30 Eylül 2024 Pazartesi

ÖHD Urfa: Adalet nöbetini sekteye uğratmak için Şenyaşarlara soruşturma açılıyor

Şenyaşar ailesinin adalet nöbetine ilişkin gözlem raporu oluşturan ÖHD Urfa Şubesi, Şenyaşarlara dönük baskı ve soruşturma terörünün ailenin adalet mücadelesinin önünü kesme amacı taşıdığını söyleyerek, yetkililere adaleti sağlama çağrısında bulundu.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şubesi, 14 Haziran 2018'de AKP'li milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın yakınları ve korumaları tarafından aile üyeleri katledilen ve katliama karşı 9 Mart 2021 tarihinden bu yana Urfa Adliyesi önünde Adalet Nöbeti tutan Şenyaşar ailesinin yaşadıklarına ilişkin rapor hazırladı. ÖHD tarafından hazırlanan "Şenyaşar ailesi Adalet Nöbeti gözlem raporu", Urfa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin de katılımıyla ÖHD binasında düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı.

Basın açıklamasını okuyan ÖHD Urfa Şubesi yöneticilerinden avukat Nihat Şahin, Türkiye'de artan adaletsizliklere dikkat çekti ve Şenyaşar ailesine yönelik katliam saldırısına ilişkin bilgi verdi. Katliamdan sonra dava dosyasının haksızca ikiye ayrıldığını hatırlatan Şahin, "Aileye adalet nöbetinden sonra büyük bir kamuoyu desteği oldu. Bu destekler ile ailenin mücadelesi görünür oldu. Ancak aileye dönük baskılar da mevcuttur. Raporu hazırlama amacımız baskıları görünür kılmaktır" dedi.

Raporu hazırlarken aile üyeleri ve avukatlarıyla görüştüklerini dile getiren Şahin, Şenyaşarlara yönelik açılan 19 soruşturma ve 4 kovuşturmayı detaylı incelediklerini söyledi. Soruşturmaların yüzde 47'sinin hakaret, yüzde 32'sinin toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununu ihlal, diğerlerinin ise görevi yaptırmamak için direnme ve devletin egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığına karşı işlenen suçlar iddiasıyla açıldığını aktaran Şahin, soruşturmaların yarısından fazlasında kovuşturmaya yer olmadığı kararı çıktığına dikkat çekti.

"Bu verilerden elde ettiğimiz sonuç; aile üyelerine karşı açılan soruşturmalar sadece adalet nöbetini sekteye uğratma çabasının ötesine geçememiştir" ifadelerini kullanan Şahin, Şenyaşar ailesi adalet nöbeti başlattığı andan itibaren soruşturmaların başladığını hatırlattı. Polisin baskısı ve soruşturmada bir ilerleme sağlanmamasını caydırma çabası olarak tanımlayan Şahin, bütün yetkililere Şenyaşar ailesinin adalet talebine karşılık verme çağrısında bulundu.