25 Eylül 2024 Çarşamba

Oy verme işlemi usulsüzlüklerle geçti

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. turuna ilişkin oy verme işlemleri sürüyorken, birçok yerde usulsüzlükler de başladı. Özellikle 142 belgesiyle oy kullanma zorunluluğu olan polislerin belge kullanmadan oy kullanamaya çalışması engellendi.

Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri için oy verme işlemi saat 08.00 itibariyle başlarken, 17.00'de sona erdi.

Oylamanın başlamasıyla birlikte usulsüzlükler de başladı. Oy kullanabilmesi için 142 belgesi zorunlu olan polis ve bekçiler belgeleri olmadan oy kullanmaya çalıştı. Öte yandan birçok okulda polislerin sandık başkanlarının telefon numaralarını topladığı öğrenildi.

Seçim İhlal 2023 sayfasından paylaşılan usulsüzlükler şöyle:

🔹Ankara'nın Mamak ilçesinde Abidin Daşa Anadolu Lisesinde AKP'liler sandık görevlilerine saldırdı.

🔹Sarıyer Ortaokulunda AKP milletvekili ve ilçe başkanı sandık müşahitlerine ve avukatlara saldırdı.

🔹Şırnak'ın Cizre ilçesinde polisler, Metin Bostancıoğlu İlkokulu'nda okul bahçesinde bekleyenlere gaz bombası ve plastik mermilerle saldırarak, bahçeden dışarıya çıkardı.

🔹Bağlar'da bir kadının sahte oy kullandığı fark edildi. Sahte oy pusulası ile okula giden kadın pusulaları sandığa atmak istedi, durumun fark edilmesiyle kadın pusulayı yırtıp kaçmaya başladı.

🔹Kocaeli Çayırova Ortaokul'unda görevli olan SODAP üyesi oy kullanım esnasında yaşanan usulsüzlüğe müdahale edince polis tarafından keyfi şekilde ters kelepçelenerek gözaltına alındı.

🔹Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde Namık Kemal Lisesi’nde bir kadının sahte oy kullandığı fark edildi. Edinilen bilgiye göre, sahte oy pusulası ile okula giden kadın pusulaları sandığa atmak istedi, durumun fark edilmesi üzerine kadın pusulayı yırtıp kaçmaya başladı. 

🔹Şırnak'ın Cizre ilçesinde polisler, Metin Bostancıoğlu İlkokulu'nda okul bahçesinde bekleyenlere gaz bombası ve plastik mermilerle saldırarak, bahçeden dışarıya çıkardı. Halk, duruma tepki gösterdi. 

🔹Antakya'daki Bohşin köyünde fotoğrafsız kimlikle oy kullanılmak istenince müşahitler ve avukatlar itiraz ederek tutanak tutmak istedi. AKP'liler de saldırarak tutanağı alıp yırttılar. Saldırganlar, "Bunları öldürün" diye bağırarak linç örgütlemeye çalışıyor. Eşleriyle beraber giden erkekler, eşlerinin oy atmasına da izin vermiyorlar. Sandık görevlileri ve gönüllüler çok az kişi. Destek istiyorlar.

🔹Ankara, Demetevler, Şehit Mehmet Çetin Ortaokulu, 1192 nolu sandıkta polisler ve sandık kurulu üyeleri  müşahitleri tehdit ediyor.

🔹Urfa, Akçakale'de seçim bitmeden ıslak imzalı tutanaklar hazırlandı.

🔹İstanbul, Sarıyer, Mehmet Akif Ortaokulu, 2256 numaralı sandıkta bir kişi cep telefonuyla kabine girmesine itiraz edilince, sandık kurulunun üstüne yürüdü. Açık şekilde Erdoğan'a mührü basarak olay çıkaran kişi hakkında tutanak tutuldu.

🔹Hakkari, Derecik/Rubarok, Samanlı/Mavan köyüne toplu oy kullanımına itiraz için gelen Yeşil Sol Parti Milletvekili Onur Düşünmez ve beraberindeki avukatlara korucular tarafından saldırıldı.

