22 Eylül 2024 Pazar

Özgürlük Yürüyüşünün 7. gününde mezar ziyaretleri

Özgürlük Yürüyüşünün 7. gününde Van'dan yola çıkan yürüyüşçüler Cizre'de özyönetim direnişinde katledilenleri mezarı başında andı. Kars'tan yola çıkan yürüyüşçüler ise Diyarbakır Hapishanesinde ölüm orucu direnişinde şehit  düşen Hayri Durmuş'u mezarını ziyaret etti.

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve Kürt sorununda demokratik çözümün önünün açılması için başlatılan Özgürlük Yürüyüşü 7. gününde devam ediyor. HDK, DTK, DBP ve demokratik temsilcileri ile tutsak aileleri ve milletvekillerinin katıldığı bugünkü yürüyüşte anmalar yapıldı.

Van'dan yola çıkan yürüyüşçüler, bugün Şırnak'ın Cizre ilçesine ulaşırken; Kars yürüyüş kolu ise Bingöl'ün Karlıova ve Elazığ'ın Karakoçan ilçelerine vardı. Bugün yapılan yürüyüşlerde Cizre bodrumlarında katledilenler anıldı, mezarlık ziyaretleri yapıldı.

'BU ZULMÜ ORTADAN KALDIRALIM'
Van yürüyüş kolunda konuşan DEM Parti Milletvekili Saliha Aydeniz, "7 gündür sayın Abdullah Öcalan ve Kürt sorununun demokratik çözümü için yürüyoruz. Biliyoruz ki bu yürüyüş amacına ulaşacak. Bu yürüyüşün amacı hakikat, birlik ve barıştır. 7 gündür il il, ilçe ilçe geziyoruz. Herkes Sayın Öcalan'ın düşüncelerinin önemini biliyor. Ancak bu devlet bilinçli olarak anlamak istemiyor. Buradan sesleniyoruz: Kürdistan'ın özgürlüğü ve Türkiye'nin demokrasisi için Sayın Öcalan'ın muhataplığı tanınmalıdır. Özgürlük Yürüyüşçüleri olarak bizler her şekilde mücadelemizi yükselteceğiz. Birliğin ve barışın sesini duyun, bu zulmü ortadan kaldırın" dedi.

'ÖZYÖNETİM DİRENİŞİNDE KATLEDİLENLERİN MEZARI ZİYARET EDİLDİ'
Yürüyüşçüler daha sonra, Cizre'de özyönetim direnişi sırasında katledilenler için bir anma etkinliği düzenledi, ardından esnafla buluşuldu ve Mem û Zîn Türbesini ziyaret etti.

'DİRENİŞİMİZLE ONA SAHİP ÇIKACAĞIZ'
Kars yürüyüş kolunda bulunanlar ise Diyarbakır Hapishanesinde ölüm orucu direnişinde yaşamını yitiren Hayri Durmuş'un mezarını ziyaret etti. Burada konuşan DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, "Şu an Türkiye'nin her yeri Diyarbakır Cezaevine döndü. Ama bilsinler ki Esat Oktay'lar varsa, bunun karşısında direnen Mazlumlar ve Hayriler de var. Hayri Durmuş, 'Ölürsem mezarıma halkına borçlu' yazın demişti. O bize değil biz ona borçluyuz. Biz de direnişimizle ona sahip çıkacağız" dedi.

Kars kolundakiler daha sonra Karakoçan'a geçti.

Kars yürüyüş kolu yarın Dersim'de; Van yürüyüş kolu ise İdil, Nusaybin ve Mardin'de yürüyüşe devam edecek.