22 Eylül 2024 Pazar

'Özgürlük Yürüyüşü' Digor ve Şemdinli'ye ulaştı

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ve Kürt sorununda demokratik çözüm talebiyle dün Van ve Kars'tan başlayan "Özgürlük Yürüyüşü" bugün Digor ve Şemdinli'ye ulaştı.

Hapishanelerde 27 Kasım günü başlayan açlık grevleri 68. gününe girerken, dışarıda da mücadele sürüyor. PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorununun demokratik çözümü için dün Van ve Kars'tan başlayan "Özgürlük Yürüyüşü" ikinci gününde devam ediyor. Kars kolundaki yürüyüşçüler, bugün Digor ilçesine bağlı Dağpınar beldesine geçti.

Yürüyüş kolunda yer alan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, halka yönelik konuşmasında, Kürt sorununun çözümsüzlüğüne işaret etti, "Yüzyıldır sürdürülen bu devlet politikasının sonuç vermediğini biliyoruz. Bunu en iyi devlet biliyor. Bu özgürlük yürüyüşü ile Kürt sorununda demokratik çözümün mümkün olduğunu ve muhatabın sayın Öcalan olduğunu gösteriyoruz" dedi.

Yürüyüşçüleri karşılayan 80 yaşındaki Zarif Anlı ise, "Her zaman bu mücadeleyi yaşatacağız ve yalnız bırakmayacağız" sözleriyle destek verdi. Açıklamada sık sık "Bijî berxwedana zindanan", "Bijî berxwedana Îmraliyê" sloganları atıldı.

'TECRİT KALKSIN, KÜRT SORUNU ÇÖZÜLSÜN'
Yürüyüşçüler daha sonra Digor ilçe merkezine geçti. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekili Ömer Öcalan, Digor katliamında yaşamını yitirenleri andı. İmralı tecridine dikkat çeken Öcalan, "Sayın Öcalan'ın tüm hakları ayaklar altına alınmış. Bunun için buradayız ve amacımız tecridin kaldırılması ve Kürt sorununun çözülmesidir. Kürt sorununun çözümü için tek muhatap sayın Öcalan'dır. Bizim mücadelemiz, özgürlük sağlanıncaya kadar devam edecek. Durduğumuz yer meşrudur. Meşru olmayan, kanunu tanımayan, zulüm eden sizsiniz. Kanunlarınıza uyun ve önümüzden çekilin. Herkes sizin bu zulmünüzü görüyor. Digor, en zahmetli günlerde can verdi ama başını öne eğmedi" şeklinde konuştu.

Onurlu bir barış sağlanmasını istediklerini söyleyen Öcalan, "İmralı'nın kapılarını artık açın. Bu ülke gülistana dönsün" çağrısında bulundu.

DİGOR KATLİAMINDA YAŞAMINI YİTİRENLER ANILDI
Yürüyüşçüler, açıklama sonrası ilçe merkezinde "Bijî berxwedana Îmraliyê" ve "Bijî berxwedana zindanan" sloganlarıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Halk alkış ve sloganlarla yürüyüşçülere destek verdi. Bir saatlik yürüyüşün ardından, 1993 yılında 17 kişinin yaşamını yitirdiği Digor katliamının yaşandığı yerde saygı duruşu yapıldı, karanfiller bırakıldı.

DEM Parti Milletvekili Newroz Uysal, Cumhuriyet tarihinin katliamlar üzerine kurulu olduğunu vurguladı, "Biz yıllardır katliamlara karşı yaşatma mücadelesi veriyoruz. Onların şahsında direnişimiz büyüyerek devam edecek" dedi.

Yürüyüşçüler daha sonra Iğdır'a bağlı Tozan ilçesine doğru hareket etti.

İRMEZ: YÜRÜYÜŞÜMÜZ DEMOKRASİ YÜRÜYÜŞÜDÜR
Dün Van'da başlayan yürüyüş kolu da bugün Şemdinli'ye ulaştı. Yürüyüşçüler, kent girişinde partililer tarafından alkış ve zılgıtlarla karşılandı. Ardından DEM Parti İlçe binasına kadar yürüyüş yapıldı. Yürüyüş boyunca "Bijî berxwadana zindanan", "Tecride hayır, barış hemen şimdi", "Bimre koletî, bijî azadî" sloganları atıldı. Yürüyüş güzergahında halk alkış ve zafer işaretleriyle yürüyüşçülere destek verdi.

Halkı ve partilileri selamlayan DEM Parti Şırnak Milletvekili Zeki İrmez, "Bu yürüyüş barış, demokrasi yürüyüşüdür. 35 aydır Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerinde tecrit var. Mutlaka bu tecrit kırılmalı" dedi.

Abdullah Öcalan'ın devreye girdiği her süreçte barış umutlarının yeşerdiğini söyleyen İrmez, "Türkiye ve Kürdistan halkları barış için İmralı'dan ses çıkmasını bekliyor. Bunun için birçok eylem de yapıldı. Tutsak arkadaşlarımız 'tecrit kırılsın' diye açlık grevine girdi. Biz de bu tecridin kırılması için yürüyüşe başladık. Yürüyüşümüzü kararlılıkla sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

KAYA: ÖCALAN ÖZGÜR OLMALIDIR
MED TUHAD-FED Eşbaşkanı Emine Kaya da Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için yola koyulduklarını hatırlattı, "Bu barış gerçekleşirse sayın Öcalan'ın eliyle gerçekleşir. O yüzden bir an önce sayın Öcalan'ın özgür olması gerekiyor" dedi.

DEM Parti İlçe Eşbaşkanı Agit Tekin, "Gelişiniz bizim için tarihidir. Yürüyüşünüz önderliğimizin üzerindeki tecridin kırılmasını, tutsaklar üzerindeki tecridin kalkmasını sağlayacak" dedi.

Konuşmaların ardından yürüyüşçüler ve halk halaya durdu. Şemdinli halkı, yürüyüşçüleri zafer işaretleriyle uğurladı.
 
Yürüyüşçülerin bir sonraki durağı Hakkari'nin Yüksekova ilçesi olacak.