1 Ekim 2024 Salı

Öztürk: Kürt sorunun çözümünde muhatap Öcalan'dır

PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik ağırlaştırılmış tecride karşı yapılan basın açıklamasında konuşan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, en büyük sorunun Kürt sorunu olduğunu ve bunun muhatabının da Öcalan olduğunu söyledi. 

Halkların Demokratik Partisi'nin düzenlediği “Demokratik Mücadele Programı” kapsamında aralarında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk ile Milletvekili Muazzez Orhan,  Van'da temaslarını sürdürüyor. 

Heyet, Sanat Sokağı'nda PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması için yapılan açıklamaya katıldı.

YÜRÜYÜŞE İZİN VERİLMEDİ
Urartu Otel'de yapılan etkinliğin ardından, açıklama için Sanat Sokağı'na yürümek isteyen kitle, valiliğin yasak kararı nedeniyle engellendi. Yapılan görüşmelerin ardından heyet, Sanat Sokağı'nda bulunan Tutuklu Ailelerle Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'ni (TUYA-DER) ziyaret etti. Ziyaretin ardından sanat sokağında basın açıklaması yapmak istedi. Polis, açıklamayı da engelledi. Kitle, HDP İl Örgütü önüne yürümek istedi. Kısa süreli gerginliğin ardından açıklama yapıldı. 

Eylemde konuşan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Öcalan üzerindeki tecride dikkati çekti. Berdan, "1999 yılından beridir Sayın Öcalan üzerinde bir tecrit var. Tecrit siyasi sürece göre bazen ağırlaştırılıyor bazen de hafifletiliyor. 5 Nisan 2015 tarihinden bu yana bu tecrit ağırlaştırılmış bir şekilde devam ediyor. Tecridin bu kadar ağırlaştırılmasının sebebi de Sayın Öcalan'ın sesini Türkiye halklarının duyması ve umutlarını büyütmesidir. O ses barışın, özgürlüğün ve birlikte yaşamın sesidir. Tecrit tam da bu noktada eşit, onurlu bir barış ve özgürlük üzerinden sürdürülüyor" dedi.

CPT'YE TEPKİ
Türkiye'deki en büyük sorunun Kürt sorunu olduğunu ve bu sorunun çözüm adresinin de belli olduğunu belirten Öztürk, "Muhatap Sayın Öcalan'dır. Sayın Öcalan'ı halklara önerdiği paradigmayı yaşamsallaştırabilirsek tecridi kaldırabiliriz. Önce biz özgür oluruz sonra Sayın Öcalan'ı özgürleştiririz. Buradan CPT'ye sesleniyoruz; ikiyüzlülük yapmayın, savunduğunuz değerlere sahip çıkın. Sayın Öcalan söz konusu olduğunda siz o değerleri unutuyorsunuz" diye konuştu.  
 
Heyet, ardından il binası bahçesinde yapılan halk kürsüsüne katıldı.