22 Eylül 2024 Pazar

Özgürlük Yürüyüşü 10'uncu gününde: Barışın anahtarı İmralı'da

Özgürlük Yürüyüşü 10'uncu gününde Mardin ve Batman'da devam etti. Halkla bir dizi buluşma gerçekleştiren Özgürlük Yürüyüşçüleri, Türkiye ve Kürdistan'da özgürlük ve barış için Öcalan'ın anahtar rol oynadığını vurguladı.

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin son bulması ve Kürt sorununda demokratik çözüm talebiyle Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve demokratik kitle örgütleri tarafından başlatılan Özgürlük Yürüyüşü 10'uncu gününde devam etti.

Özgürlük Yürüyüşü'nün Van kolu, Mardin'de temaslarını sürdürdü.

FERHAT KURTAY VE AHMET ARAÇ'IN MEZARI ZİYARET EDİLDİ
Mardin'in Kızıltepe ilçesinde mezarlık ziyaretleri gerçekleştiren yürüyüşçüler, ilk olarak Diyarbakır Hapishanesi'nde işkenceye karşı bedenini ateşe veren Ferhat Kurtay'ın mezarını ziyaret etti. Ardından heyet, 2006 yılında Kürdistan'da gerçekleştirilen serhildanlarda katledilen özgür basın çalışanı Ahmet Araç'ın mezarını ziyaret etti. Ziyarette konuşan DEM Parti Mardin İl Eşbaşkanı Mehmet Mihdi Tunç, anılarına sahip çıkacaklarını belirtti.

'MÜCADELEYİ İLERİ TAŞIYACAĞIZ'
Heyetin bir sonraki durağı 1993 yılında katledilen DEP Mardin milletvekili Mehmet Sincar'ın mezarı oldu. DEM Parti milletvekili Saliha Aydeniz, Sincar'ın bıraktığı demokrasi mücadelesini miras olarak aldıklarını dile getirdi. Abdullah Öcalan'ın ortaya koyduğu üçüncü yol çizgisinin neferlerinden birinin Mehmet Sincar olduğunu belirten Aydeniz, 10 gündür devam eden Özgürlük Yürüyüşü ile bu mücadeleyi daha da ileri taşıyacaklarını ifade etti.

'SONUNA KADAR ŞEHİTLERİMİZİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'
Heyet ardından Öcalan'a dönük 15 Şubat 1999'da gerçekleştirilen uluslararası komploya karşı hapishanede bedenini ateşe veren ilk isim olan Mehmet Halit Oral'ın mezarını ziyaret etti. Son olarak, Akçapınar köyündeki mezarlıkta Medya Çınar'ın mezarı ziyaret edildi.

MEBYA-DER Eşbaşkanı Hanım Kaya, "Bu yürüyüşün amacı Medya ve arkadaşlarını artık toprağa vermemek için, önderliği özgür bırakmak içindir. Önderlik üzerindeki tecrit kadın ve gençler üzerindedir, tüm Kürdistan üzerindedir. Medya Heval de bu tecridi kabul etmedi ve 2019 yılında eylem gerçekleştirdi. Sonuna kadar şehitlerimizin takipçisi olacağız. Özgür Kürdistan'ı yaratana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Şehit namirin" dedi.

Yapılan ziyaretler ardından Özgürlük Yürüyüşçüleri Derik ilçesine geçti. 

VARLI: BU TECRİDİ KALDIRIN
Derik'te halk tarafından coşkuyla karşılanan yürüyüşçülere, Dörtyol'dan kent meydanına kadar süren yürüyüş boyunca çok sayıda kişi katıldı. "Bîjî Serok Apo", "Bîjî berxwedana zindanan" sloganları atılırken, etraftaki halk da zılgıtlar ve zafer işaretleriyle destek gösterdi.

