21 Eylül 2024 Cumartesi

Özerk Yönetim Kadın Koordinasyonu yarı yıl toplantısını gerçekleştirdi

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Kadın Koordinasyonu, yılın ilk yarısında yapılan çalışmalara dair Rakka'da toplantı gerçekleştirdi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Kadın Koordinasyonu 2022 yılının ilk yarısında yapılan çalışmaları görüşmek üzere Rakka'da toplandı. Toplantıya Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Kadın Koordinasyonu, Özerk ve Sivil İdareler Koordinasyonu, MSD Yürütme Komitesi Başkanı İlham Ehmed ve PYD Eş Başkanlık Komite Üyesi Foza Yusif katıldı.

Toplantıda, bölgedeki son gelişmeler ve Türkiye'nin Rojava'ya yönelik işgal planları üzerinde duruldu. İşgal altındaki bölgelerde kadınlara yönelik insanlık dışı saldırıların yapıldığı belirtilen raporda, Türk devletinin kadınların iradesini yenmek istediği belirtildi.

MSD Yürütme Komitesi Başkanı İlham Ehmed Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Kadın Koordinasyonu yarı yıl raporunu okudu.

İlham Ehmed bölgesel ve uluslararası gerilimler nedeniyle Tayvan'ın doğusunda, İran'da, Ortadoğu'da, Doğu Avrupa'da, Ukrayna'da çatışmaların patlak verdiğini belirtti.

İlham Ehmed şunları belirtti: "Avrupa çoğunlukla Rusya'dan doğal gaz aldı ve Rus gaz hattı Nord Stream2'nin inşasından sonra Avrupa, Rusya tarafından esir tutulacak. Bu yüzden bu savaş, Rusya'nın Avrupa ile ilişkilerinin yeniden gözden geçirilmesine neden oldu."

Alternatif doğal gaz hatlarının sağlanması diplomatik görüşmelere bağlı ve önemli bir konu olduğunu ifade eden İlham Ehmed, bundan kaynaklı birçok devletin Avrupa'ya gaz ihraç etmek istediğini söyledi.

Lozan Antlaşması'nın yüzüncü yılının yaklaştığını dile getiren İlham Egmed, işgalci Türk devletinin anlaşmayı yenilemek istediğini ve işgal altındaki  bölgelerde kendini meşru göstermeye çalıştığını dile getirdi.

İlham Ehmed, "Türk devleti üslerini Irak'ın Musul sınırına yakın Başika'da kurdu. Birçok bölge Suriye coğrafyasından koptu ve işgalci devlet kontrolünde yürütülüyor. Libya'ya müdahale yoluyla girdi. Yunanistan'a da deniz sınırlarını genişletmesi için baskı yapıyor" dedi.

KADINLARIN ÖZERK YÖNETİMİNDEKİ ROLLERİ
Üzerinde çalıştığımız projenin kadınların gelişmesi, ekonomik bağımsızlıklarının tesis edilmesi ve geri kalmış bilinçle mücadeleyi kapsadığını söyleyen İlham Ehmed, "Egemenlerin asıl hedefi kadınlardır. Kadınların her aşamada büyük bir güce sahip olduklarını biliyorlar. Ancak bazı kadınlarda gördüğümüz şey, özel kararları özgürce veremedikleri, geri kalmış geleneklerin sınırlarından çıkamadıklarıdır" dedi.

Kadınların Özerk Yönetim'de kadın kurum ve örgütlerinde yapılması gereken, siyasi, askeri, ekonomik ve sosyal hayatın her alanında kadının rolünü harekete geçirmeye çalıştıklarını söyleyen İlham Ehmed, mücadele ederek kadın devrimindeki başarılarını koruyabileceklerini belirtti. Toplumdaki tüm kadınların örgütlenmesi gerektiğini söyleyen İlham Ehmed, Kuzey ve Doğu Suriye'deki her kadına ulaşılması gerektiğini ve kadınların haklarının tanıması gerektiğini söyledi.

Toplantı konuşmanın ardından basına kapalı olarak devam etti.

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Koordinasyonu toplantısında alınan kararlar şu şekilde açıklandı:
🔹 İç Güvenlik Güçleri-Kadın Konferansı'nın düzenlenmesi
🔹 Kamplarda kadınlara yönelik birçok projenin gerçekleştirilmesi,
🔹 Kadınlara yönelik futbol turnuvalarına ve oyunların yapılması
🔹 Kuzey ve Doğu Suriye'nin kadın hareketleri ve Kadın Meclisi'nin bölgede ihtiyaca göre anaokullarının açılması
🔹 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'ne ilişkin hazırlıkların yapılması
🔹 Ayrıca Kültür Komitesi ve Basın Dairesi tarafından kadına yönelik suçların belgelenmesi,
🔹 Minbic ve Reqa'da koruma merkezlerinin açılması,
🔹 ideolojik, yönetim ve endüstriyel eğitimlerin artırılması,
🔹 Kadın adalet meclislerinin tüzüklere göre kanton meclislerine entegrasyonunun sağlanması ve sonuçların uygulanmasının tamamlanması,
🔹 Dilencilik ve çocuk işçiliği olgusunun sona erdirilmesi, işgal altındaki topraklarda kadınlara karşı işlenen suçların belgelenmesi ve insan hakları kuruluşlarına gönderilmesi, şehit aileleri ve gençlere iş imkanlarının sağlanması, kadınlara yönelik özgürlüklerini etkileyen her türlü şiddete karşı kampanyalar düzenlemek toplantının öne çıkan diğer başlıkları oldu.

Ayrıca okuma-yazma kurslarının artırılması, kadınların sanatsal faaliyetlerinin yürütülmesi, kadın ekonomisini desteklemek amacıyla tarım ve ekonomi alanlarında kadınlara özel projeler belirlenmesi gibi kararlar da alındı.