7 Ekim 2024 Pazartesi

Pandemi tecridin bahanesi olmaya devam ediyor

Pandeminin başladığı dönemde aylarca görüş yasağı koyan AKP-MHP iktidarı, Covid-19 salgınını tecridin bahanesi yapmaya devam ediyor. 'Toplumun büyük bir kısmı aşılandı' diye övünerek 1 Temmnuz sonrası tüm sınırlamaları kaldıran iktidar, hapishanelerde açık görüşlere hala izin vermiyor. Kapalı görüşler ise sadece ayda 3 kez yapılabiliyor.

Covid-19 salgının başlamasının ardından gerekli önlemleri almayan ve virüsün yayılarak binlerce kişinin ölmesine neden olan AKP-MHP iktidarı, salgını hapishanelerdeki tecridin bahanesi yapmaya devam ediyor.

Salgın başladıktan sonra önce hapishane görüşlerini yasaklayan, aylar sonra ayda bir başlayan kapalı görüşleri, ayda üçe çıkaran iktidar, hala açık görüşlere izin vermiyor.

'Toplumun büyük kısmı aşılandı' diye övünen AKP-MHP iktidarı, turizm sezonu nedeniyle 1 Temmuz itibariyle bütün yasakları kaldırırken, hapishanelerde değişen bir şey olmadı.

Tutsakların hala açık görüş yapmasına izin verilmiyor, kapalı görüşler ise ayda üç kere olmak üzere birer saatle sınırlı tutuluyor.

İmralı Hapishanesi'nde PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin bir benzeri tüm tutsaklara uygulamaya başlayan AKP-MHP iktidarına tepkiler yükselmeye başladı.

PANDEMİ BİR TEK HAPİSHANELERDE BİTMEDİ!
Van, Aliağa ve Menemen Hapishaneleri inceleme raporlarının Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, tutsaklara açık görüş yaptırılmamasını gündeme getirdi.

Hakverdi'nin "Bayramda niye açık görüş yaptırmıyoruz" sorusunu yanıtlayan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Yılmaz, "Pandemi henüz bitmedi" dedi. Açık görüşlerle ilgili Sağlık Bilim Kurulu'nun tavsiye kararları doğrultusunda hareket ettiklerini ileri süren Yılmaz, hapishanelerde birinci doz aşının yüzde 75 oranında tamamlandığını söyledi.

BAŞAK DEMİRTAŞ DA ADALET BAKANI'NA SESLENDİ
HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş da, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla bayramda açık görüş yapılması gerektiğini dile getirmişti. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e seslenen Başak Demirtaş, "Pandemi öncesi her hafta olan kapalı görüş hakkını bile kullanamıyoruz. Bir ay içerisinde sadece toplamda iki defa kapalı görüş yapabileceğiz. Normalde bayramlarda ek açık görüş olurdu. Oysa bu bayramda yine olmayacak. Bırakın açık görüşü kapalı görüş bile yok. Bayram vesilesiyle ek telefon hakkı bile tanınmadı. Maalesef cezaevlerine bayram gelmiyor. Oysa ki Adalet Bakanı bundan tam 13 ay önce, kısa sürede görüntülü görüşme yapılabileceğini söylemişti. Buradan Adalet Bakanı'na sormak istiyorum: Cezaevlerinde bayram görüşü yapmanın kime ne zararı olabilir ki? Cezaevlerinde normalleşme ne zaman başlayacak" sorularını yöneltmişti.