katliam gerçekleştirdi. Şehitlerimizi hiçbir zaman unutmayacağız ve Fransız hükümetine hesap sormaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

AVUSTURYA
Avusturya'nın başkenti Viyana'da Paris şehitleri için yürüyüş düzenlendi. Parlamento önünden Schottentor'a kadar süren yürüyüşte bildiriler okundu,  "Unutmayacağız, bu eylemlere alışmayacağız, hesap soracağız. Bu dünyada herkes şunu bilmeli: "Adalet Merhametinize Bırakmayacağız" denildi.

Sık sık "Katil Erdoğan", "Be Serok Jiyan Nabe", "Bijî Serok Apo, "Sara, Rojbin, Ronahi", Jiin Jiyan Azadî " sloganları atıldı.

SYDNEY'DE PARİS VE ROBOSKÎ'DE KATLEDİLENLER ANILDI
Sydney kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) tarafından düzenlenen kitlesel etkinlikle, Paris ve Roboskî katliamında hayatını kaybedenler anıldı. Saygı duruşuyla başlayan etkinlikte söz alan DKTM Eşbaşkanı Timur Tetwan, katliamları kınayarak direnişi yükseltme çağrısında bulundu.

Tetwan, "Türk devleti, PKK'nin kurucularından Sakine Cansız aracılığıyla önder Apo'yu, direniş gösteren Kürt kadınını ve Kürt özgürlük hareketini hedef aldı. Saraları katlederek mücadelemizi gerileteceğini düşündü. Ancak halkımızın ve mücadelemizin geldiği önemli düzeye baktığımızda, katliamcıların heveslerinin kursaklarında bırakıldığını görebiliyoruz. Kuşkusuz ne Paris ne de Roboski katliamları ilk değildi, son da olmayacak. Halk olarak, önder Apo ve PKK'nin etrafında birleşerek dünyanın her yerinde özgürlük mücadelemizi yükselterek ve başarıya götürerek düşmanın amacına ulaşmasını ve yeni katliamlarının önünü alabiliriz" dedi.

Tetwan, "Gerillanın tarihi, direnişi karşısında başarısız ve çaresiz kalan işgalci Türk devletinin Rojava'da, Şengal'de, Başûre Kurdistan'da sivil halka ve yaşam alanlarına barbarca saldırarak insanlık suçu işlediğini" vurgulayarak, Türk devletinin imha saldırılarına karşı kendi özgüçleriyle mücadele ederek durabileceklerini ifade etti. Tetwan, "Bu nedenle önder Apo üzerindeki mutlak tecridin kırılması ve özgürlüğünün sağlanması için tüm gücümüzü ortaya koymalıyız, çünkü önder Apo'nun özgürlüğü, Kürt halkının özgürlüğüdür" dedi.

Anma etkinliği, Paris ve Roboski katliamlarına ilişkin bir sinevizyon gösteriminin ardından Hozan Xanemîr'in kısa müzik dinletisi ile sona erdi.

TÜRKİYE
Şırnak ve Mardin'de Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde DEM Parti Silopi İlçe örgütünde anma düzenlendi. Anmaya aileler, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, Milletvekilleri Saliha Aydeniz, Burcugül Çubuk, Newroz Uysal Aslan, M. Zeki İrmez, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kadın Meclisi, Barış Anneleri ile çok sayıda kişi katıldı. Söz alan Pakize Nayır'ın annesi Behiye Nayır, kızlarının mücadelesini sonuna kadar yürüteceklerini söyledi.

'KADIN MÜCADELESİ DEVLETİN TEMELİNİ SARSIYOR'
DEM Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, sömürgeci güçlerin kadın mücadelesinden korktuklarını söyledi. Çubuk, "Özellikle kadınlara yönelik bu tip suikast ve katliam girişimlerinin temelinde kadınların bu sisteme karşı mücadelede devletin temellerini sarsmaları vardır. Türkiye Cumhuriyeti devleti erkeklik militarizmi ve savaş üzerine, sömürgecilik üzerine, kapitalizm üzerine kurulmuştur. Bu yüzden kadın kurtuluş mücadelesi ve bizi yan yana getiren bu mücadele devletin temellerini sarsmaktadır. Her zaman yan yana duracağımızın sözünü veriyoruz ve sömürgeciliğe karşı omuz omuza mücadele edeceğiz" dedi.

