29 Eylül 2024 Pazar

'Özgür basın susturulamaz'

MKM, İstanbul'da özgür basınla dayanışma gecesi düzenledi. Gazeteci Hüseyin Aykol, gazetelerin bombalandığı, onlarca kişinin katledildiği ve yüzlerce kişinin tutuklandığını hatırlatarak, "Borcumuzu ödemeye devam edeceğiz" dedi.

Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), Diyarbakır'da tutsak edilen 16 gazeteci ve özgür basınla dayanışmak amacıyla Şişli'de bulunan Cemil Candaş Kültür Merkezi'nde etkinlik düzenledi. Çok sayıda gazeteci, siyasetçi, milletvekili, hukukçu, kadın örgütü temsilcisi, sanatçı, işçi, emekçi, Barış Anneleri İnsiyatifi üyesinin katıldığı etkinlik saygı duruşuyla başladı.

Kürtçe ve Türkçe şiirlerin okunduğu etkinlikte özgür basının mücadelesine ilişkin hazırlanan sinevizyon gösterimi yapıldı.

ALAĞAŞ: BASIN ŞEHİTLERİNİN KALEMİNİ ELİMİZDEN DÜŞÜRMEYECEĞİZ
JİNNEWS Haber Müdürü Safiye Alağaş, Diyarbakır Kadın Kapalı Hapishansinden gönderdiği mesajda, "Bu ülkenin sanatçısı, işçisi, siyasetçisi, gazetecisi, kadını, çocuğu kısacası biat etmeyen herkes bugün iktidarın ana hedefi haline gelmiş bulunuyor. Bizlerin hedef alınması kuşkusuz derinden bir mesaj da içeriyor. Özellikle Türkiye'nin tek kadın haber ajansı olma özelliği taşıyan JİNNEWS'e dönük bu saldırı, bir yıldırmayı da amaç ediniyor. Bugün belki biz içerideyiz ama meslektaşlarımız yollarına devam ediyor ve kadınların seslerini, direnişlerini kamuoyuna duyuruyor" dedi.

Musa Anter, Gurbetelli Ersöz, Nujiyan Erhan, Deniz Fırat'ın aralarında bulunduğu özgür basın şehidinden devraldıkları kalemi biran olsun ellerinden düşürmediklerini ve düşürmeyeceklerini vurgulayan Alağaş mesajında, "Kürt özgür kadın basını bugüne kadar biat etmedi, boyun eğmedi, kalemini yere düşürmedi. Bu yolu bedel ödeyerek açan basın şehitlerine, cezaevinde bulunan arkadaşlarımıza selam olsun. Bizler er ya da geç dışarıda sizler ile buluşacağız. Hakikatin açığa çıkması engellenemeyecek. Özgür yarınlarda buluşmak dileğiyle" ifadelerine yer verdi.

'HAKİKATİN İZİNİ SÜREN GAZETECİLERE SELAM OLSUN'
Ardından sahneye çıkan Teatra Jîyana Nû üyesi Rugeş Kırıcı, hakikati arayan sanat yolculuklarında her zaman özgür basınla yan yana olduklarını söyledi. Kırıcı, "Onlar bizim şarkılarımızı, stranlarımızı, tiyatrolarımızı halka ulaştırdılar. Bir kez daha özgür basın emekçilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Böyle karanlık zamanlarda bir araya gelmek, birlikte yürümek bizi çaresizlikten kurtarıyor. Tarihte hakikatin izini sürmenin bedeli her zaman ağır olmuştur. Bedelleri ne olursa olsun, bir kameranın ve fotoğraf makinesinin toplum hafızasına kaydettiği bir görüntü ve tek bir haberle o hakikatin karanlığa gömülmesini engelleyen gazetecilere de şahitlik etti tarih. Hakikatin izini süren gazetecilere bir kez daha selam olsun" şeklinde konuştu.

