25 Eylül 2024 Çarşamba

Önce 'sivil' olan Murat Kaya sonra neden 'terörist' ilan edildi?

HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, Tutak ilçesi Soğukpınar köyünde yaşanan olayları Meclis gündemine taşıyarak, önce yaralı bir 'sivil' olarak açıklanan Murat Kaya'nın niçin daha sonra 'terörist' diye açıklandığını sordu.

Halkların Demokratik Partisi Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, Ağrı Tutak'a bağlı Mûşiyan (Soğukpınar) köyünde yaşanan olayları Meclis gündemine taşıdı.

6 Aralık Cuma günü Ağrı Tutak'a bağlı Mûşiyan (Soğukpınar) köyünde yaşanan çatışmada aralarında inşaat işçisi 3 çocuk babası 27 yaşındaki Murat Kaya'nın da olduğu 4 kişi yaşamını yitirdi. Ayrıca operasyon sonrası bütün köy halkı okul bahçesinde alıkonularak, köylüler hayvan pisliğinin içinde bekletildi, gözaltına alınan 10 köylü ciddi darp ve işkenceye maruz bırakıldı.   
Ailesinin gözü önünde yakın mesafeden ateş edilerek öldürüldüğü beyan edilen inşaat işçisi Murat Kaya'nın cenazesi uzun süre ailesine verilmedi, aile cenazeyi aldıktan sonra ise taziye yapmaları engellendi.

HDP Milletvekili Taşdemir, olaydan sonra aradıkları Ağrı Valiliğinin telefon görüşmesinde bir sivilin yaralandığını belirttiğini hatırlatarak, "Yaralanan sivil Murat Kaya'nın yaşamını yitirmesinin ardından ise gerek İçişleri Bakanlığı gerekse Ağrı valiliği yaptıkları açıklamada yaşamını yitiren Murat Kaya'nın 3 çocuk babası bir sivil olduğunu gizleyerek hem kendisini hem de köy halkını 'terörist' ilan etmiştir. Köye gidip yerinde inceleme yapmak isteyen partimiz milletvekillerinden oluşan heyetimiz, giriş çıkışların serbest olduğu köyde, köy girişinde durdurulmuş ve köye giderek yerinde inceleme yapmamız engellenmiştir" dedi.

Taşdemir, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

"Murat Kaya'nın sivil olduğunu belirtmesine, ev kıyafeti ve ayağında terlik olmasına rağmen ailesinin gözü önünde yakın mesafeden ateş edilerek öldürülmesinin gerekçesi nedir? Sivil Murat Kaya'nın öldürülmesine ilişkin bakanlığınızca soruşturma açılmış mıdır? 90'lı yılları aratmayan şekilde köylülerin okul bahçesinde alıkonulmasına, hayvan pisliği içinde bekletilmesine ve gözaltında işkenceye maruz bırakılmalarına ilişkin açılmış bir soruşturma var mıdır? Köye gidip yerinde inceleme yapmak isteyen milletvekili heyetimizin köy girişinde durdurularak engellenmesinin gerekçesi nedir? Tutak Soğukpınar köyünde bir sivilin yaşamını yitirdiği, onlarca köylünün gözaltında darp ve işkenceye maruz bırakıldığı ve milletvekili heyetimizin köye girişlerinin engellendiği tüm bu yaşananlardan dolayı kapsamlı bir soruşturma açılacak mıdır?"