22 Eylül 2024 Pazar

Özgürlük Yürüyüşü 9'uncu gününde: Çocuklarımız özgür yaşasın diye

İmralı tecridinin kaldırılması ve Kürt sorununda demokratik çözüm talebiyle başlatılan Özgürlük Yürüyüşü, 9'uncu gününde Bingöl ve Mardin'de devam etti. Bingöl'de Ceylan Önkol'un mezarı başında konuşan DEM Parti milletvekili Vezir Coşkun Parlak, "Çocuklarımızın hayallerinin yarım kalmasını istemiyoruz. Yitirdiğimiz her çocuğumuzu mücadelemizde yaşatacağız" dedi.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin son bulması ve Kürt sorununda demokratik çözüm talebiyle Kars ve Van'dan yola çıkan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve demokratik kitle örgütü temsilcileri, "Özgürlük Yürüyüşü"nün 9. gününde temaslarını sürdürdü.

CEYLAN ÖNKOL MEZARI BAŞINDA ANILDI
Özgürlük Yürüyüşü'nün Kars kolu Diyarbakır'ın Lice ilçesinde bundan 15 yıl önce hayvanlarını otlatırken havan mermisi ile katledilen Ceylan Önkol'u mezarı başında andı. Bingöl'ün Genç ilçesinde yer alan mezar başında yapılan anmaya Önkol'un annesi Saliha Önkol da katıldı.

DEM Parti milletvekili Vezir Coşkun Parlak, Kürdistan'da güvenlikçi politikalar nedeniyle 90'lı yıllardan bu yana birçok insanın katledildiğini söyledi. Demokratik taleplere karşı kirli bir savaş yürütüldüğünü ifade eden Parlak, savaştan en olumsuz etkilenenlerin ise kadınlar ve çocuklar olduğunu vurguladı.

PARLAK: ÇOCUKLARIMIZ KENDİ TOPRAKLARINDA ÖZGÜR YAŞASIN DİYE YÜRÜYORUZ
Kürt çocuklarının kendi topraklarında özgür yaşayamadığını vurgulayan Parlak, şöyle devam etti: "Bizim bugün yaptığımız yürüyüşün amacı çocuklarımızın kendi topraklarında özgür yaşaması içindir. Çocuklarımızın kendi ana dilinde eğitim görmesini talep ediyoruz. Bu demokratik taleplerimize karşı güvenlikçi politikalar devam ediyor. Tecrit günbegün derinleştiriliyor. Sayın Öcalan şahsında toplumun tamamı tecrit altında. Yürüyüşteki bir diğer amacımız bu tecridi teşhir edip, kırarak Sayın Öcalan'ı fiziki özgürlüğünü sağlamak. Bunu yaparsak çocuklar kendi topraklarında özgür yaşar."

Kürdistan'da asker, korucu ve polislerin işledikleri suçların cezasızlıkla ödüllendirildiğini ifade eden Parlak, tüm faillerin cezalandırılması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Parlak, "Çocuklarımızın hayallerinin yarım kalmasını istemiyoruz. Yitirdiğimiz her çocuğumuzu mücadelemizde yaşatacağız. Bir Ceylan katledildi bugün Kürdistan'da binlerce Ceylan var. Her evde bir çocuğun adı Ceylan. Bu katliamı unutmayacağız ve hesabını soracağız" dedi.

Yürüyüş kolu ardından Diyarbakır'ın Lice ilçesine ulaştı. Kent girişinde kitlesel olarak karşılanan yürüyüşçüler, polislerin "yasak kararı" gerekçesi ile gerçekleştirmek istediği engellemeye karşı sloganlar ile DEM Parti ilçe binasına yürüdü, halkın da yoğun ilgisi ile karşılandı.

ASLAN: YÜRÜYÜŞ HER KENTTE BÜYÜK BİR ETKİ YAPIYOR
DEM Parti İlçe Örgütü önünde konuşan DEM Parti milletvekili Newroz Uysal Arslan, "Her geçtiğimiz kentte bu yürüyüş büyük bir etki yapıyor. Halk bizi selamlayarak bize moral oluyor. Özgürlük ruh olarak kendisi ile birlikte özgürlük getiriyor" dedi.

DEM Parti Milletvekili Kamuran Tanhan, engelleme girişimlerine tepki göstererek, "Bugün Kürdistan'ın kalbi Amed'teyiz. 9 gündür Sayın Abdullah Öcalan'ın özgür olması için yürüyoruz. Lice Kürdistan tarihine adını altın harfler ile yazdırdı" dedi.

Açıklama "Bijî berxwedana İmralı" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları ile son buldu.

VAN KOLU MARDİN'DE
Özgürlük Yürüyüşü'nün Van kolu ise yürüyüşün 9'uncu gününde Mardin'in Artuklu ilçesinde temaslarda bulundu. Yürüyüşçüler, Deyrulzafaran Manastırı'nı ziyaret etti. Süryani Cemaati Metropoliti Saliba Özmen tarafından karşılanan heyet, Özmen ile bir süre sohbet etti. Özmen, yürüyüşçüleri manastırda gezdirdi.

Yürüyüşçüler, daha sonra Araplar Derneği'ni ziyaret etti. Sêvê Demir'in annesi Sakine Demir, "İnsanlar ayağa kalkarsa mücadele bir sonuca varır. Kürt halkının mücadelesiyle bu günlere gelindi. Elde ettiğimiz kazanımlar halkın mücadelesiyle oldu. Kürt halkı barış istiyor. Başkanın üzerindeki tecrit kalksın, cezaevindeki tutsaklar serbest bırakılsın. Onlar içeride direniyor, anneler dışarıda" dedi.

Dernek yöneticisi Alaaddin Turan ise, Özgürlük Yürüyüşü'nü desteklediklerini belirtti.