22 Eylül 2024 Pazar

Özgürlük Yürüyüşü 5. gününde halkın coşkulu katılımıyla sürdü

Kars ve Van'dan yola çıkan Özgürlük Yürüyüşleri Şırnak ve Muş'ta halkla buluştu. Coşkuyla karşılanan yürüyüşçüler, ülkede yaşanan sorunların çözümü için tecridin son bulması gerektiğinin altını çizdi.

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecrit işkencesinin ve tutsaklara yönelik hak gasplarının sonlanması, Kürt sorunun demokratik çözümü için Kars ve Van'da başlayan "Özgürlük Yürüyüşü" beşinci günüde sürüyor.

ŞIRNAK
Yürüyüşün Van kolu, Şırnak'ın Uludere ilçesinde bulunan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) önünde bir araya geldi. Uzun bir süre soğuk havaya rağmen halay çeken yürüyüşçüler, sık sık "Bijî berxedana zindanan" ve "Tecride hayır, barış hemen şimdi" sloganları attı. Coşkunun hakim olduğu buluşmada konuşan DEM Parti Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Öcalan'a dönük mutlak bir tecrit uygulandığına işaret etti. Yürüyüşe katılım çağrısı yapan Bartan, herkesin sesini yükseltmesini istedi.

Buradaki etkinlik, "Tecride karşı omuz omuza" sloganlarıyla sona erdi.

BALVEREN BELDESİNDE DAVUL ZURNALI KARŞILAMA
Yürüyüşçüler, daha sonra esnafla bir araya geldi. Ardınan Balveren beldesine geçti. Belde sakinleri, büyük bir coşkuyla yürüyüşçüleri karşıladı. Davul-zurnalı karşılamada meşaleler yakıldı. Yürüyüşçüler, kendilerini karşılayanlarla tek tek tokalaştı. Beyaz tülbentli anneler, yürüyüşçüleri bağrına bastı.

Yürüyüşçüler ve belde sakinleri, belde girişinden parti binasına kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca "Bijî berxwedana İmraliyê", "Barışın elçisi İmralı'da", "Bijî berxwedana zindanan" ve "Tecride hayır, barış hemen şimdi" sloganları atıldı. Kar yağışına aldırış etmeyen yüzlerce kişi, daha sonra özgürlük halayına durdu.

DEM Parti Urfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, "Bu halkın barış umudu karşısında hiçbir kuvvet duramayacak. Özgürlük yürüyüşümüz, 'sayın Öcalan'a özgürlük Kürt sorununa çözüm' olana kadar devam edecek. Elimizde direnişin, özgürlüğün ve barışın anahtarı var. Gün gelecek İmralı'nın kapıları açılacak, bu halk onurlu barışla buluşacak" dedi.

ŞIRNAK MERKEZDE AÇIKLAMA: MUHATAP SAYIN ÖCALAN'DIR
Şırnak merkeze geç en yürüyüşçüler, kent girişinde "Bijî berxwedana İmraliyê" sloganıyla karşılandı. Yoğun kar yağışı altında parti binasında kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Kadınların coşkusu renkli görüntüler ortaya çıkardı. Yürüyüşçüler, yol boyunca esnafları ziyaret etti. DEM Parti Mêrdîn Milletvekili Saliha Aydeniz, "Şirnex'in duruşu sömürgecilere mesaj olsun ve bugün tüm sömürgecilere gereken cevabı verdiniz. İki koldan 75 kişi milyonlarla birlikte yürüyor. Çünkü milyonlar Sayın Abdullah Öcalan'ı iradesi olarak görüyor. Kürt sorununun çözümü Sayın Öcalan'dır. İmralı'nın kapısı açıldığında çözüm olacak. Kriz ve kaos ortadan kalkacak. Bugün sadece Kürt halkı değil, milyonlar Sayın Öcalan'ın fikirlerini benimsiyor. Sayın Öcalan'ın özgürlüğü için mücadele ediyor" ifadelerini kullandı.

'MUHATAP SAYIN ÖCALAN'DIR'
Aydeniz, şunları söyledi: "Hiçbir güç ve kuvvet bu hakikat yürüyüşünü durduramayacak. Milyonlar, 'Sayın Öcalan siyasi irademdir' diyor. Kürt sorununun çözümünün muhatabı Sayın Öcalan'dır. Muhalefet ve devlete sesleniyoruz; bugün kriz ve kaosun derinleşmesinin sebebi Kürt sorunu ve tecrittir. Tecridin kırılması gerekiyor."

DEM Parti Şırnak Belediye Eşbaşkan adayı Hacı Turan Saltan da özgürlük yürüyüşünün barışa ve özgürlüğe vesile olmasını diledi. Saltan, "Zaman kazanma zamanıdır" dedi.

Açıklama, sloganlarla son buldu. Yürüyüşçüler, akşam saatlerinde halk toplantılarına katılacak.

MUŞ
Özgürlük Yürüyüşünün Kars kolu sabah saatlerinde Muş'un Malazgirt ilçesine ulaştı. Halk tarafından karşılanan alkışlarla karşılanan yürüyüşçüler, kısa bir açıklama yaptı. Parti binası önünde konuşan HDK Eşsözcüsü ve DEM Parti Milletvekili Cengiz Çiçek, Türkiye'de eşitlik, adalet ve hukukun ağır bir problem halini aldığını ifade ederek, ülkenin baskı, sömürüyle yönetildiğini ifade etti. Çiçek, "Biz her türlü zorluk altında ve çökmemiş Kürdistan'da bu yürüyüşümüzü toplumsallaştırmak için yola çıktık. Kürt sorununun demokratik çözümü olmadığı sürece yoksulluk, açlık, sürgün, zindan, ölüm bu topraklarda kol gezecek. Bu ülkede eşitlik, adalet ve özgürlüğü savunduğumuz için yola düştük" dedi.