'JÎNA'NIN VE SÊVÊLERİN KATİLLERİ AYNI'
DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, öncü kadınların hedef olarak seçildiğini belirterek, "Bu mücadele ağır bedellerle devam ediyor. Kürdistan'ın yüzyıllık tarihi acı dolu bir tarihtir. Bizler özgürlük mücadelesinde çok bedeller ödedik ve ödüyoruz. Bize dayatılanları kabul etmiyoruz. Paris'te, Botan'da, Rojava'da, Bakur'da, Başûr'da ve Rojava'da öncü rol oynayacak Kürt kadınları hedef alınıyor. Bu kadınlar bilinçli olarak hedefleniyor. Rojhilat'ta katledilen Kürt kadın Jîna Emînî'nin katilleri hangi sistem ve zihniyetse, Pakize'nin, Sêve'nin, Fatma'nın katilleri de aynı sistem ve zihniyettir" ifadelerini kullandı. Doğan, Kürt halkının meşru mücadelesinin sonuç vereceğini aktararak, "Biz kendi dil, kimlik ve varlık mücadelemizi veriyoruz. Bu arkadaşlarımız da bu uğurda canlarını verdiler. Ama hiç kimsenin bizlerin meşru mücadelemizi durdurmaya hakkı yoktur. Bir halkın dili, kimliği ve varlığı söz konusu olduğunda bu evrensel bir taleptir. Bu yüzden Kürt kadınlarının katledilmesi tesadüf değil. Sonuna kadar direneceğiz ve mücadele mirasını sürdüreceğiz" dedi.

'SAKİNE'NİN YOLDAŞLARIYIZ'
DEM Parti Mêrdîn Milletvekili Saliha Aydeniz, Kürt kadın mücadelesinin  bilinçli olarak hedef alındığını kaydederek, "Bizi ayakta tutan mücadelemizdir. Üç yoldaşımızın öldürülmesinin üzerinden 8 yıl geçti. Silopya'da, Gever'de, Nisêbîn'de nasıl katliam yaptıklarını hepimiz biliyoruz ve şahitleriyiz. Ancak biz kadınlar geri adım atmadık ve alanlardayız. Sêvê ve yoldaşlarını katlederek biz kadınları susturmak istediler. Ama biz sessiz kalmadık, onların başlattığı mücadeleyi kaldığı yerden sürdürüyoruz. Biz Sêvê ve Sakine'nin yoldaşlarıyız ve bize bıraktıkları mücadele mirasını sürdürmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. Tutsakların başlattığı açlık grevi eylemlerine de değinen Aydeniz, şunları kaydetti: "Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'la Kürt sorunu çözülebilir. Kürt halkıyla savaşmak size kazandırmaz, kaybettirir. Kürtlerle savaş geleceği aydınlatmıyor, giderek karanlıklaştırıyor. Onun için Kürt sorununun çözülmesi gerekiyor. Kürt sorununun çözümü için adres bellidir, adres İmralı'dır. Kürt sorununun çözümü için cezaevlerinde açlık grevleri başlatıldı. Bu nedenle onların sesi olmalı ve taleplerini yükseltmeliyiz. Bu açlık grevlerinin her sokakta dile getirilmesi gerekiyor ki bu eylem sonuç versin."

"Şehîd namirin" sloganıyla son bulan anmadan sonra katledilen kadınların mezarları ziyaret edildi.

MEZAR ANMASI
Sêvê Demir'in mezarı başında konuşan babası Aziz Demir, "Sêvê, Pakize, Fatma, Asya Yüksel ve Mehmet Tunç'un anısı önünde saygı ile eğiliyorum. Biz
onların mücadelelerini sürdüreceğiz. Ancak bizim her şeyden önce birlik olmamız gerekiyor. Eğer birlik olursak o zaman onların mücadelesini yaşatmış oluruz. Şehîd namirin" dedi.

