22 Eylül 2024 Pazar

Otlu, Kırıklar Hapishanesindeki keyfi hak gasplarını Adalet Bakanına sordu

DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, ajansımızda yayımlanan Kırıklar 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde tutsaklara yönelik baskılara ilişkin soru önergesi verdi. Otlu, tutsaklara abone oldukları yayınların ve çiçek, manzara, hayvan fotoğraflarının verilmemesinin nedenlerini sordu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, ajansımızda yayımlanan İzmir'deki Kırıklar 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'nden Aydın Akyüz'ün gönderdiği mektubu Meclis gündemine taşıdı.

Yaşanan hak ihlalleri, hapishane yönetiminin keyfi uygulamalarının dile getirildi mektupta, ifade edilen hak gasplarını sıralayan Otlu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan şu soruları yanıtlamasını istedi:

" İzmir Kırıklar 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu'nda yaşanmakta olan hak ihlalleri Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? 
20-25 yıldır uygulanmayan genelgelerin uygulanmasının gerekçesi nedir? 
Tutukluların kapalı görüşlerde diğer tutukluların görüşçüleriyle selamlaşmasının, konuşmasının ve açık görüşlerde başka hücrelerde kalan tutuklularla fotoğraf çektirmelerinin engellenmesinin gerekçesi nedir?  
Tutuklulara gönderilen manzara, çiçek, hayvan fotoğraflarının 'Kroki olabilir', 'İstihbarat amacı taşıyabilir', 'Birilerini hedef gösteriyor olabilir' vs. subjektif yorum ve görüş içeren gerekçelerle verilmemesinin, yanı sıra aile bireylerinin fotoğraflarının verilmemesinin hukuki dayanağı var mıdır? Görevlilerin kişisel görüşünden kaynaklanan bu hak ihlali engellenecek midir?  
Tutukluların, basılı yayını alma, haber alma hakkından yararlandırılmamalarının gerekçesi nedir? Bu hakları ihlal eden görevliler hakkında inceleme başlatılacak mıdır? 
Tutukluların çalışma masası, perde vs. araç ve gereçlerine el konulmasının gerekçesi nedir? Tutukluların el konulan eşyalarının iadesi sağlanacak mıdır?
Cezaevi yönetiminin keyfi bir şekilde tutuklulara hücre cezası verdiği, infazlarının yakılmaya çalışıldığı iddiası araştırılacak mıdır? 
İzmir Kırıklar 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu'nda kalmakta olan kaç tutuklunun infazı, idare ve gözlem kurulu kararı ile ertelenmiştir? İnfaz ertelemelere ilişkin yapılan başvurular değerlendirilmekte midir?
İzmir Kırıklar 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu'nda kalmakta olan kaç tutuklu-hükümlü hak ihlalleri yaşadığı için Bakanlığınıza başvuru yapmıştır? Bu başvuruların kaçı incelenmiş ve sonuçlandırılmıştır? 
İzmir Kırıklar 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu hangi sıklıkta denetlenmektedir? Denetimler etkin bir şekilde yapılmakta mıdır? 
Türkiye'deki Ceza infaz kurumlarında yaşanan hak ihlallerini, kötü muameleyi ve cezaevi yönetimlerinin keyfi uygulamalarını engellemeye yönelik yaptığınız bir çalışma var mıdır? Tutukluların Anayasa, yasa ve uluslararası sözleşmelerden doğan haklarını kullanmaları sağlanacak mıdır?"