22 Eylül 2024 Pazar

Okulda 'Askıda simit' uygulamasına Eğitim-Sen'den tepki

Mersin'deki bir ilkokulda ÇEDES projesi kapsamında 'Askıda simit' uygulaması başlatıldı. Görüntüler sosyal medya hesabında paylaşıldı. Uygulamaya ve öğrencilerin teşhir edilmesine tepki gösteren Eğitim-Sen Mersin Şube yöneticisi Saffet Ayıcı, bu uygulamanın okullarda 'kast sistemi'ne zemin hazırlayacağına dikkat çekti.

Mersin'in merkez Mezitli ilçesindeki Muhittin Develi İlkokulu'nda, Değerler Eğitimi Projesi (ÇEDES) kapsamında okul yönetimi tarafından yoksul öğrenciler için 'Askıda simit' uygulaması başlatıldı. Öğrencilerin fotoğraf ve görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı.

'DERİN YOKSULLUK DEĞİL DERİN YÜZSÜZLÜK'
Eğitim-Sen Mersin Şube yöneticisi Saffet Ayıcı, PİRHA'ya yaptığı açıklamada, yoksul çocuklara simit dağıtımı sırasında öğrencilerin yüzleri görünecek şekilde çekilen görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasını eleştirdi. Ayıcı, "Görünürde yoksul öğrencilerin beslenmesine katkı sağlarmış gibi görünse de aslında burada yapılan, öğrencilerin derin yoksulluğunu teşhir etmektir. Boy boy fotoğrafları çekilerek öğrencilerin yüzleri gizlenmeden, öğrencilere simitler dağıtılırken kayıt altına alınması, sosyal medya hesaplarından paylaşılması derin yoksulluğu göstermekten çok derin bir yüzsüzlüğü ifade etmektedir" dedi.

'ÇEDES ÖĞRENCİLERİMİZİ TEŞHİR NOKTASINA GELDİ'
Bu uygulamanın temelinde ÇEDES projesi olduğunu belirten Ayıcı, "ÇEDES sadece okullara din görevlilerinin atanması değil, bunun dışında 'değerlerime saygılıyım' gerekçesiyle başka uygulamaları da işin içine katmaya gayret eden bir proje. Süreç öğrencilerimizi teşhir noktasına geldi. Sağlıklı beslenme kamunun öğrenciler için yapması gereken asıl görev iken ÇEDES adı altında velilerin inisiyatifine bırakılması ve yoksul öğrencilerin teşhir edilmesi eğitimin geldiği içler acısı durumu gözler önüne sermektedir" diye konuştu.

'GEREKLİ YASAL İŞLEMLERİ BAŞLATACAĞIZ'
Eğitim-Sen yöneticisi Saffet Ayıcı, yaşananların toplumdaki kastlaşmaya işaret ettiğini belirterek, Eğitim-Sen olarak hem çocukların fotoğraflarının kaldırılması hem de bu uygulamanın son bulması için gerekli idari ve hukuki işlemleri devreye sokacaklarını ifade etti.