🔹Ankara, Keçiören, İncirli, Şehit Furkan Yayla Anadolu Lisesi 4322 nolu sandıkta seçmenlere mühürsüz zarf dağıtıldığı buna itiraz eden seçmenlere  geçerli olacağı söylendiği bilgisi iletildi.

🔹Bursa, Mustafakemalpaşa, Dere mahallesinde bir bakkalın Erdoğan tercihli hazır oy pusulasını götürüp, karşılığında sandık kurulundan kendisine verilen boş pusulayı getirene para verdiği bilgisi iletildi.

🔹Gümüşhane, Şiran, Mertekli, 1009 nolu sandıkta kimliksiz oy kullanmaya çalışan çok sayıda kişi engellendi. Bu kişiler 14 Mayıs seçimlerinde rahatça kimliksiz olarak oy kullandıklarını itiraf ettiler.

🔹İstanbul Kadıköy Mualla Selcanoğlu Lisesinde oy verme işlemi sırasında bir grup okulu basarak, kadınların üzerine yürüdü.

🔹İstanbul, Bağcılar, İSTOÇ İlkokulunda sandıkları korumak isteyen avukatlara AKP'liler saldırdı.

🔹Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, oy kullanmak için gittiği Dr. Ayla Savaş Ortaokulunda AKP'li sandık görevlilerinin sözlü ve fiziki saldırısına uğradı.

🔹İstanbul, Küçükyalı E.C.A. Elginkan İlkokulundaki sandıkta silinebilir tükenmez kalem kullandığı saptanan AKP'li uyarıldı. Seçmenlere ve sandık görevlilerine hakaret eden AKP'li okuldan dışarı çıkartıldı.

🔹İstanbul, Ümraniye'de kronikleşmiş müşahit sorunu devam ediyor. Esenevler, Yunus Emre Orta Okulunda sandıkların AKP'li müşahitler tarafından kapatıldığı bildirildi.

🔹Urfa'da iki kişi oy kabinine girip; biri kayıt alırken diğeri de dört ayrı pusulayı mühürledi.

🔹İstanbul, Bağcılar, Nermin Bilimli İlkokulu, 2255 nolu sandık. AKP'liler kimliğinde fotoğraf olmayan zihinsel engelli bir kişiye oy kullandırmaya çalıştı.

🔹Hatay Altınözü Toprakhisar İmam Hatip Ortaokulunda Toplu oy kullanıldı.

🔹Kocaeli Kartepe'de Arslanbey ilkokulunda Kocaeli Barosuna kayıtlı bir avukat, AKP'li müşahitler tarafından darp edildi. Avukat, hastaneye kaldırıldı.

🔹Şırnak, Uludere'de AKP'li yöneticilerin muhtarları ve köylüleri arayarak, "Kullandığınız oyun fotoğraflarını çekip bize atacaksınız" şeklinde talimat verdiği bildirildi.

🔹İstanbul, Fatih, Şehit Fikret Metin Öztürk Ahmet Rasim İlkokulunda görevli avukatlara saldırı gerçekleşti. Çevredeki halkın araya girmesi sonucu yaralanan avukatlar tahliye edilebildi.

🔹Ankara, Altındağ, Aydınlıkevler İnönü Lisesinde "başka bölgelerde" görevli olduklarını söyleyerek, 142 belgelerini vermeden oy kullanmak isteyen 3 polis hakkında tutanak tutuldu.

🔹İstanbul, Bahçelievler, Kuleli İlkokulunda müşahitlere yaptığı uyarı nedeniyle AKP'liler tarafından saldırıldı.

🔹Kadıköy Nihat Işık ilköğretim okulunda görevli LGBTİ+ sandık görevlisi, AKP'li sandık görevlileri ve okul sorumlusu tarafından sözlü homofobik saldırıya maruz kaldı.

🔹İzmir, Konak, Konak Anadolu Lisesinde bazı zarflarda Erdoğan tercihli hazır oy pusulaları bulundu!

