24 Eylül 2024 Salı

Oluç: YSK halkın iradesine kayyum atadı

HDP Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, YSK'nın KHK'lı belediye başkanlarına ilişkin kararına değinerek YSK'nın siyasi bir komplo kurduğunu ve halkın iradesine kayyum atadığını söyledi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, MYK toplantısı öncesi Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçilen KHK'lı belediye başkanlarına mazbata vermeme kararına ilişkin partisinin Genel Merkez binasında basın toplantısı düzenledi.
 
Oluç, YSK'nın aldığı kararla Erzurum-Tekman, Van-Edremit, Tuşba ve Çaldıran ilçelerinde, Digor'un Dağpınar beldesinde seçilmiş olan belediye eşbaşkanlarının mazbatalarını vermeyeceğini ve seçilmemiş olan, ikinci durumda olan, yani seçimi kaybeden kişilere mazbata vereceğini ilan ettiğini söyledi.
 
YSK TUZAK KURDU
 
"YSK'nin attığı bu adım, tasarlanmış bir siyasi komplonun parçası olmaktan başka bir şey değildir. YSK, AKP-MHP ittifakı tarafından tasarlanan siyasi bir komplonun açık parçası haline gelmiştir" diyen Oluç, YSK'nın tuzak kurduğunu belirtti. Oluç, "Türkiye'de hakimlerin de tuzak kurduğuna şahit olduk. YSK, adaylıklar sırasında, KHK ile ihraç edilmiş olanların aday yapılmamasını sağlayabilirdi. Lüzumlu lüzumsuz her konuda genelge yayımlayan YSK, bu konuda bir genelge yayımlamamıştır. Ama bir genelge yayımlayabilir ve diyebilirdi ki, 'bizim tartışmalarımız sonucunda KHK'lilerin aday olmasını doğru bulmuyoruz'. Bu hukuk dışı olurdu, biz yine eleştirirdik, ama en azından tuzak kurmazdı YSK" dedi.
 
YSK FIRSATÇILIK YAPIYOR
 
YSK'nın halk iradesine yönelik açıkça darbe yaptığını ve YSK'nin kararlarına itiraz hakkı bulunmadığını aktaran Oluç, "Mahkemeye gidemiyorsunuz, AYM'ye gidemiyorsunuz. İşte bunu fırsat bilerek halk iradesine karşı darbe yapmıştır YSK" diyerek durumun fırsatçılık olduğunu dile getirdi.
 
"YSK kayyum atayıcı olmuştur. Açıkça kayyum atamıştır. Seçilmiş olana mazbatayı vermeyerek, ikinciye yani seçimi kaybetmiş olana mazbata vererek kayyum atamıştır" diyen Oluç, HDP'nin Tuşba'da yüzde 53 AKP'nin ise yüzde 39; Edremit'te HDP yüzde 54 AKP'nin 42; Çaldıran'da HDP yüzde 53 AKP'nin yüzde 43; Bağlar'da HDP'nin yüzde 71 AKP'nin ise yüzde 25 oy aldığını hatırlattı.
 
KARAR SİYASİ BİR KOMPLODUR
 
Kararın keyfi ve hukuk dışı olduğunu vurgulayan Oluç, şöyle konuştu;
"Bu tamamen siyasi bir komplonun tamamlanması için atılmış bir adımdır. YSK'ye Seçim Yasası ya da Anayasa, seçim sonucunda sandıktan çıkan sonucu değiştirme ve seçilmemiş olana mazbata verme hakkını vermiyor. YSK bu hakkı nereden alıyor? Eğer ortada bir sorun varsa YSK'nin yapacağı şey seçimi yenilemektir. Bunu da yapmıyor. Kendisini halk yerine koyuyor, seçilmemiş olana mazbata veriyor. 5 yıl boyunca açık ara halkın seçmediği bir kişinin orayı yönetmesine imkan sağlayacağını düşünüyor. YSK'nin bu kararı tanınamaz."
 
YSK'nın İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı marifeti ile seçmen taşıdığını hatırlatan Oluç, Sadi Güven ile görüştüklerini ve onunda sandık taşınması için "Evet gerekçelerin bir kısmı saçma olmuş" dediğini aktardı.
 
BATIDAKİ SEÇMEN KÜRT İLLERİNİ GÖRMELİ
 
İstanbul'da devam eden oy sayımına da değinen Oluç, "Tamamen mesnetsiz iddialara dayanarak İstanbul halkının iradesi, verdiği oylar, seçim sonuçları çiğnenmektedir. Bugün 11'inci gün ve halen bir sonuç açıklanmamıştır. Zaman kazanmak ve hukuksuz bir karar almak için yapılan bir hazırlıktır" dedi.
 
Batıda yaşayan seçmenlere seslenen Oluç, "Batıda yaptıkları hukuksuzluklar yanında Kürt illerinde yapılan hukuksuzluklar gözardı edilmemelidir. Bunu görün" diye kaydetti
 
Oluç, YSK'nin önünde son bir şans olduğunu belirterek kararın değiştirilmesi gerektiğini söyledi.