22 Eylül 2024 Pazar

Özgürlük Yürüyüşü 13. gününde Diyarbakır'da: Bu yürüyüş amacına ulaşacak

Öcalan'a dönük tecridin son bulması ve Kürt sorununda demokratik çözüm için başlatılan Özgürlük Yürüyüşü'nün Kars ve Van kolları Diyarbakır'da birleşti. DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, "Tecridin kırılması ve Sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması gerekiyor. Bundan başka bir yol yoktur" dedi.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ve Kürt sorununun demokratik çözümü için siyasetçiler ve demokratik kitle örgütleri yöneticilerinin katılımıyla 1 Şubat günü başlatılan Özgürlük Yürüyüşünün Kars ve Van kolları, Diyarbakır'daki kent merkezinin girişinde bulunan Çarıklı Mahallesinde birleşti.

Dün vardıkları Çınar'dan yola çıkan Van kolu ve Bismil ilçesinden yola çıkan Kars kolunda yer alan yürüyüşçüler iki ilçenin yol ayrımında buluştu.

YÜRÜYÜŞÇÜLER BİRBİRİNE ÇİÇEK VERDİ
Renkli görüntülerin ortaya çıktığı buluşma sırasında farklı yürüyüş kollarında yer alan DBP Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, gruplar adına birbirlerine çiçek takdim etti.

ULUSLARARASI KOMPLOYA DİKKAT ÇEKİLDİ
Yürüyüşçüler, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın 15 Şubat 1999 yılında küresel güçlerin yer aldığı uluslararası komplo ile Türkiye'ye teslim edilmesinin yıl dönümü olması nedeniyle komploya dönük tepkilerini göstermek üzere yürüyüş boyunca üzerlerinde bulunan beyaz önlükleri çıkarıp yerine siyah önlükler giydi.

POLİS ENGELİ YOK SAYILDI
Kent merkezine ulaşan yürüyüşçüler halk tarafından Ceylan Alışveriş Merkezi önünde coşkuyla karşılandı. Polisin engelleme çabalarına rağmen gerçekleşen coşkulu karşılama sırasında sık sık "Bîjî berxwedana zindanan", "Berxwedan jîyane", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Bimre koletî bîjî azadî" sloganları atıldı.

BAYINDIR'DAN İKTİDARA: BASKILARINIZA BOYUN EĞMEDİK
DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, "Bu yürüyüş amacına ulaşacak. Bugüne kadar sizin baskılarınıza boyun eğmedik bugünden sonra da baş eğmeyeceğiz. Bu baskı sindirme politikaları ile halkımızı durduramazsın. Biz burada binlerce kişiyiz" dedi.

UYSAL: HER SOKAK YÜRÜYÜŞ ALANIDIR
DEM Parti Milletvekili Newroz Uysal ise, "Bizim için Amed'in her sokağı eylem yürüyüş alandır. Sokak sokak yürüyüp yürüyüşün amacını haykıracağız" diye konuştu.

BARIŞ ANNELERİNDEN KARANFİLLİ KARŞILAMA
Barış Anneleri, Ceylan AVM önündeki ablukayı aşarak, yürüyüşçülere dahil oldu. Beyaz tülbentli anneler, yürüyüşçüleri karanfillerle karşıladı. Anneler, yürüyüşçülerle birlikte seslendirdikleri ezgilerle buluşmadaki coşkuyu arttırdı. Buluşmada sık sık "Bijî berxwedana İmraliyê", "Bijî berxwedana zindanan" sloganları atıldı. Birçok Amedli de evlerinin balkonlarından yürüyüşün coşkusuna dahil oldu.

Polisin saldırı tehdidine milletvekilleri yolu trafiğe kapatarak yanıt verdi. Daha sonra geri adım atmak zorunda kalan polis, ablukayı kaldırdı.

Ceylanlar AVM önünde başlayan yürüyüş, Sur ilçesine kadar devam etti. Binlerce polis, yürüyüşçüleri yol boyunca abluka altına aldı. Ancak engelleyemediği halk, evlerin balkonlarında ve caddelerde yürüyüşçüleri selamladı.

DÖRT AYAKLI MİNARE ÖNÜNDE AÇIKLAMA
Oryıl Petrol ve Ofis semti arsasında yüzlerce kişi, yürüyüşçüleri "Bijî serok Apo" sloganıyla karşıladı. Kitlenin yoğunlukta gençlerden oluşması dikkati çekti. Polis müdahalesine rağmen gençler, ara sokaklarda slogan atmayı sürdürdü. 4 saatlik yürüyüşün ardından Gazi Caddesi'ne ulaşan yürüyüşçüler, daha sonra Dört Ayaklı Minare'ye kadar yürüdü. Burada yapılan basın açıklamasında konuşan DEM Parti Milletvekili Newroz Uysal, "Bizler kar kış demeden Wan'dan ve Qers'ten yola çıktık. Sayın Öcalan'ın özgürlüğü ve Kürt sorunun çözümü için buraya kadar geldik. Bu yol sayın Öcalan'ın özgürlük yoludur" dedi.

'HERKES BİZİMLE HAREKET ETMELİ'
Ardından söz alan DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, "Biz binlerce kilometre yol geldik ve bugün Amed'e vardık. Halkımız bize yol boyunca destek verdi. Hepsine teşekkür ediyoruz. Biz Kürt sorununun demokratik bir şekilde çözülmesini istedik. Bu sorunun muhatabı ise sayın Öcalan'dır. Yüzyıldır Kürtlere inkar, asimilasyon ve yok etme politikası üzerine yaklaşıldı ama bu sorunu çözemediler. Bugün binlerce polis yığdılar ama asla bu politikalardan bir sonuç alamayacaklar. Bu yürüyüş ve direniş 13 günlük değil. 100 yıl önce başladı ve bu onun devamıdır. Kürdistan ve Türkiye'de sorunlar ağırlaşıyor. Herkese çağrımızdır, bu meselenin barışçıl çözülmesi için yol, yöntem bulun. Bu mesele ile kimse bir yere ulaşamayacaktır. Bu sorunun onurlu ve barış içerisinde çözülmesi sadece bizim omzumuzda olmamalı. Bu ülkede barış isteyen herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'DİRENİŞİN ÖNCÜSÜ ÖCALAN'DIR'
Kürtlerin yüz yıldır mücadele ettiğini vurgulayan Bayındır, şöyle devam etti: "Bu yüzyıl Kürt halkının direnişi ile bugüne geldi. Bu direnişin öncüsü Sayın Öcalan'dır. Tecridin kırılması ve Sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması gerekiyor. Bundan başka bir yol yoktur. Bizim talebimiz onurlu barıştır. Wan'dan buraya halkımız bize destek verdi. Halkımızın taleplerini yerine mutlaka getireceğiz."

Açıklama sloganlar ve barış güvercinlerin uçurulması ile sona erdi.