22 Eylül 2024 Pazar

'Ölümler olmadan tecridi kaldırmayı düşünmüyor musunuz?'

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve açlık grevindeki tutsakların can kaybı yaşamadan eylemi sonlandırması için çalışmaları olup olmadığını Adalet Bakanına sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, PKK Lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridi Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e sordu.
 
İmralı'daki tecrdin yasal bir dayanağı olmadığını hatırlatan Kurtulan, Öcalan'ın Temmuz 2011'den bu yana avukatlarıyla görüştürülmediğini, Ekim 2014 tarihinden bu yana ise ailesiyle sadece iki kez görüştürüldüğünü vurguladı.
 
HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in tecride karşı başlattığı açlık grevine değinen Kurtulan, aralarında Sebahat Tuncel, Selma Irmak, Aysel Tuğluk gibi kadın siyasetçilerin de olduğu 293 tutsağın da süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olduğunu kaydetti.
 
Kurtulan, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'den şu konular hakkında bilgi istedi:
 
- Türkiye'deki cezaevlerinde açlık grevinde olan 293 kişinin talebi olan Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin sonlandırılması ve açlık grevlerinin can kayıpları yaşanmadan sona ermesi amacıyla yaptığınız herhangi bir çalışma var mıdır?
 
- Yasal dayanağı bulunmamasına rağmen 27 Temmuz 2011'den bu yana avukatlarıyla görüşmesi engellenen Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesinin olanağı sağlanacak mıdır?
 
- 6 Ekim 2014 tarihinden bu yana ailesiyle sadece iki kez görüştürülen Abdullah Öcalan'ın aile fertleriyle periyodik görüşme yapabilmesinin önü açılacak mıdır?