30 Eylül 2024 Pazartesi

Önlü: Dağ keçilerini katletmek inançsal ve kültürel katliamdır

"Dersim'de doğal yaşam, inanç ve kültür birbirinden ayrı düşünülemez" diyen HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, dağ keçilerinin katledilmesinin bir bütün Dersim'e yönelik bir saldırı olduğunu vurguladı. Önlü, bu saldırılara karşı birleşik mücadele çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, Dersim'de "av sporu, av turizmi" adıl altında dağ keçilerinin katledilmek istenmesine ilişkin açıklama yaptı.

Dersim coğrafyasının yıllardır devletin ve sermayenin saldırısı altında olduğunu belirten Önlü, yapılan ve yapılması planlanan barajlarla, HES'lerle, maden ocaklarıyla, kalekol ve karakol yapımı için katledilen ormanlarıyla yaşanan sistematik saldırıya şimdi de "Av Turizmi"nin eklendiğini belirtti.

"Kürdün kültürüne, inancına, diline ve doğasına düşman olanlar bu kez de kutsal olan hayvanlarını hedef almaktadır" diyen Önlü, AKP-MHP ittifakının insanların yanı sıra ülkenin doğasına da düşman olduğunu belirtti. Önlü, Karadeniz, Ege ve daha bir çok bölgede yaşanan doğa katliamlarını hatırlattı.

'DERSİM'DE DOĞAL YAŞAM, İNANÇ VE KÜLTÜR BİRBİRİNDEN AYRI DÜŞÜNÜLEMEZ'
"Dersim Raye Haq inancı, doğayı canlı görüp kutsallaştırır" diyen Önlü, şöyle devam etti: "Dağların, ağaçların, suların, canlı görülerek kutsanması tarihin en eski ritüellerindendir. İnsanların yaşamlarında önemli düzeyde yer bulan, onların yaşamlarını kolaylaştıran ve korunmalarını sağlayan bütün figürlerin kutsallaştırılmasına dayalı animistik sistemin Dersim'de fazlasıyla izlerini görmek mümkündür. Dersim, Kürt Alevi halkının doğayla kurduğu ilişki inanç ve kültürler içi içe geçmiş ve bütünleşmiştir. Dersim'de doğal yaşam, inanç ve kültür birbirinden ayrı düşünülmemelidir. Dersim'in doğasına ve hayvanlarına yönelik her saldırıları aynı zamanda inancına ve kültürüne yapılmış sayılmaktadır."

'DAĞ KEÇİLERİNİ KATLETMEK İNANÇSAL VE KÜLTÜREL KATLİAM YAPMAKTIR'
Bu nedenle "Av sporu, av turizmi" adı altında dağ keçilerinin katledilmesinin yalnızca hayvan haklarına yönelik saldırı olarak görülemeyeceğini altını çizen Önlü, Dağ keçileri "Dersim Raye Haq" inancının kutsalı olduğunu vurguladı. Önlü, "Bunu böyle görmemek meselenin özünü görmezden gelmek anlamına gelmektedir. Dağ keçilerini katlederek, inançsal ve kültürel bir katliam da yapılmaktadır. "Av Turizmi" adı altında yapılanların, orman yangınlarından, barajlardan, HES'lerden hiçbir farkı bulunmamaktadır. Dersim'i diğer coğrafyalardan farklı kılan, coğrafyasına yönelik özel olarak uygulanan bu saldırılardır."

'BİRLİKTE MÜCADELEYE'
Yıllarca tekçi, inkarcı ve asimilasyoncu devlet tarafından kuşatılan Dersim coğrafyasını korumak için bu politikaların doğru okunması ve örgütlü mücadelenin yürütülmesi gerektiğini ifade eden Önlü, Dersim halkını, aydınlarını, sanatçılarını ve kurumlarını bu organize saldırılara karşı, bir olmaya, dayanışmaya ve birlikte mücadeleye çağırdı.

Önlü, Tarım ve Orman Bakanlığı'na dilekçe ile başvuru yaparak, ihalenin iptal edilmesini istedi.