22 Eylül 2024 Pazar

Özgürlük Yürüyüşü 11. gününü tamamladı

Özgürlük Yürüyüşünün 11. gününde yürüyüşçüler ulaştıkları kentlerde coşkuyla karşılandı.  Ermeni, Keldani ve Kürtlerin toplu şekilde gömüldüğü Siirt'teki Newala Kasabada, anma düzenlendi.

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecridin ve tutsaklar üzerindeki hak gasplarının sona ermesi ve Kürt sorununde demokratik çözüm için başlatılan Özgürlük Yürüyüşü 11. gününde. HDK, DTK, DBP ve demokratik kitle örgütü temsilcileri ile tutsak aileleri ve milletvekillerinin katıldığı yürüyüşte anmalar yapıldı.

Kars yürüyüş kolu Silvan ve Kozluk ardından Siirt merkeze; Van yürüyüş kolu ise Ceylanpınar ve Viranşehir'e ulaştı.

Siirt merkezde güvercinler uçuruldu.

Kars yürüyüş kolu, işkence ile katledilen Ermeni, Keldani ve Kürtlerin toplu şekilde gömüldüğü Siirt'teki Newala kasabaya geçti. Burada, toplu mezarlarda bulunan isimler anıldı. Katledilenlerin mezarına karanfil bırakıldı.

Yürüyüşçüler daha sonra Siirt merkeze ulaştı. Burada konuşan DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, "25 yıl önce sayın Abdullah Öcalan, Türkiye'ye getirildi. 'Bu sorun biter' dediler, ama bitmedi. Sayın Öcalan 25 yıldır direniyor. Devlet, bunu başaramadığı için şu an bir tecrit uygulanıyor. Bu tecrit; savaş, yoksulluk, doğanın yıkılması, halkların birbirlerine düşman edilmesi demektir. Barış ancak Sayın Abdullah Öcalan'ın sesini ve sözünü söylemesinde saklıdır. Barışın elçisi Sayın Öcalan'dır. Bu yürüyüşün sonundaki özgürlük hepimizin özgürlüğüdür" dedi.

Van yürüyüş kolunda bulunanlar da Ceylanpınar'da kitlesel bir şekilde karşılandı. DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça, "2015'te bu devlet bu karanlığı görebilse ve sayın Abdullah Öcalan'ı İmralı'dan bırakmış olsaydı 9 yıl boyunca bu topraklar kanla sulanmayacaktı. Barış iradesi İmralı'da. Devleti yeniden masaya çağırıyoruz. Kürt sorununun barışçıl çözümünü, ana sütü gibi hak olan talepleri konuşmaya, tartışmaya, kabul etmeye çağırıyoruz. Yolumuz özgürlük yolu, birlik yoludur" ifadelerini kullandı.

Yürüyüşçüler, açıklamanın ardından Kurtalan ilçesine geçti.

Kars yürüyüş kolu yarın Batman Merkez ve Bismil'de, Van yürüyüş kolu da Mazıdağı ve Çınar'da devam edecek.