MARDİN'DE ANMA
DEM Parti Mardin İl Örgütünde anma düzenlendi. Anmaya, Barış Anneleri, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) ile DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş ile çok sayıda kadın katıldı. Kadınların mücadelesini konu alan sinevizyon gösterimiyle başlayan anmada konuşan MEBYA-DER Mardin Şube Eşbaşkanı Gurbet Tekin, katledilen kadınların mücadelesinin barış, özgürlük ve birlik için olduğunu ifade etti. Katledilen kadınların hakikat yolcusu olduğunu kaydeden Tekin, "Heval Sêvê ve Fatma ile arkadaşlık kurma fırsatım oldu. Sêvê devletin zulmünden göç etmek zorunda kalmıştı. Tutuklandı, 2012'de cezaevindeki açlık grevi eylemlerinde yer aldı. Cezaevinden çıktıktan sonra çalışmalarına kaldığı yerden devam etti. Her adımları kadının özgürleşmesi, toplumun özgürleşmesi içindi" dedi.

DEM Parti Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş ise, Paris katliamının sıradan bir katliam olmadığına dikkat çekerek, "100 yıldır bu sorunu çözümsüz bırakmak isteyenler aynı şeyi yaptılar. Ve barış görüşmelerini durdurmak istediler. Nasıl ki 9 Ekim'de sayın Öcalan'a yönelik uluslararası komplo yapıldıysa, 9 Ocak'ta da uluslararası bir katliamla Kürt kadını ve Kürt siyasetçilerine uluslararası komplo düzenlendi" ifadelerini kullandı.

KUZEY VE DOĞU SURİYE
Fırat Kantonu Şehit Aileleri Meclisi, 9 Ocak 2013'te Türk devletinin Paris'te katlettiği PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), Fîdan Doğan (Rojbîn), Leyla Şaylemez'i (Ronahî) Kobanê'de andı.

Paris Katliamı için hazırlanan açıklamayı Fırat Kantonu Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Derya Mihemed okudu. Paris Katliamı şehitlerini anan Derya Mihemed, "Katliamların ardındaki güç bilinmesine rağmen Paris'te yaşanan katliamlar bugüne kadar ortaya çıkarılmadı. Bu da Fransa'nın bu katliamlarda derin bağları olduğunu gösteriyor" dedi. Fransa'nın aynı zamanda Avrupa'daki kadın hareketinin liderlerine yönelik saldırıların merkezi olduğunu belirten Derya Mihemed, "Fransa da doğrudan şüphe altında olan bir ülkedir. Katliamlara ışık tutarak, perde arkasındaki gerçek katilleri yargılayarak kendini aklayabilir" diye konuştu. Derya Mihemed, "Adaletin sağlanması Kürt halkının, dostlarının, kamuoyunun ve özellikle Kürtlere yönelik katliam ve şiddete karşı çıkan herkesin ortak talebidir. Bilsinler ki, asla sessiz kalmayacağız" ifadelerini kullandı.

Açıklama ardından Genç Kadınlar Birliği tarafından film gösterimi yapıldı.

HALEP'TE SEMİNER
Sivil Toplum Kuruluşları Kadın Ofisi, Halep'in Şêxmeqsud Mahallesi'nde bulanan 8 Mart Salonu'nda seminer düzenledi. Seminere sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. Sivil Toplum Kuruluşları Kadın Ofisi üyesi Klara Adsa, "İşgalci Türk devletinin istihbaratının şehit Sakîne Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan'ı hedef almasının nedenlerinden birincisi kadın olmaları, ikincisi ise Kürt olmalarıdır. Önder Abdullah Öcalan'ın düşüncelerini ve felsefesini güvenip, mücadele ettiler. Şehit Sakine devrime öncülük etti. Özgür iradesiyle kadınlara özgürlüğün yolunu açtı. Hapishanede işkence yapanlara karşı büyük bir cesaretle karşı çıktı ve mücadelenin öncü isimlerinden biri oldu" dedi.

Etkinlikte Sakine Cansız'ın mücadelesinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

HESEKÊ'DE ANMA
Hesekê'nin Til Temir ilçesinde de devrimci 3 kadın anıldı. Demokratik Birlik Partisi Kadın Ofisi, Til Temir'de bulunan Şehit Aileleri Salonu'nda bir toplantı düzenledi. Toplantıya siyasi parti temsilcileri, kadın örgütleri ve çok sayıda kişi katıldı. PYD Kadın Ofisi üyesi Ahîn Elî, üç devrimci kadını ve tüm şehitleri saygıyla andığını söyledi. Elî, "Bu komplolara karşı durabilmek için şehitlerimizin mücadelelerine sahip çıkacağız" dedi.

