24 Eylül 2024 Salı

Otlu 17 yaşındaki gencin iş cinayetiyle katledilmesini Meclis'e taşıdı

Yeşil Sol Parti milletvekili Çiçek Otlu, Güngören'de bir inşaat şantiyesinde 17 yaşındaki Y.Z.'nin iş cinayetiyle yaşamını yitirmesini Meclis gündemine taşıdı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili Çiçek Otlu, İstanbul'un Güngören ilçesinde bir inşaat şantiyesinde çalışmaya başlayan 17 yaşındaki Y.Z. isimli gencin ilk gününde iş cinayetiyle yaşamını yitirmesini Meclis gündemine taşıdı.

"İşçilerin, 'Rüzgarlı alanda vinçleri kaldırmayalım' dediği ama sorumluların çalışabileceğini söylediği, kaza sonrası sorumluların çocuğun ismini dahi bilmedikleri iddia edilmektedir. Güngören Belediyesi'nin kentsel dönüşüm projesinde, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin ve denetimlerin yetersiz olduğu koşullarda, kayıt dışı çalışmak zorunda kalan çocuk işçinin yaşamını yitirmesi vicdanları yaralamıştır" diyen Otlu, Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Çalışma Örgütü'ne çocuk işçiliğinin çocukları en temel haklarından mahrum bıraktığı, fiziksel ve zihnen gelişimlerini engellediği ve zarar verdiğinin söylendiğine işaret etti.

Anayasa'ya göre 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin çalıştırılabilecekleri hafif işler arasında inşaat işlerinin bulunmadığına dikkat çeken Otlu, şöyle devam etti: "Türkiye'de göçmen ve mülteci çocuk işçilerle birlikte yaklaşık altı milyon çocuk işçinin bulunduğu belirtilmektedir. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin raporuna göre 2013-2023 yılları arasında en az 888 çocuk işçi, iş kazalarında hayatını kaybetmiştir. Ucuz iş gücü olarak, sigortasız, kayıt dışı, düşük ücretle çocuk işçi çalıştıran kişi ve kurumlara adeta göz yumulması, cezaların caydırıcı olmaması, yasalara aykırı çocuk işçi çalıştırmayı önlemeye yönelik tedbirlerin alınmaması, denetimlerin etkin yapılmaması nedeniyle çocuk işçiliğinin önüne geçilmemektedir. Yasal düzenlemeler, taraf olunan uluslararası sözleşmeler, Anayasa'da tanımlanan çocukların korunmasına ve sosyal devlet olmanın gereklerine ilişkin yükümlülükler gereği, yoksulluk sonucu ortaya çıkan çocuk işçiliği sorununa acil etkin çözümler üretilmelidir."

Otlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a şu soruları yöneltti:
🔹"17 yaşındaki çocuk işçi Y.Z.'in, yasalara aykırı bir şekilde Tozkoparan Mahallesi'nde bulunan bir inşaat şantiyesinde çalışmaya başlatılması, ihmaller sonucunda hayatını kaybetmesi Bakanlığınız tarafından etkin bir şekilde araştırılacak mıdır?
🔹Uyarılara rağmen, iş Sağlığı ve güvenliği önlemlerini almayıp, Y.Z.'in hayatını kaybetmesine neden olan sorumluların ceza almaları için Bakanlığınız taraf olacak mıdır?
🔹Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Yönetmeliği'ne aykırı şekilde Y.Z.'in inşaat şantiyesinde çalışmasına kimler, neden izin vermiştir?
🔹İş Kanunu, 14 yaşını doldurmuş çocukların; bedensel, zihinsel, sosyal ve gelişmelerine engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabileceğini ifade etmektedir. Y.Z. gibi kaç çocuk işçi, inşaatlarda ve ağır iş kollarında çalışmaktadır? Bu iş kollarında çalışan çocuk işçilere dair Bakanlığınızın çalışması var mıdır?
🔹Çocuk işçiliği ve buna bağlı olarak iş cinayetlerinin önüne geçilememesinin sebeplerinden biri de cezasızlık politikası olduğu iddia edilmektedir. Yaslara aykırı çocuk işçi çalıştıran, iş kazalarında çocuk işçilerin hayatına kaybetmesine neden olan sorumlulara verilen cezaların arttırılmasına ilişkin yasal düzenleme yapılması için girişimi olacak mıdır?
🔹2018 yılı 'Çocuk İşçiliği İle Mücadele Yılı' ilan edilmesine rağmen çocuk işçiliği neden azalmamıştır? Hükümetiniz, çocuk işçiliğini nedeni olan yoksulluğa karşı etkin önlemleri neden almamaktadır?
🔹Hükümetiniz, çocuk işçiliği önleme konusunda, Anayasa, yasalar ve uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlülüklerini neden yerine getirmemektedir?
🔹Türkiye'de çocuk işçi çalıştıran iş yerleri hangi sıklıkta denetlenmektedir? Son 5 yılda yasalara aykırı şekilde çocuk işçi çalıştırdığı gerekçesi ile kaç işyeri ceza almıştır?
🔹Bakanlığınız verilerine göre, mülteci çocuklar dahil kayıtlı kaç çocuk işçi çalışmaktadır? 2012-2023 yılları arasında kaç çocuk işçi iş kazasında hayatını kaybetmiştir? Çocuk işçi ölümleri nedeniyle Bakanlığınız aleyhine kaç dava açılmıştır?
🔹Çocukların zihinsel, sosyal, fiziksel ve psikolojik gelişimini olumsuz etkileyen çocuk işçiliğini tamamen yasaklamayı düşünmüyor musunuz?"