25 Eylül 2024 Çarşamba

'Özgür Ülke'den bu yana özgür basına saldırılar doruğa ulaştı'

HDP Van Milletvekili Tayip Temel, Özgür Ülke Gazetesinin bombalanması ve özgür basına yönelik baskıya ilişkin gerçeklerin ortaya çıkarılması için Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını istedi. 

Özgür Ülke Gazetesinin bombalanmasının üzerinden 25 yıl geçti. Geçen zaman diliminde failler yakalanmadığı gibi yakalanması yönünde bir girişimde olmadı. 28 Nisan 1994 yılında yayın hayatına başlayan gazetenin 3 Aralık 1994 tarihinde İstanbul Kadırga'da bulunan teknik binası, Cağaloğlu'nda bulunan merkez ve Ankara bürosu eşzamanlı olarak bombalı saldırıya uğradı. Saldırıda gazetenin ulaştırma görevlisi Ersin Yıldız hayatını kaybederken 23 çalışanı da yaralandı.

Saldırıdan 3 gün önce düzenlenen MGK toplantısında Özgür Ülke gazetesi "bölücü yayınların susturulması" kararı ile hedef gösterilirken, dönemin Başbakanı Tansu Çiller imzalı "gizli" ibareli bir belge yayınladı. Söz konusu belgede, "bölücü ve yıkıcı faaliyetlere destek verecek şekilde yayın yapan basın organlarının faaliyetleri son günlerde devletin bekası ve manevi değerlerine açıkça saldırı şeklini almıştır. Vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğüne yönelik tehdidin bertaraf edilmesi maksadıyla Adalet Bakanlığınca bu kadar suç duyurusu olmasına rağmen hukuken etkili bir şey yapılmamasının nedenlerinin belirlenerek giderici önlemlerin alınmasına..." ifadeleri yer alıyordu. 

"Türkiye'yi zor durumda bırakmak için kendi kendilerini bombaladıklarını düşünüyoruz" şeklinde açıklama yapan dömeni Hükümet Sözcüsü Yıldırım Aktuna hem gazeteyi hedef göstermiş hem de olayı çarpıttı. Olayın faillerine dair hiçbir şey yapılmazken saldırıda yaralananların tedavilerinin ardından gözaltına alındı. Saldırının üzerinden geçen 25 yılda adalet mücadelesinde bir arpa boyu yol alınmadı. 

HDP ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMASINI İSTEDİ
Türkiye'de muhalif medya her daim iktidar tarafından hedef oldu. Musa Anter'den Hrant Dink'e özgür basın çalışanları ya katledildi ya hapishaneye konularak susturulmaya çalışıldı. AKP iktidarıyla doruğa çıkan özgür basına yönelik saldırılarda, Kanun Hükmünde Kararname'lerle Özgür Gündem, Azadiya Welat gazeteleri ve Dicle Haber Ajansı (DİHA) ile Jin Haber Ajansı'nın (JINHA) da aralarında bulunduğu toplamda 116 basın-yayın kuruluşu kapatıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Tayip Temel, Özgür Ülke gazatesine yapılan saldırının faillerinin bulunması, basın özgürlüğüne getirilen sınırlamaların açığa çıkarılması ve sonuçların değerlendirilmesinin gerekliliğine dikkat çekerek derhal Meclis'te bir araştırma komisyonunun kurulmasını istedi.