Derik meydanında konuşan DEM Parti milletvekili Gülderen Varlı, Kürt halkına dönük baskı politikalarının yüz yıllardır devam ettiğini belirtti. Bu topraklara barış gelmesi gerektiğini vurgulayan Varlı, "Türkiye ve Kürdistan topraklarına özgürlük gelmeli. Ve bu barış ve özgürlüğün sesi ise Sayın Öcalan'dır. Bu tecridi kaldırın, bu zulmü kaldırın. Bunun için halk haykırıyor. Sayın Öcalan'ın sesi özgürlüğün sesidir. Kürtler ve Türkiye halkı için eşitlik ve özgürlüğü ancak ve ancak Sayın Öcalan getirebilir" dedi.

Yürüyüşün Kars kolu ise Batman'ın Kozluk ilçesinde temaslarını sürdürdü. Özgürlük Yürüyüşçüleri, Kozluk'a geçerken yol üzerindeki Malabadi Köprüsü'nde, 1925 yılında Şeyh Sait isyanı sırasında katledilen Mala Elîyê Ûnis ile ele geçmemek için köprüden kendini atarak yaşamına son veren kızı Rindêxan'ı andı.

Kadın ve çocukların şahsında Kurdistan özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu ile başlayan anmada konuşan DEM Parti Milletvekili Newroz Uysal, Kürdistan'ın her yerinde bir direniş hikayesi olduğunu dile getirdi. Uysal, "Rindêxan, Kurdistan dağlarının bir çığlığıdır. Mereto Dağı'nda açan bir berfin, kışın açan bir kardelendir. Rindêxan, Sason vadileri ve nehirlerinin sesi ve soluğudur. Rindêxan'ın babası Mihemed, Mala Elîyê Ûnis'ın miriydi" ifadelerini kullandı.

Batman'ın Kozluk ilçesine bağlı Bekirhan beldesinde karşılanan yürüyüşçüler, DEM Parti ilçe binasında halkla yan yana geldi. DEM Parti milletvekili Ömer Öcalan, "Her insanın sahip olduğu hakları talep ediyoruz. Ancak bir hakikat var. Her milletin bir önderi lideri var, bizim de bir liderimiz var. Sayın Öcalan Kürt halkının önderidir. Sayın Öcalan'a uygulanan tecridi kabul etmiyoruz. Bir gün önce fiziki özgürlüğüne kavuşmalı. Kürt sorunu önderi muhatap alınmadan çözülemez" dedi.

Ardından Kozluk ilçesi girişinde yüzlerce kişi tarafından karşılanan yürüyüşçüler, burada halkla halay çekti. Karşılamada, "Yüreği ateş ve zafer tutkusuyla yananlar ancak bizimle yürüyebilirler", "Tecrit insanlık suçudur", "Kozluk, özgürlük yürüyüşçülerini selamlıyor" pankartları açıldı. Yüzlerce kişinin katılımı ve "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana Îmraliye", "Bê Serok Jiyan nabe", "Jin, jiyan, azadî" sloganlarıyla, ilçede uzun bir yürüyüş gerçekleştirildi.

'BARIŞIN ANAHTARI İMRALI'DADIR'
Yürüyüşün ardından Üçyol Meydanında halka seslenen Sabahat Sarıtaş Erdoğan, "Nereye gittiysek böyle coşkuyla karşıladık. Biz 'genç başladık, genç başaracağız' diyoruz. Biz halkımızın hayallerini gerçekleştirmek istiyoruz. Bu insanlık dışı tecrit kırılmayana kadar biz mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Halkımızın gücü bizim arkamızdadır. Barış ve eşitlik için yürüyoruz. Kirli savaşa ve özel savaş politikalarına karşı biz yürüyoruz. Yüzyıldır halkımıza yönelik kirli bir savaş yürütülüyor. Barışın anahtarının İmralı'da olduğunu herkes biliyor. Bu yürüyüş amacına ulaşana kadar devam edecek" dedi.