22 Eylül 2024 Pazar

Özgürlük Yürüyüşü Ağrı'da sürüyor: Tecridi kabul etmiyoruz

Özgürlük Yürüyüşü'nün Kars kolu 3. gününde Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine oradan da Diyadin'e doğru sürüyor. Doğubayazıt'ta yapılan açıklamada, Özgürlük Yürüyüşü'nün başarıya ulaşacağı ve Öcalan üzerindeki tecridin mutlaka kaldırılacağının altını çizdi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorununun demokratik çözümü Kars ve Van'dan başlatılan "Özgürlük Yürüyüşü" 3. gününde sürüyor.

Kars kolunda bulunan yürüyüşçüler, sabah saatlerinde Iğdır'dan alkış ve sloganlarla Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine uğurlandı. Doğubayazıt'ta Çok sayıda kişi tarafından karşılanan yürüyüşçüler, ilçe merkezine yürüdü, ardından basın açıklaması yapıldı. Yürüyüş boyunca "Bijî berxwedana Îmraliyê", "Bimre koleti, bijî azadî" sloganları atıldı. Yürüyüşün geçtiği caddelerde esnaflar dükkanlarından çıkarak desteklerini sundu.

'TECRİDİ KABUL ETMİYORUZ'
Açıklamdaa söz alan DEM Parti Bedlîs Milletvekili Hüseyin Olan, "Bu kent, kadim ve direngen bir kenttir. Ehmedê Xanî, birlik olmamız gerektiğini söyledi. Bugün milyonlarca Kürt birlikte mücadele ediyor. Bugün başlattığımız özgürlük yürüyüşü sayın Öcalan'ın özgürlüğü ve Kürt sorunun demokratik çözümüdür. Bu yürüyüş, sayın Öcalan üzerinde ağırlaştırılan tecridi kırmak içindir. Tecritle birlikte ülke her alanda bir yıkım yaşadı. Biz bu tecridi kabul etmiyor, Kürt sorununun çözülmesini istiyoruz" dedi.

'HAKİKAT KARARTILAMAZ'
Devam eden 40 yıllık savaşta Kürtlere her türlü haksızlığın yapıldığını belirten Olan, "Kürtleri soykırıma uğrattınız, asit kuyularına attınız ama bitiremediniz. 'Hayali Kürdistan burada metfundur' diyen zihniyetin hayalleri yıkıldı. Kürt halkı bir hakikatin kendisidir. Hakikat karartılamaz. Bu yürüyüş uzun ve başarıya ulaşacak bir yürüyüştür. Herkes bilsin ki sayın Öcalan üzerindeki tecrit kırılacak ve Kürt sorunun demokratik çözümü sağlanacaktır" ifadelreini kullandı.

EHMEDÊ XANÎ'NİN TÜRBESİNE ZİYARET
Yürüyüşçüler daha sonra Kürt Fîlozof Ehmedê Xanî'nin türbesini ziyaret etti. Ziyarette konuşan Demokratik İslam Kongresi'nden Mahmut Tanış, Xanî'nin yaşam mücadelesine dikkati çekti. Xanî'nin mazlum hakların yanında olduğunu hatırlatan "Zulme karşı hep mücadele içimde oldu. Kürt halkının mücadelesi içinde yer aldı. Hayatı mücadele içinde geçti. Bugün Kürtler için önemli bir yer olan Kurdî medreselerin kurucu öncülerinden oldu. Kürt çocukları için Nûbihar'ı yazdı. Şêx Ahmedê Xanî Aynı zamanda bir filozoftu. Ehmedî Xanê özgürlüğe aşıktı. Kürtler için Ehmedê Xanî her şey. Bir gün Kürtler özgür olursa bu özgürlük burada ilan edilmeli. Şeyh Ehmedê Xanî bizim için bir öncü, birliğin nişanesidir" dedi.

Açıklamanın ardından yürüyüşçüler, Ağrı'nın Diyadin ilçesine doğru yola çıktı.