30 Eylül 2024 Pazartesi

Oya Ersoy enflasyon verilerini Meclis gündemine taşıdı

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy yaşanan enflasyon ve ekonomik krizi meclis gündemine taşıdı. TÜİK'in enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Ersoy, emekliye, memurlara, asgari ücrete yapılan zammın şimdiden eridiğine işaret etti.

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranının gerçeği yansıtmadığını ve Hazine ve Maliye Bakanının gerçek enflasyonu görmek istiyorsa sokağa çıkıp çarşı pazarı gezmesi gerektiğini söyledi.

'ENFLASYONUN NEDENİ AKP İKTİDARININ POLİTİKALARIDIR'
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), temmuz ayı enflasyon oranını yıllık bazda yüzde 79,6 olarak açıkladığı ancak Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG), yüzde 176.04 şeklinde duyurduğunu hatırlatan Ersoy, "Aradaki fark bir puan iki puan değil neredeyse iki katıdır. Halkı kandırmaya kimsenin hakkı yoktur. Sermaye ve yandaş inşaat şirketlerine aktarılan halkın vergisi halk için kullanılmalıdır" dedi.

'EMEKLİYE MEMURA VERİLEN ZAM ERİDİ'
Temmuz ayında emekli maaşı ve asgari ücrete yapılan zammın artan enflasyon karşısında eridiğine dikkat çeken Ersoy, alım gücünde herhangi bir değişiklik olmadığını belirtti. Gıda fiyatlarında yaşanan enflasyonun yanı sıra ulaşım, iletişim, elektrik ve kiralarda yaşanan artışa işaret eden Ersoy, halkın banka kredileriyle yaşamını idame ettirmeye çalıştığını kaydetti.

Ersoy, Hazine ve Maliye Bakanlığına şu soruları yöneltti:
♦ Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın artan enflasyon karşısında artan gıda fiyatlarının durdurulması ve fiyat artışlarının halka yansıtılmayarak, çalışanların gelirlerinin korunması amacı ile herhangi bir ekonomi politikası söz konusu mudur?
♦ TÜİK'e göre temmuz ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 2,37 artmış, enflasyon yıllık bazda yüzde 79,6 arttığı yönündedir. Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak açıklanan enflasyon oranının gerçekçi veriler ile hazırlandığını düşünüyor musunuz?
♦ Emekli maaşlarına ve asgari ücrete getirilen zamların oransal olarak enflasyon oranının altında kalması sonucu maaşlar da yeniden bir düzenlemeye gidilecek midir?
♦ Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak enflasyon artışı karşısında markete pazara çıkamayan yurttaşların sorunlarının çözümü için 'sabretmeleri' önerisi dışında bilimsel ekonomi politikalarına uygun reel çözüm önerisi sunmayı düşünüyor musunuz?
♦ Artan gıda fiyatlarının durdurulması amacı ile çiftçilere 2022 yılında mazot, gübre, tohum desteği sağlanmış mıdır? Sağlanmışsa ne kadarlık bir destek verilmiştir?
♦ Dışa bağımlı ithal tahıl, yem ve gıda alınması sonucu gıda fiyatlarında son yirmi yılın en fazla artışı yaşanmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ithalat odaklı ekonomik modelin terk edilerek yerli üretimin artırılması amacıyla uygulayacağı bir ekonomi stratejisi var mıdır?
♦ Et, süt, peynir, sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan artış birçok yurttaşın bu temel gıdalara erişimini engellemiştir. Bakanlığın fiyatların düşürülmesi için "gerçekçi" hangi çözüm önerileri vardır. Bu öneriler halkla paylaşılacak mıdır?"