1 Ekim 2024 Salı

Önlü: Cenazeyi provoke eden İçişleri Bakanlığı ve Valiliktir

HDP Dersim İl Örgütü, Aysel Doğan'ın cenazesine yapılan polis saldırısına tepki gösterdi. Açıklamada konuşan milletvekili Alican Önlü, bedeli ne olursa olsun faşizme karşı değerleri savunmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim İl Örgütü, Barış Grubu üyesi Aysel Doğan'ın cenazesine yapılan polis saldırısına ilişkin il binasında basın toplantısı düzenledi. Çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisinin katıldığı toplantıda konuşan HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, yapılan saldırının İçişleri Bakanlığı ve Tunceli Valiliği'nin provokasyonu sonucu geliştiğini belirtti.

İçişleri Bakanlığı'nın insanlık değerlerini çiğneyerek cenaze hakkına saldırdığını kaydeden Önlü, cenazede tazyikli suyla saldıran TOMA'lara taş atarak karşılık verdiği için kendisi ve partisinin hedef gösterildiğini aktardı. Polisin alanda biber gazı, plastik mermi ve tazyikli suyla saldırdığına işaret eden Önlü, "Attığım taş, egemen güçlerin bu kadar ağır ve düşmanca saldırısına karşı yurttaşın kendini savunması ve direnişin sembolüdür. Taş herhangi bir kişi ve canlıya zarar vermek için değil, faşizmin kullandığı yönteme, zihniyete ve araca atılmıştır" ifadelerini kullandı.

Süleyman Soylu'nun kendisini "terörist" olarak nitelendiren tweetine de değinen Önlü, "Suç işleri Bakanı önce kendi işlediği suçların hesabını versin. Bir terörist arıyorsa kendisine bakmalıdır" dedi. 

Tunceli Valiliği'nin açıklamasını ve yasaklama kararını da değerlendiren Önlü, Dersim'in huzurunu bozan esas kişinin Dersim valisi olduğunu söyledi. "Sokaklarda gençlerin dövüldüğü, cemaat ve tarikat kadrolarının kurumlara yerleştirildiği, inanç yerlerinin restorasyon adı altında tahrip edilip özünden koparıldığı, doğasına ve canlılarına her gün saldırılan bir kent nasıl huzurlu olabilir" ifadelerini kullanan Önlü, cenazeyi provoke edenin valilik olduğunu vurguladı. 

Saldırıda yaralanmasına rağmen Tunceli Devlet Hastanesi Başhekimi Serkan Calp'ın talimatıyla kendisine darp raporu verilmediğine de dikkat çeken Önlü, bedeli ne olursa olsun değerlerini sahiplenmeye devam edeceklerini kaydetti.