22 Eylül 2024 Pazar

Otlu, deprem bölgesinde yaşanan ihlalleri Meclis'e taşıdı

6 Şubat'ta onbinlerce katlettiği Maraş merkezli depremlerde AFAD'ın ilk günler bölgeye gitmediği, gittiğinde ise yeterli arama-kurtarma çalışması yürütmediğini, enkazların erken kaldırıldığını hatırlatan DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, Meclis araştırması açılmasını istedi. Öte yandan dökülen molozların yaratacağı ekolojik yıkım ve ciddi halk sağlığına ilşkin Bakan Özhaseki'nin yanıtlaması üzerine soru önergesi verdi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu,  6 Şubat Maraş merkezli deprem katliamı sonrası deprem sürecinde yaşananlara ilişkin Meclis araştırması açılmasını istedi ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin de hemen yanıtlaması istemiyle ekosisteme aykı dökülen moloz dökümlerine dair soru önergesi verdi.

'ARAMA KURTARMA ÇALIŞMASI GÖNÜLLÜLERİN ÇABASIYLA OLDU'
Halkın AFAD'ın bazı bölgelere deprem sonrası ilk iki gün hiç gitmediğini, bazı bölgelerde ise çok az ekip bulundurabildiğini, ekip ve ekipman yetersizliği nedeniyle etkin bir arama-kurtarma çalışması yapamadığını, defin işlemleri için dahi iş makinesi, kepçe ve kürek temin edilemediğini söylediğini hatırlatan Otlu, bu nedenle arama-kurtarma çalışmalarının bölge halkının, ulusal ve uluslararası demokratik kitle örgütlerinin ve gönüllülerin çabasıyla surduğunu kaydetti. "Arama-kurtarma çalışmalarının geç başlaması ve iyi yönetilememesi, kurtarma ekiplerinin yetersizliği, iş makinası, teknolojik donanım eksikliği, afete hazırlıklı olunmaması, afet yönetim planının olmayışı, yurt dışından yardım amacıyla gelen kurtarma ekiplerinin koordinasyonunda yaşanan aksaklık gibi nedenler can kaybının artmasında başat rol oynamıştır" diyen Otlu, can kayıplarının artıran bir diğer nedenin de enkaz kaldırma çalışmalarına erken başlanması olduğunu söyledi. Otlu, "Depremin 8. gününde bile enkaz altındaki canlı kişilere ulaşılabildiği halde enkazların kaldırılmasına başlanması göçük altındaki kişilerin ölmelerine ya da vücut bütünlüğünün bozulmasına yol açmıştır" dedi.

MECLİS ARAŞTIRMASI AÇILMASINI İSTEDİ
Otlu, 6 Şubat depreminin yaşandığı 11 ilde AFAD'ın görev ve sorumluluk alanına giren konulardaki eksikliklerinin ve yanlış uygulamalarının tespit edilmesi,  Türkiye'nin mevcut afet yönetim planlarının yeniden gözden geçirilerek afet gelmeden önce yapılması gerekenlerle ilgili çalışmalara ağırlık verilmesi, olası depremlerde, depremzedelerin mağduriyet yaşamaması için etkin bir afet planlamasının yapılmasının sağlanması amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasının elzem olduğunu vurguladı.

MOLOZLAR BOŞ ARAZİLERE DÖKÜLDÜ
Öte yandan yıkılan binaların molozlarının kontrolsüz bir şekilde boş arazilere döküldüğünün altını çizen Otlu, bilim insanlarının deprem sonrası ortaya çıkan atıkların doğru bir şekilde bertaraf edilemediği takdirde yeraltı su varlıklarına, tarım alanlarına, çevreye, bitki örtüsüne ve insan sağlığına vereceği zararlara dikkat çektiğini kaydetti.

EKOLOJİK YIKIM VE CİDDİ HALK SAĞLIĞINA İLİŞKİN SORU ÖNERGESİ
Atık yönetimi adına yürütülen enkaz kaldırma, taşıma ve depolama işleminin standartlara uygun yapılmaması nedeniyle bölgede atık kaynaklı kirlilik ve ekolojik yıkım ve ciddi halk sağlığı sorunları yaşanacağı iddialarına dikkat çeken Otlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'ni nderhal yanıtlaması için şu soruları yöneltti:
🔹"Bakanlığınızın verilerine göre deprem bölgesinde ne kadar moloz çıkmıştır Molozların illere göre dağılımı ne kadardır?
🔹Bakanlığınızın verilerine göre deprem bölgesinde molozlar kaç merkezde toplanmıştır?
🔹Deprem bölgesinde molozların toplandığı alanlar hangi kriterlere göre ve kimler tarafından belirlenmiştir?
🔹Molozlara depo sahaları olarak dere yataklarının, tarım alanlarının, zeytinliklerin ve deniz kıyısına yakın alanlar seçilmesinin yasal, bilimsel ve teknik esasları nedir?
🔹Molozların toplandığı alanlar belirlenirken tarıma, yeraltı ve üstü su varlıklarına, çevreye, yerleşim alanlarına vereceği zararlar dikkate alınmış mıdır?
🔹Enkaz kaldırma çalışmaları sırasında sulama neden yeterince yapılmamıştır Tozdan etkilenen gönüllüler ve personel için gerekli ekipmanlar neden sağlanmamıştır?
🔹Bakanlığınızın verilerine göre ne kadar asbestli katı madde depolanmıştır? Ne kadar asbest, hangi merkezde bertaraf edilmiştir? Molozlarda asbest tespiti ne şekilde yapılmıştır?
🔹Asbest içeren molozların taşınması ve depolanmasında yasal kriterlere uyulmadığı iddiasına ilişkin açıklamanız var mıdır? Yüklenici firmalar asbest içeren katı maddelerle ilgili ne gibi tedbirler almıştır?
🔹Yıkımlar yapılırken enkaz alanında çalışan işçiler için iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmış mıdır?  
🔹Yıkımlar esnasında şirket çalışanları tarafından su borularına, çevreye zarar verildiği, kimi zaman ağaçların kesildiği iddiası doğru mudur? Bu iddialar hakkında bir araştırma yapılmış mıdır?
🔹Depo sahalarında zemin uygulamaları yapılmış mıdır?
🔹Deprem bölgesinde mevcut molozların çevreye, tarım alanlarına, halk sağlığına verdiği zararların tespitine yönelik çalışmalarınız var mıdır? Asbestin halk sağlığı sorununa neden olmaması için gereken önlemler alınmış mıdır?
🔹Deprem bölgesinden asbestli molozların kaldırılmasının bilime ve tekniğe uygun olarak yapılması için ilgili meslek odaları ve bilim insanları ile iş birliği yapacak mısınız?"