'ENKAZI SIRÇA KÖŞKLERDE OTURANLAR DEĞİL HALKIN ÖRGÜTLÜ GÜCÜ TEMİZLER'
Deprem katliamlarında kateldilenleri anan Çiçek, "Yarın depremin birinci yıl dönümü. 'Vatan, millet, Sakarya' diyenler enkazın altında kaldı. 'Kürt anasını görmesin' diyenler enkazın altında kaldı. Depremde on binlerce insan hayatını kaybetti. Ama onlar hala vatan, millet, Sakarya diyor. Bayrak dedikçe o talanınızı gizliyorsunuz. Bu coğrafyaya düşmanlık yapanlar sizlersiniz, biz değil. Bu enkazı ancak halkın gücü kırar. Bu enkazı sırça köşklerde oturanlar değil, halkın örgütlü gücü temizler."

Sonrasında Kürt sorunu ve sonuçları üzerinde duran Çiçek, "Kürt sorununun demokratik çözümü dediğimizde, bir hakikat var. Kürt halkı, Sayın Öcalan'ı önderi ve tek muhatap olarak görüyor. Sayın Öcalan ile halkın duygu ve düşünce birliğinin arasına mesafe koymaya çalışan her türlü tecride karşı duracağız. Yıllar önce milyonlar imza vererek sayın Öcalan'ı önderi olarak kabul etti. Bu devlet, çözüm sürecinde bu hakikati kabul etti. Biz hakikatin ne olduğunu gösteriyoruz. Bu yol, hakikat yoludur, kutlu olsun. Bu yolun sonu Kürt halkının özgürlüğüne kavuşması, tecrit politikalarının lağvedilmesidir. Sayın Öcalan, Kürt halkının lideridir. Bu konuda yoğunlaşması olan, çözümün yolunu bilen ve buna önderlik edecek bir insandır. Bu yolu, İmralı işkence sisteminin lağvedilmesi için yürüyeceğiz. Zafer, özgürlüğü için yola çıkanlarındır" ifadelerini kullandı.

Çiçek'in sözleri halkta, atılan "Bijî berxwedana Îmraliyê" sloganları ile karşılık buldu.

Akabinde parti binasına giren heyet üyeleri, yürüyüşün amacına dair halkla sohbet etti. Yine PKK lideri Öcalan'ın geçmişte kaleme aldığı bazı yazıları okunup üzerinde fikir tartışması yürütüldü. Heyet, daha sonda Bulanık ilçesine doğru yollarına devam etti. Yürüyüş boyunca, "Bijî berxwedana Îmraliyê", "Bijî berxwedana zindanan", "Bê Serok jiyan nabe" ve "Kahrolsun 15 Şubat komplosu" sloganları atılırken, halk yürüyüşçüleri coşkuyla karşıladı.

'TECRİT DEVAM ETTİKÇE KİMSE ÖZGÜR YAŞAYAMAZ'
İlçe merkezinde yapılan açıklamada konuşan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kadın Meclisi Sözcüsü Berivan Bahçeci, İmralı tecridine işaret ederek, "25 yıldır sayın Öcalan büyük bir tecrit altında. 3 yıldır da ağır bir tecrit var. Bu tecrit hayatımızın tüm alanlarında devam ediyor. Bu tecridi asla kabul etmeyeceğiz. Tecridi kırana kadar mücadele edeceğiz. Tecrit kırılmadan ülkedeki hiçbir sorunun çözülmeyeceğini biliyoruz. Kürt sorununun muhatabı sayın Öcalan'dır. Bu tecrit devam ettikçe bu ülkede hiç kimse özgür bir şekilde yaşayamaz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından DEM Parti binasına geçildi. Burada Öcalan'ın savunmalarından ve görüşme notlarından pasajlar okundu. Uzun bir süre "Bijî Serok Apo" sloganı atıldı.

Özgürlük yürüyüşçüleri Bulanık ilçesinde 17 Temmuz 2011 yılında, 14 Temmuz büyük ölüm orucunun yıldönümünde bedenine ateşe veren 18 yaşındaki Evrim Demir'in ailesini de ziyaret etti. Özgürlük Yürüyüşçüleri, eylemini gerçekleştirdikleri yerde Demir için saygı duruşunda bulundu.

'ANISI ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLİYORUZ'
DEM Parti Milletvekili Newroz Uysal, "Evrim Demir, 14 Temmuz büyük ölüm orucunun yıldönümünde tecride karşı bedenini ateşe verdi. Onun anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Bizler de özgürlük yürüyüşünü işte tam da Kürtlerin özgür bir halk olması ve önderliklerinin özgür olması için yapıyoruz. Bu inançla özgürlüğe yürüyüşe geçiyoruz" dedi.

Uysal'ın ardından konuşan Evrim Demir'in babası Sadullah Demir, "Biz hakkımızı istiyoruz ve başka bir şey istemiyoruz" dedi. Ziyaretleri için yürüyüşçülere teşekkür edip başarılar dileyen anne Süheyla Demir ise, davalarından vazgeçmeyeceklerini ifade etti.

Anma "Şehit namirin" sloganlarıyla son buldu.