22 Eylül 2024 Pazar

Özgürlük Yürüyüşünde Roboskî anması

Özgürlük Yürüyüşü'nün Van kolu bugün Hakkari merkezden Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine yola çıktı. Yol boyunca alkışlar ve zılgıtlarla karşılanan yürüyüşçüler, yoğun kar yağışına ve soğuğa rağmen coşkuyla karşılandı. Özgürlük yürüyüşçüleri Roboskî'de katledilenlerin mezarını ziyaret ettikten sonra Uludere'ye geçti.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorunun demokratik çözümü için başlatılan "Özgürlük Yürüyüşü" dördüncü gününde devam ediyor. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) Eşbaşkanı Emine Kaya ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekillerinin de aralarında olduğu grup, bugün Hakkari merkezden yola çıktı.

Köylerde coşkuyla karşılanan yürüyüşçüler, alkış ve zılgıtlarla Beytüşşebap ilçesine uğurlandı. Çukurca ilçesine bağlı Çığlı köyünde karşılanan özgürlük yürüyüşçüleri, kar yağışına rağmen büyük ilgi gördü.

Karşılamada sık sık "Bijî berxwedana zindanan", "Bijî Serok Apo", "Jin, jiyan, azadî" sloganları atıldı.

Yürüyüşçüler, yol güzergahında bulunan Suvarakutra Geçidi'nde de meşalelerle yürüdü. Yürüyüşçüler, burada çekilen özgürlük halayının ardından Beytüşşebap'a geçti.

BEYTÜŞŞEBAP'TA COŞKULU KARŞILAMA
Beytüşşebap yolunda karşılanan DEM Parti milletvekilleri ve demokratik kitle örgütü temsilcileri, Kürtçe stranlar eşliğinde halaya durdu. Daha sonra"Bijî berxedana zindanan" sloganıyla yürüyüşe geçen kitle, ilçe girişinde büyük bir coşkuyla karşılandı. Merkezdeki katılımlarla yürüyüş, DEM Parti ilçe binasına doğru devam etti. Yürüyüş sırasında sık sık "Bijî berxedana zindanan", "Bijî azadî bimire koletî (Yaşasın özgürlük, kahrolsun kölelik)" ve "Jin, jiyan, azadi" sloganları atıldı.

Parti binası önünde karşılanan özgürlük yürüyüşçüleri, halkla tek tek selamlaştıktan sonra açıklama yaptı. Açıklamayı yapan DEM Parti Urfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, kent kent, ilçe ilçe, köy köy halka buluştuklarını belirterek, yürüyüşlerinin 15 Şubat'ta Urfa'nın Amara (Ömerli) köyünde sonlanacağını hatırlattı. "Bu yürüyüşümüzün asıl amacı sayın Öcalan'ın özgürlüğünün sağlanmasıdır" diyen Ayan, "Bu taleple birlikte Kürt halkına yıllardır uygulanan asimilasyon politikasına karşı durmaktır. Yine Kürt sorununun demokratik yollarla çözümü için sayın Öcalan'ın asli muhatap olarak tekrardan müzakere masasında yerini almasıdır. Bu coşkuyla, hepinizi saygıyla selamlıyorum" diye belirtti.

Son olarak DEM Parti Şırnak İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen ise, "Sayın Öcalan üzerinde ki tecrit kalkmayana kadar Ortadoğu'daki savaşta son bulmayacak. Bundan kaynaklı hak savunucusu olan herkes bu tecride karşı durmalı. Bizlerde Botan örgütü olarak 4 gün özgürlük yolcularıyla beraber olacağız" dedi.

Ardından parti binasına geçen özgürlük yürüyüşçüleri ve halk, burada söylenen şarkılar eşliğinde halaya durdu.

Buradaki ziyaretten sonra Roboskî köyüne geçilerek, 28 Aralık 2011 tarihinde katledilen 34 kişinin mezarı ziyaret etti.

'13 YILDIR ROBOSKÎ'YE, KÜRDİSTAN'A ADALET GELMEDİ'
Roboskî mezarlğını ziyaret eden özgürlük yürüyüşçüleri, ailelerle tek tek selamlaştı. "Şehit namirin" sloganlarıyla yapılan yürüyüş ardından mezarlıkta ilk olarak dualar okundu. Ardından yapılan açıklamada konuşan Halime Encü, 13 yıldır Roboskî'ye ve Kurdistan'a adalet gelmediğini söyledi. Başka katliamlar olmasın diyen Encü, "Biz hepimiz barış, adalet, birlik istiyoruz. Niye bu katliamı yaptın ey zalım? 34 kişinin ne günahı vardı? Yeter artık. Polis, asker annelerine sesleniyoruz. Bütün Kürt annelerine sesleniyoruz. Gelin elinizi elimize verin. Artık katliam olmasın. Barış, özgürlük, birlik istiyoruz. Annelerin acısı gözyaşı aynı. Hepimiz el ele verelim. Artık yeter diyelim. Ciğerimiz yanıyor" diye konuştu.

DEM Parti Milletvekili Sümeyye Boz, 4 gündür yolda olduklarını belirterek, yürüyüşlerinin 15 Şubat'a kadar devam edeceklerini aktardı. Roboskî bir katliam yaşanmaması için yollarda olduklarını ifade eden Boz, "Bu yürüyüş katliamların önünü kesmek için, zulümlerin, zalimliğin önünü kesmek içindir. O yüzden bu yürüyüş barış, özgürlük, birlik gelene kadar devam edecek, amacına ulaşacak. Buradaki annelerimizle yine yaşamını yitirenleri o gün gibi andık. Yüz yılda geçse bu katliamı unutmayacağız, unutturmayacağız" dedi.

Katliamda yaşamını yitirenleri her zaman anacaklarını kaydeden Boz, "34 kişi vardı burada, 19'u çocuktu. Türk devletinin F -16'ları bombalanarak, katlettiler. Kurdistan'da katliamlar hiç durmadı ve bunların failleri cezasızlıkla ödüllendirildi. Artık kimsenin Vartinis, Roboskî gibi katliamlarda yaşamını yitirmesin. Bu topraklara barış, özgürlük gelsin. Bunun için de Sayın Öcalan'ın Kürt sorunun çözümü için ortaya koyduğu yol konuşulmalı, diyalog zeminleri oluşturulmalıdır" diye belirtti.

Yapılan konuşmalar ardından mezarlara gül bırakıldı. Roboskîli aileler karla kaplı mezarlarını temizleyerek, yakınları için heyet ile birlikte dualar okudu.

Özgürlük yürüyüşçüleri, Uludere ilçesine geçti.