19 Eylül 2024 Perşembe

Oslo'da Filistin ile dayanışma eylemi yapıldı

İsrail'in Filistin'de sürdürdüğü katliamlar Norveç'in başkenti Oslo'da, Sandefjord, Tromsö ve Kristiansand'ta protesto edildi. Oslo Üniversitesi'nde de öğrencilerin çadır eylemi genişleyerek sürüyor.

İsrail'in Filistin halkına yönelik katliam saldırıları dün Norveç'in başkenti Oslo'da, Sandefjord, Tromsö, Kristiansand'ın da aralarında bulunduğu kentlerde protesto edildi.

Oslo'da Norveç Filistin Komitesi tarafından organize edilen "Batı Şeria'yı ziyaret et" adlı festival Akerselva kenarında yapıldı. Festivalde müzik dinletisinin yanı sıra, Filistin kültürünü tanıtan yemek, giysi satışı da yapıldı. Festivale katılanlar daha sonra Youngstorget alanında yapılan eyleme katıldı.

Norveç Filistin Komitesi tarafından düzenlenen ve 6 binin üzerinde insanın katıldığı Nakba eyleminde "Stop the genocide - Katliamı durdur", "Filistin için öğrenci devrimine katıl", "İşgal sona ermeli", "Psikologlar soykırıma karşı", "Kültür çalışanları soykırıma karşı", "Özgür Filistin", "Akademik boykot şimdi" pankartları açıldı. Eylemde, "Filistin direnişini destekle", "Yeni Nakba'lara asla", "Soykırımı durdurun. Filistin'i tanıyın", "Filistinli mültecilerin evlerine dönme hakları var", "Petrol fonu işgalden çekilsin", "Norveç'in İsrail'le olan tüm silah ticaretini durdurun", "İsrail'e boykot" sloganları atıldı.

'ONLARCA YILLIK MÜCADELEMİZ VAR'
Eylemde söz alan Norveç Filistin Komitesi Başkanı Line Khateeb, "218 gün soykırım, 76 yıllık Nakba, Filistin'deki etnik temizlik bitmiyor. Tarihimizi ve varlığımızı silmeye devam ediyorlar. Ama bugün burada toplanan sizler Filistinlilerin bir halk olduğunu, Filistin'in bir ülke olduğunu ve Filistinlilerin varlığının bir tehdit olmadığı gerçekliğini biliyor" dedi. Dünyanın dört bir yanına dağılan Filistinlilerin, Filistin halkıyla, toprağıyla bağının sürdüğünü vurgulayan Khateeb, "Bizim bir de mücadele tarihimiz var. Bugünkü gibi, ülkemiz için onlarca yıllık mücadelemiz var. Nakba günü, siyonistlerin 531 Filistin köyünün yıkıntıları üzerinde kendi devletlerini kurdukları ve halkımızın üçte ikisine mülteci haline getirdikleri günü hatırlatır" dedi.

'FİLİSTİN DEVLET OLARAK TANINMALI'
Gazze'de en az 35 bin kişinin öldürüldüğünü ve 10 bin kişinin yıkıntılar altında kaybolduğunu belirten Khateeb, "Bugün sadece Oslo'da değil tüm dünyada sokaklarda yürüyoruz. Artık ABD de Norveç de dünya genelinde yetkililere meydan okuyan yetkililerin Gazze'deki sivillerin öldürülmesine yönelik desteğini ve suç ortaklığını kabul etmeyeceklerini söyleyen bir öğrenci hareketi görüyoruz. Filistin'deki soykırıma karışı küresel hareket belki de Vietnam Savaşı'ndan bu yana, savaşa karşı olan en büyük kitlesel harekettir. Ve vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu. Norveç'in, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda Filistin devletinin kurulması yönünde oy kullandığını hatırlatan Khateeb, bir sonraki adımın, Filistin'i bir devlet olarak tanımak olduğunu belirtti, Norveç'e, İsrail işgalindeki tüm yatırımlarını geri çekmesi çağrısında bulundu.

İsrail'in katliamları sürdüğü müddetçe İsrail mallarını boykot etmeye devam edeceklerini vurgulayan Khateeb, "Filistin özgür oluncaya kadar buradayız" dedi.

ÖĞRENCİLERİN ÇADIR EYLEMİ SÜRÜYOR
Norveç'te üniversite öğrencilerinin Filistin için kurdukları kamp çadırlarının sayısı da artıyor. Oslo Üniversitesi'nde 16 çadırla başlayan eylemde çadır sayısı 40'a çıktı.

ABD'deki öğrencilerden etkilenen Oslo Üniversitesi öğrencilerinin talepleri şöyle:
İsrail üniversiteleriyle kurumsal işbirliği sonlandırılsın.
İşgalden kar elde eden şirketlerle yapılan satın alma anlaşmaları feshedilsin.
Filistin eğitim kurumlarının yeniden inşası desteklensin.