🔹Diyarbakır, Bağlar, Bağcılar İmam Hatip Ortaokulu, 1075 nolu sandıkta 18 yaşından küçük bir çocuğun HüdaPar müşahidi yapıldığını saptayan Yeşil Sol Parti müşahitlerinin itirazı sonucunda çocuk okuldan uzaklaştırıldı.

🔹İstanbul, Gaziosmanpaşa, 2. Mehmet Çok Programlı Anadolu Lisesinde AKP okul sorumlusu ve beraberindekiler CHP'li avukatlara saldırdı.

🔹Hatay'ın Altınözü Toprakhisar İmam Hatip Ortaokulu  1106 nolu sandıkta  AKP lehine toplu oy kullanıldı. Sandık görevlileri de duruma sessiz kaldı.

🔹Mardin'in hemen tüm ilçelerinde avukatlara yönelik engelleme haberleri geliyor. Yeşilli'de müşahitlere karşı saldırıların sürdüğü ve Derik'te de AKP ve polislerin birlikte seçmenleri taciz ettiği bildiriliyor.

🔹Muş, Malazgirt, Şehit Demet Sezen İmam Hatip Lisesi 1036 ve 1037 nolu sandıklarda sadece AKP müşahitlerinin bulunduğu ve blok oy için "güvenli sandığa" çevirdikleri anlaşılıyor.

🔹İzmir, Gaziemir, Şehit Uğur Palancı Ortaokulu'ndaki güvenlik kameralarına siyah eldiven takılarak kapatıldığı tespit edildi.

🔹İzmir Karşıyaka Lamia Karaer İlköğretim Okulu'nda AKP'li sandık görevlileri oy kullananlara saldırdı.

🔹İstanbul Ümraniye'de Kazım Karabekir Ortaokulu'nda AKP'liler TKP müşahitlerinin okulda bulunamayacağını söyleyerek, TKP müşahitlerinin üstüne yürüdü.

🔹İzmir, 80. Yıl İlköğretim Okulu 2146 nolu sandıkta hazır basılmış Erdoğan oyu ile oy kullanmak isteyen bir kişi tespit edildi ve tutanak tutuldu.

🔹İstanbul, Beylikdüzü'nde AKP'liler, CHP ve Yeşil Sol Partili sandık görevlilerine saldırdı.

🔹Mardin'in Nusaybin ilçesinden sonra Artuklu, Kızıltepe ve Yeşilli ilçelerinde de polislerin sandıkları dolaşarak AKP müşahidi olup olmadıkları şeklinde sorguladığı ve AKP müşahidi olmayan sandıklara bizzat polislerin dışarıdan müşahit getirdikleri saptandı.

🔹Mardin Kızıltepe, Günlüce köyü muhtarı Faruk Cengiz'in köylülere zorla Recep Tayyip Erdoğan'a oy vermeye çalıştırdığı iddia edildi.

🔹Bingöl, Çavuşlar köyünde korucular yurtdışında olan seçmenlerin yerine oy kullanılmasını sağlamaya çalışıyor.

🔹Balıkesir, Burhaniye, Şehit Pilot Üsteğmen Erdem Mut Ortaokulunda Diyanet Vakfına ait araçlarla getirilerek okula sokulmak istenen oy pusulası ve zarfları sandık görevlilerinin dikkati sonucu fark edildi ve engellendi.

🔹Siirt, Merkez, Halide Kutlualp İlköğretim Okulu 1177 nolu sandıkta aynı haneye olasılıkla "kayıtdışı seçmen" olarak 65 kişinin yazıldığı ortaya çıktı.

🔹İstanbul, Bahçelievler, Yayla İlkokulu 1115 nolu sandıkta, 2015 yılında vefat eden bir kişinin seçmen olarak göründüğü, aynı kişinin 14 Mayıs seçimlerinde ise seçmen listesinde yer almadığı belirtildi. Konuyla ilgili tutanak tutuldu.

🔹Antep, Şahinbey Şehit Adem Yavuz İlkokulunda 1055 numaralı sandıkta TİP müşahitleri azarlanarak ve şiddet kullanılarak çıkarıldı.

