25 Eylül 2024 Çarşamba

Ömrünü tiyatroya adayan Yıldız Kenter hayata veda etti

Ömrünü tiyatroya adayan Yıldız Kenter, 91 yaşında hayata veda etti.

Bir süredir evinde tedavi gören 91 yaşındaki usta tiyatro oyuncusu Yıldız Kenter, kaldırıldığı İstanbul Amerikan Hastanesi'nde bugün yaşama veda etti.

Yıldız Kenter, on bir yaşından bu yana sahnedeydi. Çocukluğundan tiyatroya uzanan yaşamını şöyle özetlemişti:

"On bir yaşındayken Ankara Radyosu’nda Ayşe Abla Çocuk Kulübü’yle başladım. Sonra Halkevi Korosu’na ve temsil koluna girdim. Ortaokulu bitirince konservatuvara girmek istedim; beni bırakmadılar. Bir yıl lise okudum, fakat çok mutsuzdum. Tiyatrodaydı aklım fikrim. Sonunda babam yardımcı oldu. Sınava girdim, kazandım. Konservatuvar başladı. Şimdi düşündüğümde mesleğimi çok küçük yaşta zaten seçmiş olduğumu ayırt ediyorum… Bu arada bana çok yardım eden Agâh Hün, Neriman Hün vardı, onları hiç unutmam. İkisi de öldüler, ikisine de büyük vefa borcum var."

11 Ekim 1928 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi.  Ankara Devlet Konservatuarı Yüksek Bölümünü sınıf atlayarak bitirdi. Ankara Tiyatrosu'nda 11 yıl çalıştı ve daha sonra "Rockefeller" bursu kazanıp, American Theatre Wing, Neighbourhood Play House ve Actor’s Studio’da oyunculuk ve oyunculuk öğretiminde yeni teknikleri üzerine çalışmalar yaptı.

Ankara Devlet Konservatuvarı’na öğretmen olarak atandı. Devlet Tiyatrosu’ndan 1959’da ayrıldı.

1 yıl Muhsin Ertuğrul ile birlikte çalıştı. Kardeşi Müşfik Kenter ve eşi Şükran Güngör ile birlikte Kent Oyuncuları Topluluğu'nu kurdu. Sonraki yıllarda ise devamlı olarak ABD ve İngiltere'de eğitim metotları ve oyunculuk metotları üzerine çalışmalar yaptı. Tiyatro hizmetlerinden dolayı 1962’de yılın kadını seçildi. Üç defa sinema oyuncusu olarak "Altın Portakal" ödülüne layık görüldü.

Sovyetler Birliği, ABD, İngiltere, Almanya, Hollanda, Danimarka, Kanada, Yugoslavya ve Kıbrıs’ta İngilizce ve Türkçe oyunlar sergiledi. 100’ün üstünde oyunda sahne aldı. Shakespeare, Çehov, Brecht, Inoesco, Pinter, Albee, Tennessee Williams, Alan Ayckboun, Arthur Miller, Brian Freil, Neil Simon, Athol Fugard, Sergey Kokovkin, Melih Cevdet Anday, Necati Cumalı, Güner Sümer, Adalet Ağaoğlu, Zeki Özturanlı, Güngör Dilmen, Muzaffer İzgü'nün oyunlarını sahneye koydu ve oynadı.

ÇOK SAYIDA ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ

Romada’ki İtalyan Kültür Birliği tarafından 1984’te  "Adalaide Ristori" ödülünü aldı. 1989 yılında, Korsika- Bastia Film Festivalinde "Hanım" filmindeki rolüyle "En iyi Kadın Oyuncu" ödülünü aldı. 1991 yılında ise tiyatro sanatına verdiği hizmetlerinden dolayı Uluslararası Lions Klubünün "The Melvin Jones" layık görüldü. İki kez Ulvi Uraz "En İyi Kadın Oyuncu", üç kez de aynı dalda Avni Dilligil ödülünün sahibi oldu. "Konken Partisi" oyunundaki Fonsla rolü ile de 1994’te "Olağanüstü Yorum" ödülünü aldı.

Finlandiya Dünya Kadın Kuruluşu tarafından yüzyılın en başarılı yüz kadınından birisi olarak onurlandırıldı. Kültür Bakanlığında 1995’te tiyatro sanatına verdiği katkılarından dolayı "Onur" ödülüne layık görüldü. Profesör Kenter’e aynı yıl tiyatro sanatına katkısından ötürü "Mevlana Kardeşlik ve Barış Ödülü" verildi. Magazin Gazetecileri Deneği tarafından 1996’da ise Ramiz ile Jülide’deki Jülide rolüyle "En İyi Kadın Oyuncu" ödülü verildi.

"Yılın Kadın Sanatçısı" ödülü ise 1998’de Ankara Sanat Kurumu tarafından verildi. Layık görüldüğü diğer ödüller ise şöyleydi; 1998’de Muhsin Ertuğrul yaşam boyu tiyatro sanatına katkılarından ötürü onur ödülü, 1998 Cumhurbaşkanlığı Büyük Kültür ve Sanat Ödülü, "Martı" adlı oyunda Madam Arcadina rolüyle 1999, Afife Tiyatro Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu ödülü.