22 Eylül 2024 Pazar

Özgürlük Yürüyüşü Patnos'a ulaştı

Özgürlük Yürüyüşünün son derece önemli olduğunu ve her durakta yürüyüşün amacını anlatmak gerektiğinin altını çizen yürüyüşçüler, Ağrı'da halkla bir araya geldi.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorununun demokratik çözümü için başlatılan "Özgürlük Yürüyüşü" 4. gününde devam ediyor. Yürüyüşün Kars kolunda yer alan siyasetçi ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin bugünkü ilk durağı Ağrı merkez oldu. DEM Parti seçim bürosuna kadar gerçekleştirilen yürüyüşte sık sık "Bijî berxwedana zindanan" ve "Bê serok jiyan nabe" sloganları attı.

Halk da özgürlük yürüyüşçülerine alkış ve zılgıtlarla karşılık verdi.

Seçim bürosu önünde konuşan DEM Parti Ağrı Milletvekili Heval Bozdağ, "Ezilenler ve demokrasi mücadelesi yürütenler, eşitlik ve adalet istiyorlar. Eşitlik ve adalet yeterli değil, bunu taçlandıracak şey özgürlüktür. Sayın Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü talebimizdir. Amacımız bu yürüyüşle barışın taşlarını döşemektir. Bu yürüyüş, aynı zamanda faşizme karşı direnen halkların yürüyüşüdür. Bugün savunma sanayine, silah tüccarlarına ciddi bütçeler ayrılıyor. Ülke bütçesinin büyük bölümü savaşa aktarılıyor ve bu bütçe halkların cebinden çıkıyor. Bu bütçe halka harcansaydı refah gelirdi. İşte bu büyük yürüyüş bunun karşısında durmanın yürüyüşüdür" dedi.

Bozdağ, şöyle devam etti: "Bu yürüyüş gündem olmalı, tartışılmalıdır. Siyasetin, halkları düşmanlaştıran siyasetine son verilmelidir. Kürt halkı bunun bedelini de ödüyor. Her gittiğimiz yerde bu taleplerimizi dinlendireceğiz. Bugün zindanlarda açlık grevleri var. Kötü koşullar var. Tutsaklar buna karşı direniyorlar. Hukuksuzluğa karşı insanlar bedel ödüyor. Bu hukuksuzluğu kırmak bizim elimizdedir. Bunun için tüm halklarımızı birlikte hareket etmeye davet ediyoruz."

PATNOS'TA AÇIKLAMA
Ardından Patnos ilçesine geçildi. Yürüyüş boyunca sloganlar hiç dinmezken, sonrasında DEM Parti Agirî Milletvekili Nejla Demir konuştu. PKK Lideri Abdullah Öcalan'dan 3 yıldır haber alınmadığına dikkati çeken Demir, "Sayın Öcalan'ın fiziki özgürlük şartlarının sağlanması, Kürtlerin statüsü için diyalog yolunun açılması gerekiyor. Müzakerenin mutlaka başlatılmasını istiyoruz. Yürüyüşümüz bu temelde başladı ve bu temelde devam edecek" ifadelerini kullandı

100 yıldır Kürtlere her türlü acının yaşatıldığını söyleyen Demir, "Hükümet artık bunu anlamalı; Kürtler direnişçi bir halktır. Devletin yüzyıllık pratiği nasıl ortaydaysa bizim de yüzyıllık direnişimiz ortadadır. Baskılar bizi hiçbir zaman sindiremedi ve susturamadı. Aksine her gün daha da güçlendik" dedi.

Açıklamanın ardından yürüyüşçüler, seçim bürosuna geçerek, halkla bir araya geldi. Öcalan'ın yazılarından bölümler okundu.

HAPİSHANE ÖNÜNDE AÇIKLAMA
Açlık grevi eyleminin sürdüğü Patnos L Tipi Hapishanesi önünde açıklama yaptı. "Bijî berxwedana zindanan" sloganının atıldığı açıklamada konuşan MED TUHAD-FED Eşbaşkanı Kerem Canpolat, "Yürüyüşümüz ölümün karşısında yaşamı, karanlık karşısında aydınlığı savunmak içindir. Halkımız, ölümler olmasın diye mücadele ediyor. Türkiye'deki tüm halkların bizi destek vermesini istiyoruz. Şuan cezaevlerinde açlık grevleri var. Hepsini selamlıyoruz. Onlar büyük umutlu bizi izliyorlar. Mutlaka kazanacağız ve sayın Öcalan üzerindeki tecridi kıracağız" dedi.

Açlık grevindeki Helin Özdemir'in babası Tekin Özdemir ise, "Kızım açlık grevinde. Ben de tecridin kaldırılmasını istiyor, Öcalan'ın avukat ve ailesi ile görüşmesini istiyorum" dedi.

Yürüyüşçülerin bugünkü programı sona erdi.