🔹Mardin Yeşilli'de Şirinevler Ortaokulunda 1025, 1026 ve 1027 nolu sandıklarda toplu oy kullanıldı. İtriaz eden CHP'li sandık görevlisi sandık başkanı tarafından tehdit edildi.

🔹Gazeteci İsmail Arı'nın aktarımına göre İstanbul Esenler'de bir kişi mükerrer oy kullanırken yakalandı, tutanak tutuldu.

🔹Yalova, Çınarcık, Hüdaverdi Aydın İlköğretim Okulunda 1033 nolu sandıkta oy verme işlemi başlar başlamaz katlanmış zarfların sandığa atıldığı tespit edildi ve usulsüzlükle ilgili tutanak tutuldu. Katlanmış zarfların dışarıdan getirildiği anlaşılıyor.

🔹İstanbul Çekmeköy'de pek çok sandıkta basılı ve silinebilir YSK resimi imza çizelgeleri tespit edildi.

🔹Bursa Büyükorhan'da usulsüz oy kullanımına müdahale eden sandık müşahidine fiziki saldırı gerçekleşti.

🔹Şırnak'ın Cizre ilçesi Ulaş köyünde AKP eski ilçe başkanı Cihan Güven ve yeğenleri Ferzen Güven ve Mesut Güven, Mehmet Kaçar köylülerle birlikte oy kabinine girerek Erdoğan’a oy vermeleri için tehdit ediyor.

🔹Urfa Barosu avukatları ve sandık görevlileri Akçakale Yazlıca kırsal mahallesinde toplu oy kullanımını engellemek isterken saldırıya, tehdit ve hakaretlere uğradı. Can güvenliği olmadığı için suç duyurusu ve şikayet için köyden ayrıldılar.

🔹Manisa Şehzadeler'de bulunan bir okulun 1232 no'lu sandığında seçim başlamadan tutanak imzalatıldığı tespit edildi, imzalı tutanaklar, imha edildi

🔹Deva Partisi Siverek İlçe Başkanı Murat Cuma Şirin'in aktarımına göre Siverek'e bağlı Kavaklıdere köyü 1364 nolu sandıkta köy muhtarının evine kuruldu. Muhtar köylülere oy kullandırmayıp bütün seçmenlerin yerine oy kullanmaya çalışıyor.

🔹İstanbul Sarıyer Reşitpaşa'daki Karacapaşa İlkokulunda 142 belgesi olmayan polisler oy kullanmaya çalıştı, müşahitler tarafından engellendi.

🔹Kocaeli Körfezkent Emlak Konut İlkokulu 1307 nolu sandıkta oy pusulaları mühürlenirken Kemal Kılıçdaroğlu'nun fotoğrafının üzerinde kırmızı kalemle çizgi tespit edildi. Oy pusulası tutanak tutularak iptal edildi.

🔹Adıyaman Sincik merkez ve bazı köylerde toplu oy kullanıldığı öğrenildi.

🔹İstanbul Kadıköy İhsan Sungu İlkokulu ile Sarıyer Reşitpaşa'daki Karacapaşa İlkokulunda 142 belgesi olmadan oy kullanmaya çalışan polisler engellendi.

🔹Mardin Nusaybin'de polis, asker ve kaymakam yetkilerini aşarak okullarda müşahit kontrolü yaptı.

🔹MHP Dilovası İlçe Başkan Vekili Yücetan Dilmaç, iki ayrı sandıkta oy kullanmaya çalışırken yakalandı.

🔹14 Mayıs seçimlerinde geçerli 83 oyun 63’ünün Yeşil Sol Parti’ye çıktığı Siirt, Pervari, Kundîş (Tosuntarla) Köyü’nde CHP ve Yeşil Sol Parti müşahitleri tehdit edilerek, okula alınmadı. Köyde kolluk güçleri tarafından zorla açık oylama yaptırılıyor.

🔹Tekirdağ Çorlu'da 1024 nolu sandıkta zarf için Erdoğan'a evet mührü basılmış pusula çıktı. YSP'li görevliler tarafından tutanak tutuldu.