Etkinlik "Jin, Jiyan, Azadî" ve "Bê serok jiyan nabe" sloganlarıyla son buldu.

MAXMUR KAMPINDA ANMA
Maxmur'da Şehit Rustem Cudi Mülteci Kampında bulunan Şehit Aileleri Kurumunda, 9 Ocak 2013'te işgalci Türk devleti tarafından Paris'te gerçekleştirilen katliamda katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ve Gençlik Hareketi Üyesi Leyla Şaylemez (Ronahî) için bir anma töreni düzenlendi. İştar Meclisi öncülüğünde düzenlenen anma töreni, Şehit Aileleri Kurumunda saygı duruşuyla başladı.

Paris Katliamı şehitlerinin mücadelesini ve yaşamlarını konu alan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Söz alan Belediye Eşbaşkanı Fatma Bilen, Sakine Cansız'ın mücadelesine dikkat çekti. Bilen, şunları söyledi: "Paris Katliamının üzerinden 11 yıl geçti. Bizler, katliamın 11'inci yılında Sara'nın yaşamı ve mücadelesi üzerine ne söylesek yetersiz kalacaktır. Düşmanımızın öncülerimizi hedef alan bu zihniyetini asla unutmamalıyız."

ŞEDADÊ VE TİL BİRAKÊ'DE SEMİNER DÜZENLENDİ
Kongra Star Şedadê Koordinasyonu, ilçe halkının katılımıyla belediye salonunda bir seminer düzenledi. Seminerde konuşan Kongra Star üyesi Ehlam Mihemed, şehitleri anarak, tüm bölge halkına her 3 şehidin uğruna canını verdiği özgürlük ve bağımsızlık değerlerine bağlı olmaları çağrısında bulundu.

Ardından her 3 şehidin yaşamını konu alan bir sinevizyon gösterildi.

Til Birakê ilçesinde ise onlarca kişi, sivil toplum kurumları üyeleri, askeri meclisler ve siyasi partilerin katılımıyla anma töreni düzenlendi. Demokratik Birlik Partisi (PYD) Kadın Meclisi üyesi Ahîn Elî, ilçe meclis salonunda verilen semineri yürüttü. Ahîn Elî, 3 şehidin rolüne dikkat çekerek, bu katliamın işgalci Türk devletinin kadın mücadelesi ve devrimine olan kinini gösterdiğini kaydetti.

Ahîn, Fransa hükümetine gerçekleri açıklamaya ve bu katliamda yer alan suçluları cezalandırması çağrısında bulundu.

QAMIŞLO
Zihêriye köyünde, köy halkı ve Eyn Dîwar Belde Meclisi üyelerinin katılımıyla bir seminer düzenlendi. Seminerde konuşan Eyn Dîwar Belde Meclisi Kadın Meclisi üyesi Rojîna Temê, her 3 şehidin yaşamından bahsetti. Rojîna, "Sakine arkadaş, geleneksel kadınlığı ve klasik gelenekleri reddederek büyüdüğü çevrenin kutsal değerlerine sahip çıktı. Fabrikalarda para için değil, mücadelesi için çalıştı. Fabrikalarda çalışarak gençleri tanıyacak, onlarla tartışacak ve onlara yol gösterecek, böylece PKK'ye katılıp özgür düşünceyi tanıyacaklardı. Şehit Fidan da Fransa'da Kürt derneklerinde eğitim alarak başladı. Merkezi Brüksel'de bulunan KNK'nin üyesiydi. Fransa'da, Belçika'da ve hatta Almanya'da toplumunda siyasiler tarafından tanındı, kadın davasına duyarlı davrandı ve birçok uluslararası foruma katıldı. Leyla arkadaş ise Kürt gençlik grubunun üyesiydi, Fransa ve Almanya'da yaşıyordu" ifadelerini kullandı.

Seminer, "Jin, Jiyan, Azadî" "Kadın özgürlüğü toplumun özgürlüğüdür" ve Bê Serok jiyan nabe" sloganlarıyla sona erdi.