'ÇOCUKLARI' YAZMAYA DEVAM EDİYOR
Apê Musa gibi heybesini hakikatle dolduran gazetecilerin bitmediğini ve bitmeyeceğini de vurgulayan Kırıcı, "Apê Musa'nın çocukları büyüdü ve yazmaya devam edecekler. Hakikat bir yerde hep bekler. Hakikat Apê Musa'nın, Ferhat Tepe'nin, Metin Göktepe'nin, Hrant Dink'in vurulduğu yerde, sokakta beklemektedir. Hakikat Kemal Kurkut'un düştüğü yerde beklemektedir. Gerçekleri ulaştıranlara bir kez daha selam olsun" diye kaydetti.

Ardından Bandista "özgürlük" temalı şarkıların yanı sıra mücadele yürüten kesimlere ve gözaltında kaybedilen yakınlarını arayan Arjantin ve Cumartesi Annelerine dair şarkılar da seslendirdi. Bandista'nın kadınlara dair seslendirdiği şarkılar esnasında sık sık, "Jin jiyan azadi", "Özgür basın susturulamaz", "Yaşasın devrim mücadelemiz" sloganları atıldı.

AYKOL: DEVRİLDİK Mİ? HAYIR!
Gazeteci Hüseyin Aykol ise tüm baskı politikalarına karşı 33 yıldır sayısı 50'yi geçen gazeteler çıkardıklarını anımsattı. Gazetelerinin kapatıldığını, bombalandığını ve yenilerini kurduklarını aktaran Aykol, Diyarbakır'da 20 gazetecinin gözaltına alındığını ve 16'sının tutuklandığını hatırlattı. "Ciddi bir yumruk yedik ama devrildik mi" sorusunu sorarak "Hayır" yanıtını veren Aykol, "Ajanslarımız, televizyonlarımız, gazetelerimiz devam etti. Siz bunu daha önce de yaptınız, 46 arkadaşımız gözaltına alınmıştı. KCK basın davası hala devam ediyor. Ama ne oldu, biz yine devam ettik. Aynı gün, aynı saatte üç binamızı bombaladınız, diğer gün gazetemizi çıkardık. Hala anlamadınız mı, biz devam ediyoruz, edeceğiz" diyerek özgür basının saldırılar karşısında susmayacağını vurguladı.

'BOYUN EĞMEDEN HAKİKATİ YAZDIK'
33 yıldır bir kez olsun boyun eğmeden hakikati yazdıklarını belirten Aykol, "Esas olay şu ki, biz son 40 yılda Kürt halkının neredeyse 40 yıllık ulusal ve toplumsal yürüyüşüne tanıklık eden gazetecileriz. Ve biz o kadar şanslıyız ki kimlerle çalıştık, kimlerle röportaj yapabildik biliyor musunuz? Sayın Abdullah Öcalan ile. Sakine Cansız, Duran Kalkan, Cemil Bayık'la röportaj yaptık" dedi. Aykol'un konuşması dakikalarca alkışlanırken, sık sık da "Biji serok Apo", "Şehid namirin" sloganları atıldı.

'BORCUMUZU ÖDEMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Salonda asılı olan tutsak gazetecilerin fotoğraflarını gösteren Aykol, "Bu arkadaşların hepsinin gözünden öperim. Yıllardır çalışıyoruz, arkadaşlarımız bana emek verdi, ben onlara emek verdim. Şu anda 200'e yakın arkadaşımızın davası devam ediyor. Benim sadece 63 tane dosyam var. Siz iyi ki varsınız, bizler de sizlere borcumuzu ödemeye devam edeceğiz" dedi.

DAYANIŞMA MESAJLARI
Gazeteci İnci Hekimoğlu, Nesrin Nas, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ve siyasetçi Akın Birdal'ın dayanışma gecesi için gönderdiği mesajların okunmasının ardından sanatçı Suavi, Şanar Yurdatapan, Kawa, Dicle Anter, Tülin Özen ve Hüsnü Arkan'ın görüntülerinden oluşan dayanışma videosu izlendi.

Etkinlik, Koma Aryen ve Kadir Çat'ın müzik dinletisinin ardından zılgıtlar, alkışlar ve "Özgür basın susturulamaz" sloganı ile sona erdi.